itü'de profesör,
gezginler kulübü başkanı,
guinnes rekorlar kitabı türkiye temsilcisi,
papyonlu, komik, sigara düşmanı...
kimilerine göre gereksiz işler müdürü,
saf ve kibar bir beyefendi.
Burdur'daki 'Teke zortlatması' fiyaskosu nedeniyle gelen tepkilerden bunalarak Guinness'in fahri temsilciliği görevinden istifa etmiş profesör. dünyadaki tek Guinness fahri temsilcisiydi kendisi.. bir ispanyol televizyonun programına katılmış ve ardından çok sayıda ülke fahri temsilcilik için başvurmuştur. ama biz elimizde olanı kaybettik, acı verici. türkiye'nin tanıtımında önemli bir rol oynuyordu. Artık adını Guinness'e yazdırmak isteyenlerin başvurularını Guinness Rekorlar Kitabı merkezine gönderecekler.
itü'de maden fakültesinde olasılık istatistik derslerine girmektedir.
ben de ondan almıştım bu dersi ve popüler olduğunu bilmiyordum aldığımda ama aldıktan sonra ne denli ilginç ve ünlü biri olduğunu öğrenmiştim. giyim tarzına da yansımıştı enteresanlığı.. her daim papyon takardı mesela:)
dersi bitirip anlattığı şeyler sayesinde bizzat kendi ağzından dinliyorduk ödüllerini, temennilerini, sürtüşmelerini;
"coal" kitabı en ünlendiği ve ödül aldığı kitap olduğunu..
* Hepsi de kendi alanında uzman olan 57 yazar ve 157 bilim adamının ortak bir çalışması olarak ortaya çıkan, 22 devlet başkanının ön sözünü yazdığı, ingilizce olarak yayımlanan ve 40'a yakın ülkeye satılan "Coal"(Kömür) başlıklı kitabın editörlüğünü yaptı.
* Orhan Kural, yaşanabilir bir çevre için sayısı bir rekor olan 3000'e yakın ilkokul, klâsik lise, teknik lise, askerî lise, meslek lisesi, imam hatip lisesi, harp okulları, üniversite, çıraklık eğitim merkezleri, polis koleji gibi öğretim kurumlarında; hastane, sanayi kuruluşları, huzurevleri, yaz okulları, halk eğitim merkezleri, ıslahevi, öğrenci yurtları, ilçe müftülük toplantıları, belediye ve valiliklerde, 81 il ve 120 ilçede konferanslar vermiştir.
* Lise yıllarından beri seyahat ediyor. Şu ana kadar 180 farklı ülkede bulundu. Gittiği ülkelerde televizyon ve programlarına konuk oldu. Bir çok ülkenin yazılı basınında da yer aldı.
* Bazıları En iyi Satan Kitaplar listesine girme başarısını gösteren ve gezi anılarını anlattığı on adet gezi kitabı bulunmaktadır. Ayrıca, çok yazarlı "Sefername" adlı eserin editörlüğünü de yapmıştır. Gezileri sırasında çektiği fotoğrafların sergilendiği, Türkiye'nin farklı coğrafyalarında 33 kişisel fotoğraf sergisi açmıştır.
* Yaşantısını konu alan bir anı kitabı ile farklı gazete ve dergilerde yayınlanan yüzlerce gezi yazısı bulunmaktadır. Değişik ülke hava yollarının ve dış işleri bakanlarının davetlisi olarak Slovenya, Malta, Suudi Arabistan, italya ve Küba'yı ziyaret etti.
* KMP Anadolu, 9. Kanal ve HBB ve E TV Televizyon kanallarında çevre programları; Açık Radyo, Kent Radyo, Yapı Radyo, TRT istanbul Radyosu ve Radyo 92.3'te uzun süreli bir gezi programı hazırlayıp sunmuştur. Şubat 2002'den itibaren Gana Fahri Konsolosluğuna, 22 Eylül 2003 tarihinde de Benin Fahri Başkonsolosluluğu'na atanmıştır.
