yarın son günü olan güzel bir ay ancak fatma girik'in ölüm yıl dönümünün olduğu aydır. haydar dömen'in ölüm yıl dönümü de önümüzdeki ay. gülben ergen'in çocuklarının, eniştemin babasının, mustafa sandal'ın da doğmuş olduğu, maalesef mehmet ali birand'ın ölmüş olduğu ama yine de güzel bir ay. doğum günüme 4 gün kaldı. doğum günüm için sabırsızlanıyorum.
içinde olunulmasına rağmen 31 Aralık 1 ocak arası hafif huzur verirken.Bu seferki
afedersin b*k gibi geçen ay.
içime sinmeyen bi ay oldu işte kafam çok bulanıktı bütün hafta ondan çalışmaktan değil ama.
türkiye açısından; çok sayıda ölüm haberinin geldiği, kötü hava şartlarından ötürü kazalar ve felaketlerin hat safhada olduğu 'kara' bir ay olarak yerini almıştır.
ocak eski türklerin kültlerindendir. kutsal sayılan ateşle bağı vardır. giderek aile yaşamını da içine alacak bir anlam kazanmıştır. bir felaketle karşılaşan kişinin “ocağı söndü” demesinin kökeni, ocağa atfedilen döneme dayanmaktadır. anadolu’nun pek çok yerinde halk hekimlerine “ocak” adı verilmektedir. ocak inancının orijini orta asya’dır. bir hastalık ile uğraşan aileyi “ocak” kelimesi tanımlamaktadır. bir ailenin tedavi ile meşgul olan fertlerine “ocaklı” adı verilir. ocaklı, genel olarak tedavi etme kudretini ailesinden alır.
Her ne kadar gitmemiş olsam da Kozan'da da tılan isminde bir ocak olduğu bilinmektedir.
Yılın ilk ayı. Oğlak burcu olanların da doğum günü bu aya denk gelir. Nedendir bilinmez. Kar da kış da dogdugumuzdan midir nedir soğuk derler ilk etap da bize. Yine de bir mesafe olmuştur hep insanlar la aramızda.
ingilizcesi January’dir, 31 günden oluşur ve roma‘nın çift yüzlü tanırdı Janus’tan gelir ismi.
Bu tanrı kapı tanrısıdır( kapı derken bir işe başlama anlamında) ve Ocak da yeni bir yılın başlangıcı olduğu için bu isim verilmiştir.
Middle English - Januarie
Latin name - Ianuarius
French - Janvier
Saxon - Wulf-monath - wolf month
işin ilginç tarafı 2 ayın 61 gün olduğu ve 10 aydan oluşan eski takvimde Ocak ve Şubat yılın son aylarıydı çünkü O dönemki takvim Martta başlıyordu. Daha sonra M.Ö 700 yılında takvime bu ay eklendi. Ve 31 gün olmasının sebebi ise Julius Caeasar’ın bu aya bir gün eklemesi.
Bu ayın burçtaşı düzeni veyahut sebatı simgeleyen lal taşıdır. Çiçeği ise kardelendir.