Hayatı ve insanları anlamamış bir beynin çözümlemesi. Bir gün karşına bir çoban çıkıp hayatı öğretebilir sana. ODTÜ diplomasını kepeneğinde ararsın ama bulacağın şey kara çizgiler olur. Sen termodinamik, gorecelik, batlaymus diye şakırken o sana peynirde gösterir hayatın tadını tuzunu.kultur ODTÜ de değil hayattadır. Yaşanarak biriktirilir ve diploma istemez.
odtülü bir kız tanımadım şimdiye kadar onun için çok yorum yapamayacağım da benim takıldığım konu odtülü kız-sıradan kız ayrımı. deterjan mıyız biz? yok, tamam, odtü marka. şimdi oturttum taşları yerine. odtülü bir kız varsa mesaj atsın. merak ettim. hem bu başlığı test etmiş oluruz hem başlık doğrulanırsa kültüründen bir şeyler kaparız belki.
yalnız olay insanda bitiyor diye biliyorum ben. klasik olarak örnek; üniversite mezunu olmayıp 10 tane üniversite mezununu cebinden çıkaracak adamlar tanıdım. odtülü demedim tabii yine de başlığı açan arkadaşa göre de 10 üniversite mezunu 1 odtülü eder herhalde.
sürekli ders çalışmak ile az ders çalışıp çok kültürel aktivitede bulunmak arasındaki farktır. tabii burada kültürel aktiviteden kastedilen 'kah-rol-sun meeee-lihhhh', 'aaa-keee-peeee is-tii-faaa' tarzı slogan ayinleriyse, belki doğruluk payı bulunabilir ancak bu konuda istanbul üniversitesi'nin bazı fakültelerinin kızları da oldukça iddialıdır. kültürün daha yaygın tanımını göz önüne aldığımız zaman ise, söz konusu üniversitenin bölümlerini inceleyebiliriz:
kimya öğretmenliği
moleküler biyoloji ve genetik
işletme
daha çok işletme
elektrik-elektronik mühendisliği
istatistik
psikoloji
metalurji ve malzeme mühendisliği
bilgisayar ve öğretim teknolojileri öğretmenliği
iktisat
maden mühendisliği
vb.
daha genel olarak fakülteleri de inceleyelim:
eğitim fakültesi
fen-edebiyat fakültesi (edebiyat bölümü yok ama fakültenin adı bu şekil)
mimarlık fakültesi
mühendislik fakültesi
bir toplumun kültürünü inşa eden edebiyat, sinema, güzel sanatlar, konservatuvar, medya, diğer görsel sanatlar? sorun üniversitede de, üniversitenin kızlarında da değil. sorun, işletme/mühendislik okumanın yüksek kültürel bir kimlik kazandırdığını varsayan zihniyetin bütünündedir. en büyük kültürel faaliyeti molotof atmak olan kadın-erkek üniversite öğrencisi türü ise bir başka başlığın konusudur.
Benim favorim boğaziçili. Yurtdışına çıkmamış çoğu odtü'lü, ingilizce ders almasına rağmen ingilizceyi konuşamaz. Öyle bir abartılmış reklamları var sadece.
Neden özellikle kız diye merak ettiren ve Daha dün bir odtü'lüyü cahil bulduğumu kendisine izah etmek zorunda kalmamın üzerine katiyen katılmadığım bir önermedir. Pek çoğu egolu olup, cehaletlerini odtü kılıfında gizlemişlerdir.
(bkz: en tehlikeli cahil okumuş cahildir)
biri aşırı derecede sabit fikirlidir, ona doğru diye öğretilen, dikte edilen şeyi araştırma gereği duymaz ve neyi savunduğundan bile haberi olmadan bilinçsizce peşinden koşar, diğeri normal sen, bendir; birilerinin doğrusunun değil, kendi doğrusunun peşinden koşar en azından. illa kültür diyeceksen şekspirin yazdığı soneleride varsın bilmeyiversin ne kaybederki ?
odtülü, başını dersten kaldıramadığı için hayatla ilgili herşeye yabancıdır, daha sosyalleşemeden okulu bitirir.okul sol eğilimli olduğu için azbuçuk da olsa duyduğu sol söylemleri benimser sadece. sloganını atar ama gene de. işte odtülü kız budur..