Batısında Kamerun, kuzeyinde Çad, doğusunda Sudan güneyinde Kongo Cumhuriyeti ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti (Zaire) bulunan orta Afrika ülkesidir. Ubangi-Shari ismindeki eski Fransız sömürgesi idi. Bağımsızlığını 1960 yılında kazanmıştır. Askeri yönetimlerin ardından 1993'te sivil yönetim başa geçmişse de siyasi istikrarsızlığı devam etmektedir. Bazı Türkçe kaynaklarda Merkezi Afrika Cumhuriyeti olarak ta tanımlanmaktadır.
Başkenti Bangui, nüfusu 3.683.538; yüzölçümü 622.984 km²'dir. Ülkenin büyük kısmı savana tipinde bir plato şeklindedir.
ülkesinin resmen bağımsız olmasından kısa süre önce hayatını kaybeden barthelemy boganda önderliğinde bağımsız bir devlet olmuş orta afrika ülkesi. ancak ne yazık ki uzun yıllar askeri yönetimler altında kalmıştır.
yönetime karşı savaşan isyancıların bazı bölgeleri ele geçirdiği ülkedir. ancak isyancılar kendilerine katılmayan halka karşı çok sert bir tutum sergiliyor. dünya da şuan yangın yeri olan ancak kimsenin umurunda olmayan kara kıtanın kara ülkesi işte. Afrika'nın kaderi bu.
Ülkedeki din çatışmasının korkunç boyutlara ulaştığı diyardır. Özellikle hristiyan milisler ülkede müslüman seleka örgütünü destekleyen kişileri kasatura ve demir çubuklar katletmektedir. Herşey bu fransız askerlerinden çıkıyor aslında...
Afrika kıtasının orta bölümünde yer alan, denize kıyısı bulunmayan bir kara ülkesidir. Ülkenin sınır komşularını Çad, Sudan, Güney Sudan, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Kongo Cumhuriyeti ve Kamerun oluşturmaktadır. Ubangi-Chari ismi ile geçmişte Fransa sömürgesi olan ülke, 1960 yılında bağımsızlığına kavuşmuştur. Ülkenin başkenti Bangui'dir.
afrika kıtasında ise halihazırda kuzey afrika ülkeleri haricinde hatrı sayılır askeri bir varlığa sahip ülke sayısı 5'i bulmamaktadır. (güney afrika, etiyopya, nijerya vb)
orta afrika ise afrika'da zambiya, uganda gibi ülkelere denk bir güç.
halk arasındaki dini ayrışma ülke güvenliğini minimum seviyelere indirmekte.
bu dini ayrışmanın olmadığı bir orta afrika cumhuriyeti ise komşu ülkelerine kıyasla kamerun harici komşularından iyi bir duruma geleceği aşikar.
dini ayrışmayı çözme yolunda adımlar atmaya çalışan orta afrika cumhuriyeti yönetiminin bu çözüm yollarına bazen hristiyan cephesinden taraflı yaklaşması ise tüm çabaların silinip başa sarılmasına sebep oluyor.
sorunlarını çözen bir orta afrika cumhuriyeti belki parmakla gösterilen bir ülke olmayacak lakin komşuları çad, güney sudan gibi ülkelerin bulunduğu bölgedeki güvenli liman, sağlam yapı olacak.
ancak bu ayrışmanın gidişatı ve çözüm çabalarına objektif bir şekilde yaklaşmak gerekirse orta afrika cumhuriyeti bu şekil bir ayrışmanın en fazla 3 veya 4 kere zirve yapmasını kaldırabilir. sonrası ise orta afrika cumhuriyeti'nin hristiyan ve müslüman bölgelerinin ayrı ayrı bağımsızlığını kazanması sonucuna gider.
ancak tekrarlamak istiyorum şayet orta afrika cumhuriyeti yönetimi gerçekten bu iki halka tarafsız yaklaşmaya 'devamlı' olarak devam eder ve bu çatışmayı noktalarsa pek çok afrika ülkesine örnek teşkil edecek.
gecenin şu saati neden kendimce bir orta afrika cumhuriyeti ile ilgili bir durum tespiti yapma ihtiyacı güttüm, bende bilmiyorum.