insan ona ihtiyaç duyar, hep aynı palavra. ben ihtiyaç duymuyorum. gidip saçma sapan bir varlığın önünde eğilip kalkmak bana anlam ifade etmiyor?
ayrıca daha insan ortada bile yokken nasıl ihtiyaç oldu ki bu insan var olmak istedi, o da yetmedi ibadet etmek istedi.
ihtiyaç sonuçta istek duyulan bir şeydir ve daha var bile değilken nasıl istek duymuş?
bunlar derin teolojik tartışmalar.
bizler dünyaya geldik çünkü allah onu tanımamızı murad etti. yarattıklarını görüp ibret almamızı ve onun büyüklüğünü görmemizi murad etti. allah ın büyüklüğünü gerçekten görebilen, idrak eden biri ibadet etme ihtiyacı duyar. yani ibadete ihtiyacı olan bizleriz. yaratıcısını gerçekten seven, ona gönülden bağlı olan birisinin ibadet etmemesi imkansız; her an yaratıcısıyla olmak ve ondan ayrı kalmamak ister gerçekten seven kul.
Hayatı rızıklandıran insanı şereflendiren yaratıcısı benden haberdar isen ilk emrim oku ve her şeyi benden dile bana ibadet et diyor ona ihtiyacı olan bizleriz...
öncelikle soru üslup olarak yanlıştır. çünkü soruyu soran Allah'ı beşeri bir sıfata sokmaktadır.
Allah'ın kullarının ibadetine ihtiyacı mı var ki (haşa) insanlara ibadet etmelerini emretmiştir?
cevaba gelir isek;
Allah sameddir. (ihlas suresi 2. ayet) peki Samed ne demektir; Samed kelimesi “herkesin kendisine ihtiyacını arzettiği, fakat kendisi kimseye muhtaç olmayan” anlamına gelir.
bizi yaratan Rabbimiz, bilinmek istedi. kendi yüceliğini bildirmek istedi. zariyat suresinde hak Teala şöyle der; Ben cinleri ve insanları yalnız beni tanıyıp kulluk etsinler diye yarattım.“(Zariyat, 51/56)
tapmak fiilinin özü bulmak ve bilmektir. biz, ancak Allah'ı bilirsek kendimizi bilebiliriz.
Allah'ı bilmek için, ibadete ihtiyacımız vardır. Allaha ibadet ettikçe kendimizi bilecek ve Rabbimizin lütfuna vakıf olarak şükretmiş olacağız.
Öyle ise siz beni (ibadetle) anın ki ben de sizi anayım. bana şükredin; nankörlük etmeyin. (bakara 152)
Belirtmem gerekir dinler dogmatikdir bu yüzden bunu sorgulamak bile aslında doğru değil. Eğer inanıyorsan şüphesiz inanmak gerekir. zaten bu soruların sonu dinden uzaklaşmaya götürüyor ki benim de ilk uzaklaşmaya başladığım evre bu sorularla başladı. yani bizleri kendisine ibadet etmeniz için yaratan Allah'ı kafanızda canlandırın sonra karar verin inanıp inanmaya.
ihtiyaç duymuyor kara cahil sen günde bir vakit namaz kılmazsan ondan bir şey eksilmiyor yani bu ihtiyacı değil bu onu hatırlamanız onu zikir etmeniz unutmamanız için buyurduğu bir şeydir ister yaparsın ister yapmazsın ihtiyacı yok.
Oku diye başlayan bir kitap gönderilmiş merak edip okumuyorsan, ayakkabı bağcıklarına kadar iste diyen bir yaratıcı varken dua etmeyi mecburiyet olarakgörüyorsan, hediye 5 lira verseler teşekkür ederken tek gözünün hesabını ömür boyu çalışsan ödeyemeyeceğin bir zata teşekkür etmek sana yük oluyorsa, yardıma muhtaç insanlara yardım etmek seni gocunduruyorsa yapmazsın biter.
Ama afedersin çiş yapmayı yeni öğrenen çocuklar gibi gelip gidip aynı saçma şeyleri önümüze sürüp durmayın.
Sen hırsızlık yapma diye. Belirli aralıklarla dua edersen bunu hatırlarsın. Yoga gibi la. 2m2 yerde 5 litre terlersin ne ileri ne geri gidersin. Sebep? iç huzur esneklik rahatlık dinginlik vs. ibadet de onun içindir. istersen yoga yap ama çalma. Yalan söyleyip gerçeği, hakkın olandan fazlasını gaspetme. Gerisi mühim değil.
itaat edilmeye politikacı ve yöneticilerin ihtiyacı olur, tanrı maskesi arkasından insanlara seslenen politikacı ve yöneticiler, siz gerçekten insanlara seslenen in evreni var eden güç olduğunu mu sanıyorsunuz ?
mitolojik çağlardan bugünlere kadar hep inanışlar tapınmalar olmuştur. ve bunlara ibadet eden insanlar. kitapsız inanışlarda bile ibadetler olmuştur. bu da şunu göstermektedir; aslında ibadetler insanların yarattıkları bir dizi tapınma biçimleridir. yani hep olduğunu düşündüğü güce boyun eğmiştir, yani ibadet etmiştir. kısacası ibadetler, allah veya herhangi bir yaratıcının ihtiyacından değil, insanların ihtiyaçlarındandır. ve tabi hepsi de birer kurgudur.
Allah'ın insanın ibadetine ihtiyacı yoktur. insanın Allah'a ibadet etmeye ihtiyacı vardır. ibadet etmek genelde insanlara huzur verir, güvende hissettirir, psikolojilerini destekler.
inançsızlar doluşmuş yine halbuki Yaradan a ibadetin insana verdiği huzuru ne bilecekler onlar. Allah ın senin ibadetine ihtiyaci yok senin ihtiyacın var. Zira sen Yaratıcı yı zikretmedikçe onu reddetmeye başlayacaksın. Adını bi kere bile ağzınıza almadığınız hatırlamadığınız arkadaşınız ne kadar süre daha arkadaşınız kalabilir.
"Şüphesiz ki Allah övülmeye en çok layık olandır."
Allaha kabadayılık yapan dinsizler neden apsürt başlık açarlar, bilemedim, bilemiycem, bilmiyorum.
sonra aklıma geliyor....
cehennemi kimlerin dolduracağı....
ümitlerimi kayır allahım.
sen bizi cehennemden koru. kötü insanların şerrinden ve şeytanlaşmış insanlardan sen bizi uzak et.
küfür sahiplerinin hidayetten nasibi varsa hidayet et, yoksa cemiyetten ve bizlerden uzak tut. amin
ibadeler, Allah'ın insana verdiği nimetlerdir. bizlerin Allah'a herhangi bir zarar/yarar dokundurabilmemiz söz konusu olamaz. Bedenimizi besleyen besinler gibi, ibadetler de gerçek biz'i besleyen besinlerdir.
ta-ha/130: Sözlerine karşı dayanıklı ol, güneşin doğumundan ve batımından önce Rabbini yücelterek an. Geceleyin ve günün her iki ucunda da an ki mutlu olabilesin.