Dokuz boğumdan oluşur.Ney hocamızın dediğine göre bu dokuz boğum insanın dünyaya gelene kadarki anne karnındaki halini simgeliyormuş ****
ilk sesi çıkarmak pek bir zordur ve zaman alır ama imkansız değildir.bazı söylemler duymuştum yok ilk sesi 6 ayda çıkardım falan diye ama kursa başladıktan sonra bu lafın tamamen hurafe olduğunu anlıyorsunuz.ilk sesi çıkarmaya çalışırken hocanın dediği herşeyi tam anlamıyla yaparsanız sonucu alırsınız.yoksa zerre ses çıkmaz buda insanın hevesini kırar.ama o ilk sesi çıkardıktan sonra daha bir bağlanılır neye.
ney sahibini öyle bir yoğurur ki en sabırsız insanı bile sabır tası yapar. üflemeye 1 2 ay önce basladım fakat hala öğrenmem gereken çok şey var ama anladım ki sesi sadece dinleyeni değil üfleyenini de büyüler.
mümkünse uzaktan gelmeli sesi.. aynı odada olmamalı insan müzik kaynağı ile. bi de ortam çok da aydınlık olmamalı dinlerken, kısmi bi aydınlatıcı tavsiye ediyoruz. evet, bu şartlarda etkileyicili artıyor diye düşünüyoruz. hepimiz. miz..
not: ışık sarı olacak ama illâ. evet illâ, şapkalı olanından.
neyzen bir ev arkadaşınız varsa günde en az 1 saat dinlemek zorunda olduğunuz müzik aleti.
+ siham i kaza su türküyü çaldım şimdi nasıl oldu
- hacım o değilde bi yemek yesek
+ siham i kaza muhayyelden girdim nasıl oldu
- hacım o değilde bi bulaşık yıkasak
+siham i kaza neyin sesinde bi çatlama var gibi dinle bak
- hacım o değilde bi ders çalışsak
şeklinde sonu gelmeyen diyalogların bas rol oyuncusu olan müzik aleti.
evet gerçekten insanı dinlendiren, alıp götüren büyülü bir çalgı bu ney.
güzel sesli enstrümandır. anlaşılması güçtür. mesela "ney" adını ilk duyduğumda şöyle bir diyalog yaşamıştım:
ahenk: ne çalıyomuş ya bizim recai?
x: ney çalıyomuş.
a: (yanlış anlar moron)ben sana soruyorum ne çalıyomuş?
x: ney çalıyomuş oğlum.
a: neyi çalıyomuş ya ne diyosun!?
...(böyle gider bu diyalog sonunda normal olarak ahenk "ney"in 'ney' olduğunu anlamaz ve sözlüğe başvurup işi kavrar.)**
bu müzik aleti için; çalmak değil, ney üflemek veya ney' e ses vermek gibi tabirler kullanılır. her neyzen eline alıp üflemeden önce mutlaka destur çeker.
dinlemesi bu kadar zevkli iken kim bilir çalması ne kadar güzeldir dediğim müzik aletinden çok öte olan dinledikçe dalgaların şekillendirdiği taşlar gibi şekil veren tasavvuf yönünden çok güçlü , farklı iklimleri insana hissettiren yegane bir duygu aracı.
en ümitsiz anlarda bile insanı huzura boğan bir sese sahip tasavvuf çalgısı çok bunaldığınız anlarda ışığı kapatıp bir ney taksimi dinleyerek uyumaya çalışın farkı göreceksiniz.
ney muazzamdır, muammadır.müzik aletleri içinde apayrı bir esrar, bir kıtadır.hem görüntüde bu kadar basit hem içi böylesine karmaşık. kestiremezsiniz baktığınızda bir müzik aleti mi, yoksa hala nefes alıp veren bir can mı? daha yeni sazlıktan koparılmış bir daldır ney, sanki heran ona geri dönmeyi bekleyen, ayrılıktan şikayet eder. müzikten ziyade hasret ve ayrılık çağrıştırır ney daha ilk bakışta. konuştuğunda bile bir yanı suskundur. kulak vermek gerekir duyabilmek için. nefes almaya bile ürkersin ney dinlerken, ürkütmemek için. öylesine nazenin, ama öylesine kudretli aynı zamanda. ve hayret edersin nasıl olurda hem bu kadar kırılgan, hassas, duygusal hemde böylesine dirayetli, kararlı , metanetli, ilkeli, cesur olabilir bir can. ney yumuşacık bir kudrettir.başlar terennüm...dem sesleri... işte bu kalp atışıdır neyin.
ortaokulda deneyip üfleyemediğim, belki de yeterince sabredemediğim için vazgeçtiğim, yanık kokusu kokulu silgi koklamak gibi bir bağımlılık yaratabilen enstruman. metal müzikle çok güzel kullanabilineceğini iddia ettiğim enstruman aynı zamanda.
elime aldığım gibi ses çıkardığım ve üstadım tarafından ses çalışırsan neyzen olursun dediği ve o günden beri elimden bırakmadığım ve bazı kesime göre tanrının söylemek istediklerini söylüyen müzik aleti.
herkes bir şeyleri kısaltırken biz uzatıyoruz ve bu sözcük de bunun bir sonucudur. orjinalinde ne olan sözcük ney olarak değişim sürecine yenik düşmüştür.