bildiğin tiptir. basbas bağırılıyor arkadaş newroz ortadoğu ve ön asya halklarının bayramıdır. adam hala kafatasından aldığı gazla newroz türk bayramı diyor. böyle saçma iş mi olur. faşistliğin bu kadarı. ayrıca sorsan bu türk bayramı ne zamandır kutlanıyor türkler tarafından türkiyede diye oturur. atıyorsun bari derstekli at yoksa komik oluyorsun.
bayram lan bu, baharı karşılama bayramı.
bunda da mı buldunuz ayrımcılık yapacak yan.
farisilerin olsa ne olur kürtlerin olsa ne türklerin olsa ne.
kim kutluyorsa onundur, noel'i kutla o da senin olsun.
ne bu saçmalık?
komik bir tartısmadır. bahara hosgeldin kutlamaları hemen hemen her toplumda yapılır. faşistlik sagolsun kürdün türkün bayramı diye sahiplenir durur...
destanlara kulak vermiş olabilir.
--spoiler--
Bir rivayete göre Türkler, Ergenekon'dan 9 Martta çıkmışlardır. Başka bir rivayet ise bu tarihi 21 Mart (Nevruz Bayramı) olarak verir. Öyle anlaşılıyor ki, Ergenekon'dan çıkış işlemleri 9 Martta başlamış, 21 Martta da tamamlanmıştır.
--spoiler--
baharın gelişini kutlamak sadece kürtlerin aklına gelmemiştir. eski kadim halkların hepsinde benzer kutlamalar görülür. o yüzden ırkçı kafadaki yanılsamadır.
Nevruz Türk bayramı olup son 20 yılda Kürtler tarafından sahiplenilmiştir. Bu yüzden Türkler tarafından tepki oluşmuştur Nevruz'a karşı ki keşke olmasa ve gerçek sahipleri ele alsa şu işi!
gidin Azerbaycan'a ya da diğer Türk Cumhuriyetlerine de görün Nevruz kimin bayramı imiş!
nevruz'un ortaya çıkışının kaynağı, Türk mitolojisinin temel unsurlarından biri olan Göktürklerin, Ergenekondan çıkışıdır.
Türk topluluklarında Nevruz geleneği yaygındır. Türkler, Nevruzu Nevruz-ı Sultani, Sultan Nevruz veya Orta Asya Türk topluluklarında görüldüğü üzere Sultan Navrız olarak kutlamaktadırlar. Türklerde Nevruzla ilgili görülen rivayetlerin en önemlisi bu günün bir kurtuluş günü olarak kabul edilmesidir. Bu bakımdan bu gün Ergenekon veya Bozkurt Bayramı olarak kabul edilmektedir.
şu unutulmamalıdır ki, sscb nevruz kutlamalarını yıllarca yasaklamıştır.
bu yasağın sebebinin de kürtler olmadığını 5 yaşındaki çocuklar bile tahmin edebilir.
Newroz değil nevruzdur.
Göktürtlerin demirden dağı eriterek ergenekondan çıkışlarını anlatan bir efsaneden türemiştir. Türkler için yıl başlangıcı olarak da geçer.
esas anlamı baharın gelişinin kutlaması olan ama günümüzde gereksiz bir bayramın her zaman ki gibi k*rtlerce üstüne konup aynı koyun kırpma şenliklerinin bahane edildiği gibi esasta terör şov günüdür.
Türkler de kutlardı. Açıkçası Kürtler'de ne kadardır var bilmiyorum kadim on bin yıllık(!) kürt tarihini araştırmak lazım.
Ama dönemin Çin yazmalarında, Türklerin bu dönemde ava gittiği hem de kızlı erkekli gittiği, günlerce gelmediği, ateş üstünde atladığı, kopuzlarla koşuklar okunduğu net bir şekilde anlatılıyor.
baharın gelişini kutlamak ilk kimin aklına gelmiştir bilinmez ama çinliler de kutluyor. hatta en uzun tatilleri bahar bayramında oluyor.
"chun jie" adını verdikleri bu bayram yaklaşık 1 ay sürüyor. "chun" çincede bahar (spring) "jie" ise festival,bayram (kutlanılan özel gün yada günler) demektir.
chun jie= spring festival= bahar bayramı.
ayrıca çinlilerin kullandığı 12 hayvanlı takvime göre yılbaşı chun jie'ye denk geliyor. bu takvime göre yılın ilk gününe "chu yi" diyorlar. "chu" başlangıç, "yi" ise bir(1) demektir.
uzun lafın kısası kimin bayramı olduğu çokta önemli değil. hır gür çıkarmadan, huzuru bozmadan kutlanılsın yeter.
Türk kökenli bir bayramı yabancı karakterle içselleştirdiğini sanan zevata dert olan tip, kimse sana bahar bayramı kutlayamazsın demiyor ama adı nevruzsa bizden çaldın hacı ha diyeceksin niye farsça çünkü bizde farsların dilinden yoğun şekilde etkilendik ama bak adam gibi çıkıp söylüyoruz bunu.