Ortadoğu toplumlarında, tek bir konuda aşırı fanatiklik vardı.
Bunun sebebi, beyinsel işlevlerinin tek bir noktada odaklanmasından kaynaklanıyordu.
Yani, sadece beyinlerinin bir lobunu kullanıyorlardı.
Beynin, mantık ve matematiksel yönünü yansıtan sol lob ile, sanat estetik ve yaratıcı düşünce gücünü yansıtan sağ lobu eşit kullanmak yegane sulh ve huzurdu.
Bir toplumu cahil bıraktığınız anda o toplum artık emellerinize hazırdır.
1-)Yağmur yağmasına “rahmet” yağıyor diye açıkladığı için.
2-)deprem olunca çok zina yapıldı demek ki dediği için.
3-) heykele sanat eseri olarak değil de “put” olarak baktığı için.
Yağmur nasıl yağar?
Güneş ışığının etkisi ile yeryüzündeki su buharlaşıyor, yani gaz haline geçiyor; havadan hafif olduğundan atmosferde yükseliyor. Yükseldikçe hava soğuyor ve hava basıncı azalıyor. Su buharı soğudukça havadaki toz parçacıklarına tutunarak su damlası haline dönüşüyor ve bunların milyonlarcası havada birleşerek gözümüze bulut olarak görünüyorlar. Bulutları oluşturan bu su damlacıkları hemen yakınlarındakilerle sürekli birleşiyorlar, büyüdükçe büyüyorlar, ağırlıkları artıyor; yeterli ağırlığa ulaşınca yerçekiminin etkisi ile yere düşmeye başlıyorlar.
üniversitede ortadoğu adında bir dersimiz vardı. ortadoğu'nun 2000 yıllık tarihini incelemiştik ve dönem dönem başat devletlerin zamanlarını ekstra analiz etmiştik.
ortadoğu bir ders, ve ortadoğu uzmanlığı bir alan iken burada bunu 2 3 kelime ya da cümle anlatmak aptallık olacaktır. ancak şunu diyebilirim ki, ortadoğu'nun kaderi budur böyle gelmiş böyle gidecek. binlerce yıldır dünyanın en hareketli bölgesi. bu bölgenin dinginleşmesi için en önemli çözüm önerim, ulus devletlerin imparatorluğa evrilmesidir. çünkü ulus devletler yaklaşık 150 yıldır bir takım ülkelerin güdümünde. mezhep savaşları ırk savaşları ve doğal kaynaklar bölgenin vahim durumunun en büyük nedeni. ancak bir şii bir de sünni imparatorluğu ya da büyük devleti olsaydı ve de bu iki ülke arasında kırmızı çizgiler olsaydı (iran - türkiye gibi mesela) sadece ekonomik ya da siyasi krizler olur sonrasında diplomasi devreye girerdi. ancak ortadoğu'daki ilişkilerle alakalı bir harita çıkarsanız kafayı sıyırırsınız. o kadar çok karmaşık ilişkiler ve karambol mevcut ki, bu bölünmüşlük kaynayan kazana benzin dökmek anlamına geliyor.
ve bölgedeki başat güçlerin dönemine dair bir anekdotta bulunayım. orta çağ tipi devletler döneminde bölge en azından kısa süreli büyük savaşlara sahne olmuş ancak sürekli el değiştirmiştir. yani osmanlı döneminde ortadoğu lalezar mıydı hayır değildi. ama bu kadar çalkantılı değildi. nasıl ki osmanlı tarihe karıştı, her kafadan bir ses çıktı. ve ortadoğu'nun en büyük sorunu, başat güçlerin o bölgenin yabancısı olması. mesela bölgenin en güçlü devleti iran olsaydı onun sözü geçerdi ve eksen böyle oluşurdu dimi ? aslında yüzlerce yıl böyleydi. ve başat güç kendine göre bölgede güç kullanıyordu. ama son 100 yıldır başat güçler ingiltere ve sonrasında da abd. bunlar bölgenin yabancısı ülkeler. amaçları orada hegamonya kurmak ve doğal kaynakları sömürmek. ve düşünsenize, bir cetvelle fas libya sınırını çizenler ingilizler. yani ortadoğu'daki doğan bebeğin kaderini dünyanın öteki ucundaki devletler belirliyor. işte asıl büyük problem yok. eğer o haritaları bölgede öne çıkan bir ülke çizseydi derdin ki bu onun bölgedeki kendi doğal gücüdür. ancak dışarıdan bir ülke bunu yapınca hiç masumiyet göremiyorsunuz. çünkü abd veya ingiltere bölgede sadece çıkar savaşı yürütür ve ortadoğulu hiçbir toplumun kaderi bu ülkelere bırakılamaz. sen abd sin ortadoğu'da işin ne ? işte en büyük sorun bu. benim evimde işin ne ?
oraları geliştireceğiz diye emperyalistler gitti yıllarca sömürdü, sonra geri çekildi. ne bekliyordunuz? oranın halkından adamlar koca sene diktatörlükle yönetildi. bizdeki mandacıların hayalleri gerçek olsaydı bu ülkede öyle olurdu.
ortadoğu medeniyetin kalbidir liseli gerizekalı ergenler! burdan az bilgi satılmış beyninle maval okuma! Sümer elam babil akad,Hitit, urartu asur, Mısır Fenike ibrani vb bir çok medeniyet bu bölgeden çıkmıştır 17. yüzyıla kadar da dünyanın merkezi burasıdır. Ancak tarih terazinin kefesinin bir aşağı bir yukarı oynaması gibi bir batıya bir doğuya zafer yazar... Bu "doğuş gelişme rehavet yıkılış" döngüsüdür. Burası başını kaldırırsa tüm dünyayı peşinden süreükler ama kaldırmasın diye bunlar yapılır, müslüman olduğu için bunlar yapılır. mal beyinsiz arkadaşım... azıcık özgüvenin olsun
ortadoğu coğrafyasının neden kanla dolu olduğunu merak eden yazar sorusu. sorun cehalet mi, açlık mı, din mi, yoksa küresel güçler mi? bunların haricinde kendi düşüncem güneş'in etkisi. malum o kadar sıcak ki orası. insanlar sürekli sinirli oluyorlar. bu da bir sebep olabilir.