Eski Niğde şehrinin bulunduğu tepenin en yüksek noktasında, bugünkü şehrin doğusunda, Alâeddin Tepesi;nin de kuzeyindedir. Kalenin yapım tarihi kesinlik kazanamamakla beraber Selçuklular döneminde, I.Alâeddin Keykubat tarafından onarıldığı bilinmektedir. Osmanlı döneminde Sadrazam ishak Paşa 1740 yılında bu kaleyi onarmıştır. Kalenin sur duvarlarının altındaki temellerinde Arap ve Bizans dönemine ait kalıntılarla karşılaşılmıştır. Bu da kalenin MÖ.VIII.yüzyıla kadar indiğine işaret etmektedir.
Kale 1955 yılında onarılmış olup, günümüzde Niğde Belediyesi kalenin bulunduğu tepenin etrafını duvarla çevirmiş ve burasını bir park haline getirmiştir.
Niğde Kalesi;nin kitabesi günümüze gelememiştir. Kale kesme taş ve moloz taştan yapılmış ve üç ayrı surla çevrelenmiştir. Ancak kalenin günümüzde birçok bölümü yıkılmış, beden duvarlarının bir kısmı da çevresindeki yapılanmalarda duvar olarak kullanılmıştır. Kaleden günümüze yalnızca tepenin kuzeydoğusundaki bölüm iyi durumda gelebilmiştir.
Selçuklu diyorum. ayrıca saat kulesi 1900'ün başında eklenmiştir. abdülhamit koca osmanlı'nın yüzyıllardır anadolu'ya bir türlü yapamadığı yatırımları geç de olsa farketmiş, anadolu'nun 4 bir yanındaki selçuklu'dan kalma kalelere saat ekletmiştir. bu bizim iktidarın her boşluğa saat kulesi dikmesi de bundan ötürüdür.
bizans diyecekler de çıkar, adama demezler mi, lan bu mimari nasıl bizans olur? selçuklu'dan önce o mevkiide bir kalenin bulunuyor olması muhtemel çünkü savunulması en kolay mevkii, ancak kaleyi kale yapan selçuklu mimarisiyle yapılan eklemelerdir.