1- Türkiye de doğu anadolu da ıssız ve dağılık araziler var . Tünel açan ve açmaya devam eden araçlar ve teknolojimiz var . Fransa 60 nükleer santral atığınız saklayabiliyor . Ve greenpeace anabinası paris te . Ne tesadüf ?
2- 2. Madde tamamen saçmalık . Akkuyu AS VVER 1000 (AES-91) mimarisi üzerine geliştirilmiş olan bu reaktör tipi, en yeni nükleer güvenlik ve radyasyon sızdırma tedbirlerinin yanı sıra, 50 seneye kadar uzatılmış bir reaktör ömrü sunmaktadır. VVER tipi reaktörlerin diğer basınçlı su reaktörlerinden en önemli farkları arasında, yatay buhar üreteçleri ve hekzagonal örgü biçiminde yerleştirilmiş yakıt çubuğu tasarımı ile dikkat çekmektedir . Koruma blokları çift katlı kurşundur ve bu reaktör tipini bir çok ülke kullanır .
3-Japonya yı örnek veriyorsunuz ama japonlar halen daha çatır çatır santral kurmakta ve enerji üretmekdir . Çernobil ise en eski sovyet teknolojisi ile kurulmuş ( 1-2-3-4 reaktör , patlayan 1983 yılında 4. Reaktör ) bir santraldi . Santralin çalışan reaktörler deney amaçlı güç yüklenmesi sonucu soğutma sisteminin ( zaten yetersiz bir soğutma sistemi ) bozulması sonucun da bir felakete yol açmış bir santral . Kurşun beton yoktu bile !
4- nükleer enerji de mi dışa bağımlısın sen ? Yıllık 54 milyar dolar dışarı para yatırıyorsun . Sence ne kadarlık bir bütçe bu ? Sen düşün biraz uzatmayacam bile . Türkiye de uranyum yataklarının ne kadar olduğu tahmin bile edemessin . Zamanında uranyum Zenginleştirme boyutuna geldi ama devlet kapatılması yönünde karar alındı .
5- böyle bir enerji ve para açığını kapatmak için kusura bakmayın tek çare ve son çare nükleer enerji . Kıçı boklu bazı ülkeler çatır çatır enerji üretirken , biz mal gibi yılda 54 milyar dolar para harçıyoruz , sadece enerjiye !
Edit : eksileyen arkadaşlar ; zorunuza mı gitti ? Şuna da bi baksanıza (bkz: metzamor nükleer santrali) isterseniz şuraya biraz daha bilgi pompalayayım ? Daha iyi eksi atarsınız hem .
cunku kanser yapar.
iste bu kadar cok cahiliz. ilber hoca hakli.
biri nukleer santral istemeyen beyni orumceklilere kanser tedavisinde kullanilan kemoterapi ilaclarinin nukleer fizyonlarla uretildigini bu istemezukculere soylesin.
güvenlik önlemlerinde aksaklık olduğu takdirde felakete yol açacağı için.
deprem gibi doğanın enerjisini saldığı olaylara insan halen müdahale edemiyor, tahmin dahi edemiyoruz. sadece varsayımlar var. olacak ama ne zaman? zaten proje sinop'a düşünülüyor istanbul'a yakın bir yere yap bakalım ya da ankara'ya, yer mi? yemez. yani nüfusu az, denize kıyısı olması reaktörü soğutmak için kullanılacak ve masrafını azaltacak. oradaki ekosistem tabi ki kimsenin umrunda değil. lakin bir facia olduğu takdirde, dünyanın o bölgesi bir daha kullanılmamak üzere karantina altına alınacak.
nükleer atıklarının ömrü 500-1000 yıl arasında değişmekte. o atıkların 500 yıl boyunca denetimini kim yapacak? Diğer sömürge ülkeler gibi afrika topraklarına mı gömeceğiz acaba? Yoksa yine en az insanın yaşadığı, en çorak araziyi bulup, en az ve değersiz insan burada yaşıyor mu diyeceğiz?
nükleer geçici çözümdür. doğal değildir. şartlar bunu gerektirdi diyerek yapmak aptallıktır. riskleri göz önüne alındığında bedava bile olsa yapılmamalıdır. orada yaşayan insanların hayatının hiçe sayılmasından öte doğanın acıması yoktur. zarar verirsen, onu üzersen bin katı olarak sana döner, dönecektir.
yenilenebilir enerji kaynakları mevcuttur. üniversiteler emeklerini bunlara harcamalıdır, devlet desteğiyle. ama gündem hala türban.
nukleer santrallerin riskleri herkes tarafından bilinmekte ancak oldukça yüksek enerji açığı olan bir ülke için yenilenebilir enerji kaynaklarının verimi ve bazı yenilenebilir enerji kaynaklarinin uzun vadedeki doğaya etkileri net kestirilemediginden denenebilir gözükmektedir. ancak böylesi kontrol ve dikkat gerektiren bir tesisin aktif bir fay hattı üzerine kurulması oldukça ilginçtir (komplo teorisi: akp hükümeti seçimle alamadığı ege bölgesini, insanlarini radyasyonla toplu katliam şeklinde öldürerek kurtulmak istemektedir). ancak tehlikeli diye böylesi büyük bir teknolojiyi "tü kaka" şeklinde dışlamak da mantıkli bir hareket değildir. evet santral kurulmalıdır, bu konuyla ilgilenecek araştıracak bilim insanları yetiştirilmelidir. her yil nükleer reaktörlere yürüttükleri araştırmalarla ilgili deneyleri için giden bilim insanları cok ciddi miktarlarda paralar harcamaktadir. sözkonusu tesisin kurulması enerji için harcanan paralarla beraber bu araştırmalarla ilgili harcanacak paraların da cepte kalması demektir.
