batili anlayisla,figurlu resmin ilk temsilcisi,muzeci,arkeolog ve sanayii nefise mektebi nin kurucusu bir osmanli aydinidir.19. yy in son doneminde,sanat ve kultur alaninda yenilesme ve batililasma akiminin oncusudur.
aynı zamanda iyi bir ressam olan osman hamdi bey'in bazı eserleri,
Kahve Ocağı (1879)
Haremden (1880)
iki Müzisyen Kız (1880)
Kuran okuyan Kız (1880)
Çarşaflanan Kadınlar (1880)
Vazo Yerleştiren Kız (1881)
Gebze'den Manzara (1881)
Çekik Gözlü Kız-Tevfika (1882)
Türbe Ziyaretinde iki Genç Kız 1
Türbe Ziyaretinde iki Genç Kız 2 (1890)
Feraceli Kadınlar (1904)
Pembe Başlıklı Kız (1904)
Kaplumbağa Terbiyecisi (1906)
Mimozalı Kadın (1906)
Şehzade Türbesinde Derviş (1908)
Silah Taciri (1908)
Beyaz Entarili Kız (1908)
Sarı Kurdeleli Kız (1909)
resimlerinde sık sık, Kandiller, Rahleler, Kuran muhafazaları, Kitaplar, Şamdanlar, Halılar, işlemeli Örtüler, silahlar, Ayakkabılar, Hat levhaları, Musiki aletleri, Tenteler, şemsiyeler, Köpekler, Kuşlar, Lahitler (Türbe iç mekanları), Buhurdanlıklar, Buhur Dumanı, çiçekler ve Vazolar kullanan ressam olup, Yapıtlarında Kullandığı insan Tipleri şunlardır; kendisi, karısı, ailesi ve ev halkı.
iskender lahitini büyük uğraşlar sonucu ülkemize kazandırmış kişidir. kimine göre tarihi eser kaçacısıdır kimine göre değildir. denildiğine göre iskender lahitini iran dan buraya getirirken kendini lahite zincirlemiştir. bunu kimileri lahit teki sanata aşık olduğu için der kimileride elinden almasınlar diye yapmıştır der. bu tarz işlerle uğraşanlar ikisinide yapabilir.
evi ve atölyesi eskihisar-gebze'de bulunan tablolarında Gebze'nin eski görüntülerini nakşetmiş ressamdır. Resimlerinde kullandığı tekniğin, Türkiye'deki ilk uygulyacısıdır. Osmanlı son döneminde Mısır'daki arkeolojik çalışmaları yürütmüştür.
ülkesini seven gerçek bir vatanperver. nemrut'a çıkan ilk türk'tür. kendisini geliştirebilmiş dönemin arkeologlarıyla boy ölçüşecek seviyeye gelmiştir. nemrut gözlemlerini kitaplaştırmıştır. bu eser avrupa'da kaynak eserlerden olmuştur. ülke topraklarında ki tarihi eserleri koruma bilincini ülkemizde yerleştirmeye çalışan en önemli isimdir.
osman hamdi bey yetişmeseydi, cumhuriyet'ten önce bizim bir tek müzemiz olmazdı. o büyük adamla da ikinci abdülhamid, "ben hamdi bey'in taşlarını vererek yabancı elçileri kandırıyorum" diye alay etmişti. taşlar diye küçümsediği ülkemizin kültür hazinesiydi.