ulaşılacak son nokta olduğuna inanmasamda şu anki mevcut fikirlerime en çok uyan düşünce akımıdır diyebilirim. temel noktası saf ve tarafsız bir şekilde neden sorusunu sormaktır. yeteri kadar objektif olunduğunda (ki bunu herkes başaramaz) verilen cevaplar sonrası, geçerli bir neden olabilecek hiçbir argüman bulamama durumudur.
anarşizmden sonra en mantıklı felsefi akım. hatta bazı durumlarda ondan bile daha mantıklı. saçmalık diyenler felsefeyi lise kitaplarından öğrenmeye devam etsin.
zihindeki gerçekliklerin sadece "kusurlu" duyu organları ve akıl tarafından algılanan görüngüler olduğunu bu nedenle doğru bilginin pür haliyle akıl tarafından asla bulunamayacağını savunan düşünce akımıdır.
anlamı "hiç" olan latince "nihil" kelimesinden türeyen nihilizm, hayatta irade dahil hiçbir şeyin anlamlı olmayışını benimseyen bir düşünce akımıdır.
(türkçe anlamı:hiççilik)
ulaşılabilecek son ve doğru olan noktadır. hiç bir şeye inanmamaktır aslında. kandırıldığınızı anlayıp biraz rasyonel düşündüğünüzde rahatlıkla ulaşabilirsiniz.
diğer adı hiççiliktir ya da yokçuluktur. metafizik ve ahlaki güçleri yok sayan, var olan değerlere ve düzene muhalif olan, hiçbir zorlamaya boyun eğmeyen görüşlerin felsefedeki adıdır.
ilk çağ sofistlerinden gorgias hiçbir şey yoktur. bir şey varsa bile bilinemez. bilinse bile başkalarına bildirilemez sözüyle nihilizmin temelini atar. buna epistemolojik nihilizm de denir.
latince hiç, yok anlamına gelen nihil sözcüğünden türemiş, türkçeye hiççilik yokçuluk olarak çevrilmiştir. ontolojik açıdan incelendiğinde varlık var mıdır? sorusuna yoktur şeklinde yanıt verir.
nietzsche iyinin ve kötünün ötesinde adlı kitabında nihilizmi umudu kesik ölesiye yorgun ruh olarak tanımlar ve aforizmalar bölümünde şöyle bir söze yer verir: nihilizm nedir?
en yüksek değerlerin değerden düşmesidir.
insanlığın sonu. bu herkes nihilist olacak anlamında değil, hırslarıyla kendi kurdukları medeniyeti ve yaşadıkları doğayı yok ederek nihilizmin zaferini sağlamalarıdır. tıpkı tanrıyı yeryüzünden sildikleri gibi. yani anarko nihilizmin nihilizmin zaferi mutlaktır. nihilist dünyamızdan izliyoruz sizi insanlar.
varoluşa ve insanlığa karşı bir tepkidir. her şeye karşı bir hiç olmaktır. anlamsızlık, değersizlik, bireycilik gibi düşüncelere dayanır. ayrıca siyasi nihilizm için (bkz: anarko nihilizm)
ne sahibine ne de yandaşlarına hayrı dokunmuş olan öğretidir. ne bir sistemi ne de bir dayanağı vardır. zaten sistemlerin ve dayanakların çöktüğünü falan savunur durur bu nihilizm. aslında çoğu kişinin zannettiğinin aksine bir felsefe bile değildir. bir akımdır, bir öğretidir ve daha pek çok şey olabilir lakin felsefe değildir. çünkü felsefe sistemli, tutarlı olmayı, makul ve mantıklı olmayı gerektirir.
her şey iflas etti demek kolaydır. her şeyi eleştirmek de kolaydır. diğer sistemlerin açıklarını gediklerini bulmak da kolaydır. en büyük filozofların bile düşüncelerinde çelişkiler yakalayabilirsiniz. lakin ortaya benzeri bir sistem koymak zordur. bu yüzden felsefe zordur. insanoğlunun yapmakta en zorlandığı konu olduğu için. tutarlı, bütüncül, makul olmak çok zordur. duygusal olmak ise kolaydır.
her insan hayatının bazı dönemlerinde nihilist olabilir. herkesin nihilist oluverdiği anları vardır. ama makul ve mantıklı insanlar aklın sesini dinleyerek vazgeçerler nihilist kalmaktan...
insanlığın şu kadar bin yıllık ortaya koyduğu düşüncelerin hepsine rest çekeceksin ama alternatif olarak hiç diyeceksin. hadi canım, hadi başka kapıya, git başka kaldırım işgal et...
kendi sorumluluğundan kaçmak için binlerce takla atıp "sikleme hayatı yeaaa" diye ortalıkta gezen hıyarlar mümkünse nihilist olduklarını falan iddia etmesinler, insanlar sonra kötü bir şey olduğunu falan zannedecekler.
ulan iyi güzel nihilizm tamam da, ben en basit noktaya takılıyorum, "hiçbir şey yok" ne demek? işin derinine indiğimde bir şeyleri kavrabiliyorum. ama her nihilist farkındadır ki hissettiğimiz bir şeyler var. bir şey var. bu neden inkâr ediliyor, onu anlamıyorum. alala. yoksa ben de nihilistim ya babam hiç para vermiyor hyt choq kotuuu.