Kimse bie şeyin garantisini veremez. Kararsız bir enerji olduğunu çoğu kişi bilir ve sürekli kontrol altında tutulması gerekir. Sızıntı gibi bir durum oldaydı şuan hepimiz etkilenmiş olurduk . Çevremizde onlarca santral var . Yani bizim kurup kurmamız pek farketmiyor o zaman sizin açınızdan . Cern de kurulan proton çarpıştırıcılar da ne kadar tehlikeli olduğunu biliyorsundur umarım ? Dünya da 458 santral ve kurulma aşamasında 68 tane var . Japonya da da santral kurulmları var . Halen daha başka şeyler mi aradıklarına inanıyorsun ? Kaçkere hayatında santral gördün veya gezdin ? Her zaman bir risk vardır ama göze almak gerekir . Zaten dünya da mükemmel bir tüketim var , doğal gaz 56 , petrol ve türevleri ise 40 yıldan daha az bir zaman sonra tükenecektir . Sizin dediğiniz yenilene bilir enerjinin sürekliliği yok , maaliyeti yüksek ve verimi düşütür . Akkuyu da kurulacak santral 4800 MWa enerji üretecek ( Türkiye'nin %6-7 enerji acağını kapatacak ) . Halen daha Nükleer santral olan yerler de hayatın bittiğini söylersiniz . Ama bilmezsiniz ki çevreye salınım neredeyse yoktur ve çevre de yeşillikler vardır ( yeşillikler iklime göre değişir .) . Geri kafalılık yapmanın gereği yok . 1 M uranyum açığa çıkarttığı enerji 1.000.000.000 c tam verim ile yakılmasına eşittir . Nükleerin atığı bile yüzde 94 oranında tekrar kullanılabiliyor. Gelecekte her şey nükleer güçle çalışacak. Gemiler bile ! Sen nükleer santral ' radyasyon ' yarar diyorsun ama sana hayat kaynağı olan güneşin bile nükleer füzyon tepkimeleri vardır . Bilmem bilirmisin güneş sürekli patlamalar geçirir . Olası büyük bir patlamada dünyanın ne kadr etkileneceği ve bir santrali patlaması ile oluşacak radyasyonun yüzlerce katının dünyaya serpilmesine neden olacağının . Şimdi cahilliğin nedeni yok . Az realist ve geleceği düşünmek lazım . Fransa da 60 santral var ama turizm in etkilendiği yok felan da yok .
onulmaz biçimde türkiye düşmanı olan batı ülkeleri ve israil'in borazanlığını yapan baskın görsel ve yazılı medyanın, çevreci geçinen birkaç ukala sözde bilim adamının pompaladığı salaklık dolu düşüncelere kanan acınacak derecede cahillerin yüzünden nükleer enerji istenmez. termik enerjiye de karşı, hes'e de karşı, nükleere de karşı. nerden alacaz enerjiyi kardeş ? Götünden mi ?
her ne kadar satırlarca da yazsak kurulacak o santral!
çünkü daha önceki entrymde de bahsettiğim üzere bu santral şirketin kar marjıdır, hükümetin rüşvetidir, türk halkına göz boyasıdır.
gerçekten hiç bahsetmek istemediğim bir konudur, bilim şehitleri.. allah rahmet eylesin. içimi en çok acıtan konudur, asla hakkında konuşmam ama
ıspartada uçak kazasında ölen bilim adamlarının nükleer projesinden haberi olmayan gavatların bu başlık altında toplaşmasından yazıyorum, hiç bir şeyin değişmeyeceğini bilsem de.
gavur bilimine tapıp da gavurlarla yarıştığını sana piçler için yazıyorum.
Nükleer Enerji Santralleri'nde uranyum yerine kullanılabilecek olan toryumun 21. yüzyılın en stratejik maddesi olacağını ve Türkiye'nin dünya toryum rezervlerinde 2. sırada bulunduğunu belirten Prof. Dr. Arık, "Japonya, elinde hiç toryum bulunmamasına rağmen, toryumla çalışacak nükleer enerji santrallerine yönelik çalışma yapan üç ülkeden biri. Türkiye'de ise bu alandaki bilimsel araştırmalar desteklenmiyor."
1 ton toryum = 1 milyon varil petrol
"Eğer toryum kullanıma sokulabilirse Türkiye elektrik üretmek için petrol ya da doğalgaz satın almak zorunda kalmayacak. Isınma ihtiyacımız için yer altındaki yaklaşık 900 bin tonluk toryum ile ürettiğimiz elektriği kullanabiliriz."
"Bugün dünyada savaşlara neden olan petrolün 1 milyon variliyle elde edilebilen enerji, sadece 1 ton toryum kullanılarak üretilebilecek."
Gidin her gördügünüz yere kurun santral gotler
guclu devlet felsefenizi. sikeyim.
Bilim adamini koruyamayan, madenlerini isletemeyen guclu devlet
fiziklerini pastaci yapmaya calisan zihniyeti ve onun saksakcilarini allah bildigi gibi yapsin.
Nükleer santral hakkında hiçbir şey bilmeyen, araştırmaya bile yeltenmeyen insanlar gelmiş "zararlı, patlar" bilmem ne diyor. Zararından çok yararının olduğu bilinmiyor. Çernobilmişmiş. 1900'lü yıllarda gerçekleşen bu olayla günümüzü karşılaştıracak kapasiteyi kınıyorum açıkçası. Gerekli güvenlik önlemli alındığı takdirde nükleer santral çok yararlı bir şeydir. Ülkemizin belli bir miktarda enerji açığını kapatacaktır.