bugünkü yerleştirme sonuçlarından sonra çevremde yapılan en büyük tartışmadır kendisi. nedense herkes kendi yerleştirildiği okulu savunmaktadır. benim sıralamam ise
eğer söz konusu bölüm gıda mühendisliğiyse ege üniversitesi türkiye'de bir numaradır. geri kalan mühendisliklerden çoğu odtü olmakla birlikte bir kısmında ise itü'nün liderliği tartışılmaz.
genelde piyasa adamı olmak ve üretim dışında iyi kariyer yapmak isteyenler için tartışmasız boğaziçi şeklinde sonuçlanacak karşılaşmadır. boğaziçi'nin piyasa adamı yetiştirmede üstünlüğü ise istanbul'da olmasından kaynaklanır çünkü daha 3. sınıfta part time çalışabilme imkanı ankara'da yok denecek kadar azdır. bilkent boğaziçi'nden kat ve kat iyi eğitim verdiği halde özel sektörde hem boğaziçi mezunlarının eskiden beri yer alıyor oluşu, hem de boğaziçililerin erken iş tecrübesine sahip oluşu dengeleri boğaziçi lehine çevirmektedir. ama genelde boğaziçililer bilkentlilerle kıyaslandığında sunum yapma, white paper yazma gibi faaliyetlerde geride kalmaktadır.
dikkatli inceleyen bir göz ise görecektir ki amerika'nın köklü üniversitelerine kabul alma aşamasında bilkent türkiyede'ki her üniversiteden öndedir. bilkent'i ankara'ya kuran zihniyeti ise sevgi ile öpmekten başka ne gelir ki elden?
bölüm bazında değişebilen sonuçları olan versus. sonuç itibariyle aynı isimli bölümlerin puanları bu okullar arasında büyük farklılıklar oluşturmuyor. öğrenci zihinsel becerileri az çok aynı. e hocalar da x okulunun y bölümünde iyi olabilir, tesadüftür biraz da. ama x okulunun tüm hocaları iyidir demek haksızlıktır, gerçek dışı bir bakış açısıdır.
bu açıdan belki hangi okulda x bölümü için teorik eğitim deha ağırlıklı veya pratik eğitim daha ağırlıklı karşılaşması yapmak daha alakalı sonuçlar verebilir.
fikrim; nihayetinde denk olan bu bölümleri aradaki 3-5 puan farkına dayanarak karşılaştırmak değil öğrenciye verdikleri değerle karşılaştırmak lazım. önce öğrenci geliyorsa, imkanların sunulması açısından tatmin oluyorsa bir öğrenci, en güzel okul onundur. *
itü'nin hata sonucu katıldığı liste olmalı, zira boğaziçi ve odtü'den bir klasman aşağıdadır. itü'nün yerine bilkent koyulursa karşılaştırma anlamlı olmaya başlıyor...
Boğaziçi Üniversitesinin herhangi bir bölümünde az buçuk havayı teneffüs etmiş bir kişi bile tanımadımm ki''simetroman'' ve dahi ''obsesifliğe yatkın''olmasın...
eğer mühendislik yapmak istiyorsan teknik üniversiteye, eğer yönetici olmak istiyorsan boğaziçi'ne gidersin. he itü,odtü'den mezun olan adamlar yöneticilik yapamıyor diye bir olay yoktur. babalar gibi yaparlar.
ytü mezunları da yöneticilik yapabilir.
üniversite bittikten sonra insanın kendini geliştirmesiyle ilgilidir.
türkiyede mühendisliğin kökü itü'dür, diğerleri itünün takliti olmaktan ileri geçemez. puanlar sizi aldatmasın. Araştırın bakın en iyi mukavemetçi, statikçi kim ve nerededir.