* iTÜ Maden Mühendisliği Bölümü Başkan Yardımcılığını sürdürmektedir.
sivrisinek dostu zat-ı muhterem. bu dostluğu o kadar ileri gitmiştir ki sıtma hastalığına yakalanmıştır. sivrisineklerle dostluğunun sebebi olarak da sivrisineğin kandaki kirli hücreleri temizlemek maksadıyla insanı soktuğu iddiasıdır...
zamanında ilkokuldayken bizim okula gelip konferans vermiş çevreci. o zamanlar bayağı etkilemişti bizi. 2 saat falan süren konferansı bizi hiç sıkmadan gayet eğlenceli bir şekilde geçirmemizi sağlamıştır. sayesinde sigaradan tiksinmiştik. o yüzden severim bu adamı. bilinç altımıza nasıl işlettiyse artık sigarayı, o gün bugündür nerde görsem tiksinirim. bi teşekkürü borç bilirim kendisine.
teoman'a , "sigara içmeye özendiriyor" diye dava açmasının akabinde teoman'dan "türkiye'de orhan kural'i ciddiye alan tek insan olmak istemiyorum" şeklinde bir ayar işitmiş olan kişilik.
bu olay "verilmiş en süper manyak ayarlar" konseptinde zirveye oynar..
Mustafa filmindeki sigara sahnelerine takmış profosör. Nikotinsizlikten kaynaklanıyor hep bunlar biliyorum, gelse bir kısa parliamenti paylaşsak cillop gibi olacak hoca.
can dündar'a dava açan, soruşturulmasına yol açan, ifade vermesinesebebebiyet veren 2 profesörden biri.
filmde 114 saniye gösterilen atatürk'ün sigaralı görüntülerinden derlenen bu olay biraz büyütülüyor gibi sanki.
bu yasak -yani sigaraların ve sigaralı sahnelerin ekranda gösterilmesi yasağı- sadece tvleri kapsıyormuş. yani sinemada böyle bir durum yoğumuş.
olması da çok saçma olur imiş gibin. küfrün, cinselliğn tvlerde olmadığı boyutta serbestlik taşıdığı 6. sanatta sigaralı görüntülerin yasak olması yadırganacak bir durum.
filmi izlemedim, haliyle bilmiyorum. ama bana sigaralı sahnelerin boku çıkarılmamıştır gibin geliyor.
ayrıca bu sigara, içki atatürk'ün hayatındaki bir gerçek ve bu da bir belgesel. bu gerçeklik atatürk'ün hayatında yeri olan bir olaydır ve şüphesiz psikolojisini etkilemiştir ya da bir etkilenme sonucu içilmiştir.
bir ara bir fotoğrafta da trenin pencersini tutan elinde sigara tutan atatürk gitmiş, sadece treni tutan atatürk gelmişti modern teknikler yardımıyla.
olan tabi o tekniklere kadar etkilenen nesillere oldu...
50 çift ayakkabıya sahip olmakla övünen murat boz'a az önce oylum talu'nun programında süper ayar veren kişi.
ülkede hiç ayakkabısı olmayan, yamalı, su geçiren pabuçlarla okula gitmek zorunda olan birçok çocuk varken; ucuz popçunun ayakkabı sayısını söyleme ihtiyacı duyması kişiliği, karakteri hakkında da epey bilgi veriyor.
bu tarz insanlar o kadar değersizdir ki ayakkabı sayısının, giydiği chanel marka donun, bindiği porsche'un, oturduğu evin kendi değerini yansıttığına inanmaktadırlar. hayır onlar kendi değeri değildir; onlar geçici metalardır. bu kişilerin bu materyallerle övünmeleri mallarının değerini değil, kendilerinin değersizliğini ortaya çıkarır.
burada kimse marka giymesin, herkes tek çift ayakkabıyla yetinsin demiyorum. görgüsüzlük, pervasızlık, kendi ülkenin durumunu bencilce görmemekten bahsediyorum. bu tarz şeylerle hava atmaya çalışmanın kişilik bozukluğu, karakter çarpıklığı olduğunu söylüyorum.
orhan kural gibi değerli bir insanın öğrencisi olmak isterdim. murat boz gibi pigmelerin de hiç piyasaya çıkmamış olmasını dilerdim.
edit: ergenlikten kurtulamamış kızlarımızın zoruna gitti heralde. yukarıda yazılanlar hayata dair şeyler. yakışıklı olmak, belli bir sexapele sahip olmak; insan olmak anlamına gelmez. sizin insanlara değer verme standartlarınız farklı olabilir tabi.
iyi biri gibi ama sanki deli bir tarafı da var ve bu ürkütüyor insanı. Yakından tanısak ne güzel olurdu diye düşündüğüm bir kaç kişiden biri.
