Türklere barbar diyerek bir Türk geleneğini kutlamaları ilginçtir gülünesi bir acizliktir. Mezopotamya adı altında insanları kandırarak sokaklara dökerler bizim bir parçamız dedikleri polise askere taş atarlar üstüne birde laf açılınca baharın gelişini kutlamaktadırlar.
içten gelen bir kutlama bu. lâf sokmak, kışkırtmak, ötekileştirmek yok içimizde. seni ayrıştırmak için değil, aksine dahil etmek için. barışı sev, doğayı sev, insanı sev, kucakla özgürlüğünü. ön yargılı olma. basmakalıp tek düze insanlardan ayrış ve korkma. sen de sahiplen bugünü, bu günü, bu baharı, sevinci. başını kaldırmamanı isteyenlere aldırma; öğren, umut et, paylaş, gülümse. aynı toprağa basan şu ayaklarımız için, başımızın üzerindeki güneş için yanıyor bu ateş, gel sen de sevin tüm talihsiz bilgilerinin, anlayışların, tablet gibi sana yutturulan ideal ve ideolojilerin ve toplum baskısının ensendeki hissinin inadına.
ayrışma, gel kendi renginle katıl! bahar geldi.
newroz bayramınızı kutlarım. şu an çılgınlar gibi halaylar oynayıp, zılgıtlar çekip, ateşin üstünden hoppidi atlayabilirdik...çok üzgünüm. birlik ve beraberliğimiz bozuldu, gerçek newroz bu değil.
Edit: baharın gelişi niye size indirgendi sadece? Bi siz mi giriyorsunuz? Biz bunun sevincini yaşamayalım mı? Umut dolmasın mı içimiz? Bize hep kara kış mı olsun istiyorsunuz? Asıl ayrımcı olan sizsiniz...
bahar sadece biz türklere mi geliyor anlamadım? terör propagandası olmadan gayet de kürtler de kutlayabilir. hatta herkes kutlayabilir. bu sene eğlenmek pek mümkün değil de bırakın insanlar eğlensin ne olacak yani? neyin çekememezliği? siz de kutlayın onlar da kutlasın.
ayrıca nevruzla ilgili şöyle bir bilgi bırakıyorum alıntı olarak:
"Yazılı olarak ilk defa 2. yüzyılda Pers kaynaklarında adı geçen Nevruz, iran ve Bahai takvimlerine göre senenin ilk gününü simgeler. Günümüz iran'ında da Nevruz bir şenlik olarak kutlanır. Kimi topluluklar bu bayramı 21 Mart'ta kutlarken, bazıları Kuzey yarım kürede ilkbaharın başlamasını temsilen, 22 veya 23 Mart'ta kutlarlar. Aynı zamanda, Zerdüştlük, hem de Bahailer için de kutsal bir gündür ve tatil olarak kutlanır. Kürtlerde, Nevruz bayramının Kürt ve iran mitolojisindeki Demirci Kawa Efsanesi'ne dayandığına inanılır. Anadolu ve Orta Asya Türk halklarında da Göktürklerin Ergenekon'dan çıkışı anlamıyla ve baharın gelişi olarak kutlanır.
2010'da Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 3000 seneden beri kutlanmakta olan Pers kökenli bu şenliği, Dünya Nevruz Bayramı ilan etmiştir. 28 Eylül – 2 Ekim 2009 tarihleri içerisinde Abu Dhabi'de hükümetler arası toplanan Birleşmiş Milletler Manevi Kültür Mirası Koruma Kurulu, nevruzu Dünya Manevi Kültür Mirası Listesi 'ne dahil etmiştir. 2010'dan başlayarak Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 21 Mart'ı "Dünya Nevruz Bayramı" olarak kabul etmektedir.
NEVRUZ ADI NEREDEN GELiYOR
Kelimenin aslı eski Farsçadan geliyor. Yeni anlamındaki nava ve gün ışığı/gün kelimeleri bir araya getirilerek ortaya çıkmıştır. Anlamı "yeni gün/günışığı" dır ve günümüzün Farsçasında da hâlâ aynı anlamda kullanılır.(nev: yeni + ruz: gün; anlamı "yeni gün")
irani dillerdeki Gün anlamı taşıyan Ruz (Farsça), Roç (Beluçca), Roc (Zazaca), Roz (Soranice) sözcükleri Proto-iranicenin "Rauça"sından gelir. Bu da eski Hint-Avrupacanın manası Işık olan *Leuk- kelime köküne dayanmaktadır. Şu en eski şekilden Rusçadaki Luç, Almancadaki Licht, Yunancadaki Leukós, Latincedeki Lux, ingilizcedeki Light ve Ermenicedeki Luy da oluşmuşlar. Proto-Iranicede Rusçadaki gibi bir k > ç ses ertelemesi ortaya çıkmışdır ve ayrıca 'L' sesi 'R'ye dönüşmüştür.
Eski irani dili olan Avesta dilinde Raôçah zamanında esasdan Işık demekti. Eski hint-ari dilindeyse (Bugünkü Kuzey Hindistanda varolan dil grubu) Roçiş kulanılmaktadır.
Nevruz teriminin tarihte ilk yer aldığı kayıtlar, M.S. 2. yüzyıldaki Pers imparatorluğu kayıtlarıdır, ancak bundan çok daha öncesindeki (yaklaşık MÖ 648 ve 330 yılları arasında) Pers imparatorluğu altında yaşayan değişik milletlerin Pers Şahına Nevruz gününde hediyeler getirdiğine dair bilgiler mevcuttur.
Nevruz diğer Türk devlet ve topluluklarında da kutlanılır. Bunlardan Azerbaycan'da Novruz, Kazakistan'da Nawrız meyramı , Kırgızistan'da Nooruz, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde Mart dokuzu Kırım Türklerinde Navrez, Batı Trakya Türkleri'nde Mevris adları ile anılır.
Farsça'da yazılışı Nouruz'dur. Türk kökenli bir devlet olan Kazakistan'da Navrız meyrami adı ile kutlanan Nevruz Arnavutluk'ta ise Sultan Nevruz olarak isimlendirilir.
NEVRUZ'UN TARiHi VE GELENEKLERi
Nevruz geleneğinin tarihin en son Buzul Çağı'nın bitmesinden hemen önceki günlere yani 15.000 yıl öncesine dayanır. Efsanevi Pers Kralı Cemşid, Indo-Iranlıların avcılıktan hayvacılığa ve yerleşik yaşama geçişini simgeler. O çağlarda mevsimler insanoğlunun hayatında günümüzdekinden daha yaşamsal bir önem taşıyordu ve yaşamla alakalı her şey dört mevsim ile çok yakından ilgiliydi. Zor geçmiş bir kıştan sonra gelen bahar, tabiat ananın çiçekler, yeşillenen bitkiler uykusundan uyanması ve ineklerin yavrulaması, insanoğlu için büyük bir fırsat ve bolluğun canlanması demekti. işte böyle bir dönemde bu Nevruz kutlamalarını başlatanın Kral Cemşid olduğu söylenir. iran evrenbiliminin mimarlarından ve Zerdüştlerin Peygamberi olan Zerdüşt birçok bayramın kurumsallaşmasını sağlayan kişidir. Nevruz, "belki de" Zerdüşt tarafından kurumsallaştırılan bayramlardan biridir."