şarkı içerisinde bir sözün sürekli tekrarlanması durumunda o söz belli bir süre sonra dinleyicinin kulağını tırmalamaya başlar. bülent ortaçgil o kadar kaliteli söylemiştir ki parçayı, sanki her seferinde farklı bir tondadır "normal" demesi. değil bir kere dinlerken kulak tırmalaması, şarkıyı defalarca art arda dinleseniz bile hissetmezsiniz bu durumu... çok yaşa ortaçgil!
görecelidir. yaşanılan toplumun ortak karinesi belirleyici olur. normalden giden pek incinmez ama sınırlarıda bilemeyeceğinden mütevellit yaşam keşfi hep yarım kalır.
özel hocamız erim hısım ın derste "normal nedir" diye sorduğunda sınıf olarak ıkınıp sıkındıktan sonra verdiği cevap; "arkadaşlar ne alışılmış olması gerekir ne toplumun kabullenmesi ne de diğerleri normal sadece sık rastlanandır"
genele uymadığınızda toplum sizi dışlar.çünkü artık normal değilsinizdir.ne yapsanız yanlıştır artık.
arkadaşlarınızın ebeveynleri, onların sizinle birlikte olmasını istemez.öğretmeniniz "bundan adam olmaz" der.mesai arkadaşlarınız, amirlerin olduğu yerde sizinle görünmek istemez.öyle bir an gelir ki bazen, "sen onlardan farklısın, seni bu yüzden seviyorum" diyen sevgiliniz bile sizi terkeder.çünkü artık siz, "herkesin yaptığı şey"i değil de "kendi istediğiniz şey"i yapıyorsunuzdur.ve bu, en büyük "suç"unuzdur.
ancak ne gariptir ki, tarih, anormalleri yazar hep.zira tarihe damgasını vuranlar "herkesin yaptığı şey"i yapmayanlardır.
anormaller hayatı/tarihi değiştirir, normaller onları okur ve hayran olur.
sana normal gelen bana ters geliyor ve ben bunu kendi normal algım üzerinden değerlendiriyorsam ve sen de bunun sonucu olarak "o benim normal algım salak" diyorsan bi dur hele bi dur derim.
tamam eyvallah da ben zaten seni kendi normal algıma göre değerlendiriyorum, ortada bir salaklık yok; zira sen de benim normal algıma göre salaksın zaten.
aklın geçerli bulduğu olguların tümüne normal denir. kişiden kişeye göre değişebilen bir olgudur ve bir mantığa dayandırılması zorunludur. bir kişinin mantığına ters diğerininkine doğru geliyorsa bu yine normaldir ancak; herkes tarafından kabul görmüyorsa bu anormaldir.
bir gün saçlarınızı kırmızıya boyayın ve kalabalık bir caddede yürüyün, bu insanlara anormal gelecektir çünkü mantıklarına ters ve belki de ilk defa gördükleri bir şeydir. kısa bir süre sonra her gün geçtiğiniz o caddedeki insanlar için sizin saçlarınızın kırmızı olması artık normaldir. çünkü sizi defalarca görmüşlerdir ve bu "anormallik" artık onlara göre normal olmuştur. hergün sizi gördüğü için. kırmızı saçı bir insanda gördükleri için. bu basit bir örnektir, belki de en basiti.
kişiden kişiye göre değişir, subjektiftir. benim için bir insan öldürmek bana haz veriyorsa benim beynim bunu normal olarak algılar ve öyle davranır, öldürür. bir çok kişi için ise öldürmek bir suçtur ve anormaldir ancak; birisini öldürmek katilimiz için normalken diğerleri için değildir. ancak toplumların norm ölçüleri vardır ve cinayet suçtur. sana istediği kadar basit ve normal gelirse gelsin cezayı yersin. bu da gösterir ki; normal olan herşeyin bir geçerliliği yoktur ve herkes tarafından kabul görmez, görmeyebilir.
normal,-li Fr. normal
is. 1. Aşırılığı, eksikliği ve taşkınlığı olmama, ortalama durum. 2. mat. Bir eğrinin bir teğetine değme noktasından çizilen dikme. 3. sf. Kurala uygun, alışılagelen, olağan, düzgülü, aşırılığı olmayan, uygun: Atatürk'ün normal zamanlarda insana okşamak arzusu veren ipek gibi saçları birdenbire yelelenirdi.-Y. K. Karaosmanoğlu.
Güncel Türkçe Sözlük
yaşadığımız ve bir türlü anlamlandıramadığımız, alışamadığımız, mutsuzluk kaynağı olan, çığrından çıkmış bu çağda, kim normaldir, kim anormal sıkıysa yeniden belirlesinler.
"işler?" dedim, "gidişler?" dedim? / "hepsi normal!" kısmında küçükken o küfür duyunca gülen küçük çocuk gibi işler dedim sikişler dedim dendiğini zannettiğim şarkı.
norm kelimesinden türemiştir. norm ölçüt, kıstas, kural anlamlarına gelen bir kelime olduğundan; normali ölçüte, kurala uygun olma durumu diye açıklayabiliriz. ölçütü, kıstası, kuralı belirleyen bir varlık olmalı o zaman. işte bu varlık azınlıktır. azınlık kuralı koyar, çoğunluk buna uyar ve bu normal olur ve daha sonra her bireyden normal davranması, giyinmesi, konuşması istenir. ama birey kendi kuralını koymak isteyebilir örneğin bir erkek saç uzatabilir ama toplum bunu normal karşılamadığı için o saç uzatan erkek eleştirilir. oysaki temele indiğimizde o birey azınlığın koyduğu bir kurala uymamış, kendi yaşam kriterlerini kendisi belirlemiştir. bu da bireyin en doğal hakkıdır. sonuç olarak normal olmak tabiki sorun değildir. bireyin düşünceleri, azınlığın kuralıyla yani çoğunluğun alışkanlığıyla örtüşebilir. ama normal olmaya çalışmak bir sorundur ve normal olamamaktan korkmamak gerekir.
en basit ve en iyi "anormal olmayan" şeklinde açıklanabilecek terimdir. zira toplum normal olanı tam olarak tanımlamakta zorlanırken anormal olanı tanımlayıp, ayırmakta ve yargılamakta hiç zorluk çekmez...
Bülent Ortaçgil'in garsona "biralar soğuk mu?" diye sorması karşısında "abi normal." şeklinde yanıt almasının sonucunda doğan şarkıdır. Ortaçgil'in yorumu şu yöndedir: "Soğuğu sıcağı anladık da bu normal de nedir?" Bu paradoksal durum şarkıda yaşamın tamamına yayılmıştır.
normal'in ölçüsü yoktur. hiç bir şey normal veya anormal değildir. ya da herşey normal veya anormaldir! ( bütünü ile iyi ya da kötü olan yoktur; sokrates).