9 Aralık 1950'de istanbul Nişantaşı'nda doğdu.
1971'de 15 yaşındaki kardeşi Mehmet Kural'ı trafik kazasında kaybetti.
1972 yılında iTÜ'den maden mühendisi olarak mezun oldu.
8 yıl evli kaldı. Bir kız babası.
1989 yılında profesör oldu.
hayatı, hilal mahmudoğlu tarafından Türkiyeli don kişot başlığı ile tiyatro eseri oldu.
En önemli özelliği : alınganlığı
Güldüren sözü : "Ben bu yaşıma geldim, avrupa'yı görmedim" (ilkokul 3'e giderjen söyledi.)
20 farklı havayolu ile 1003 uçuş yaparak 193 ülkeyi gezdi. 11 gezi kitabı yazdı. 36 kişisel fotoğraf sergisi açtı.
Çevre duyarlılığı konusunda verdiği 3700'e yakın konferansla kırdığı dünya rekoru için Guinness Rekorlar Kitabı'na girmek için başvuru yapacak.
Sertab erener, Haluk Levent ve Vuslat Doğan'a matematik dersi verdi.
Geçtiğimiz nisan ayında taksiden sokağa bira şişesi atanları uyardığı için feci şekilde dayak yedi. Kopmak üzere olan parmağı dikildi ve kafasına da 25 dikiş atıldı.
Filmlerinde sigaraya özendirdikleri gerekçesi ile yönetmen Mustafa Altıoklar ve Abdullah Oğuz 462'şer lira para cezasına çarptıldı. Mazhar alanson yandım şarkısını seslendirirken sigara içmesinden dolayı 500 lira para cezası ödedi.
Seferad grubu "ne fark eder" adlı parçaya çekilen klipte yanan sigaranın gösterilmesi nedeniyle savcılıkta ifade verdi. Savcılığa yaptığı şikayet üzerine "Kurtlar Vadisi" dizisindeki sigara görüntüleri kaldırıldı.
Yılmaz Erdoğan'ı "Organize işler" filmindeki 20 sahnede sigara paketinin görülmesi üzerine savcılığa şikayet etti.
Şarkıcı Teoman hakkında ise konserlerinde sigara içerek gençleri özendirdiği iddiasıyla savcılığa şikayette bulundu.
istanbul'da düzenlenen Çevre Ödülü Töreni'nde bir konuşma yapan Prof. Kural, toplantı anında sigara içen sinema oyuncusu Kadir inanır'ı uyarıp, kapalı mekanda sigara içilmemesi gerektiğini söylemiş, ünlü aktör ise ödül töreninden sonra verilen kokteylde, içtiği sigaranın dumanını Prof. Kural'ın suratına üfleyip kendisine "bunak" demişti. Kural, kadir inanır ile hala mahkemelik.
bugün kanalında artı bir programını sunan, dün tüsiad kitap fuarında tarafımca görülmüş ve iki kelam edilmiş kişidir. ha unutmadan sunduğu artı bir programı da bir kişiyi kurtarsak kardır düşüncesinden gelmekte.*
çok çabuk gözünden yaş gelebilen, kendini beğenmiş, karşısındakini azarlamayı seven, şımarıklığı sevmeyen, hapşururken ağzını kapamadığı için bile birine dava açabilecek olan 60'lık ihtiyar. **
itü Maden Mühendisliği Anabilim Dalı Başkanlığını ve Maden Mühendisliği Bölüm Başkanıdır.
bugün bizim okula gelince ilk defa duydum adını ve ne kadar cahil olduğumu anladım.
içimde çevreci olmak isteyen bir agea uyandı, diyebilirim. gerçekten çok değişik bir insan, orhan kural.
aldığımız kitabı da imzalama kibarlığını gösteren ve birazda beni pataklayan biri.
orhan kural:evet çocuklar coca cola içmiyecekmişiz. ne içeceğiz peki?
agea: le cola içelim.
orhan kural masadaki bez torbayı alıp agea'nın kafasına kafasına geçirir.
ota boka dava açan çevreci. kendisi, itü maden mühendisliği bölümünün başkanıdır. zamanında, bizim okulada gelmişti. sigaradır, cart curt, yok kadir inanır, banu alkan'ın göğüs ölçüleridir vs. bir çok şey atıp tutmuştur. ha sigara düşmanıdır, katılıyorumda. bokunu çıkarma be kardeşim. tadında bırak. birde adam kendi kendine konuşup, ağlıyor. neyse, en azından bize zararı yok.