new york simit sarayı reklamındaki mantık hatası

entry9 galeri0
    1.
  1. arda turan ın sarışın bir bayan ile oynadığı reklamda gözüme çarpan garip hatalar bütünüdür.

    şimdi bildiğiniz üzre new york city'nin göbeğinde, yüz binlerce taksi içerisinde, sözde amerikalı bayan ile arda turan şans eseri aynı taksiye binmekteler. amerikalı kızın örneğin, über programını kullanarak, 1 dk içinde new york gibi şehrin orta yerinde taksi bulabilecek olması bir yana, benim aklıma takılan başka şeyler var.

    şimdi bu insanlar taksiye biniyorlar aynı anda (ardanın taksiye sağ taraftan bindiğinden bahsetmiyorum bile). nerede bu insanlar? tam olarak burdalar: @40.7502913,-73.9794997,15z/data=!4m2!3m1!1s0x89c25900bd6f8f0d:0xfc77e57e3662bea6/ 435 5th Ave New York NY 10016 . bunun anlamı şu ki bu inanlar zaten new york un göbeği dediğimiz yerdeler yani merkezindeler. bildiğimiz üzre taksiye binen arda "downtown", kızımız ise "uptown" diye ısrar etmekte ve bu sözcükler reklamda sırasıyla, güneye ve kuzeye diye çevirilmekte. halbuki downtown sözcüğü bir çoklarımızın bilebileceği üzre amerikan ingilizcesinde şehir merkezi anlamındadır ve genelde amerikan şehirlerinde yüksek binaların yani, iş merkezlerinin bulunduğu yer downtown olarak adlandırılmaktadır. uptown sözcüğü ise yine amerikan ingilizcesinde merkez dışındaki yaşam alanları olarak çevirilmekte yani bir nevi banliyöler bölgesine karşılık gelmektedir.

    reklamda yapılan çevirilerin yanlış olması anlaşılabilir bir olgu olarak kabul edilebilir çünkü türkiye'de genel olarak böyle bir iş bölgesi ve yerleşim alanı ayrımı olmadığından hadi kuzey ve güney olarak çevirdiniz diyelim. bence burdaki en büyük mantık hatası her iki kişinin de bu taksiye zaten new york downtown dan biniyor olmaları. yani arda'nın downtown a gitmek isteyişi külli mantık hatası çünkü zaten downtown dalar. kızın da adres belirtmeksizin uptown diyişi bir mantık hatası çünkü new york un uptown dediğimiz bölgesi çok büyük.

    bence bu tip yüksek ücretli reklamlar yaparken önemli kuruluşlar, en az orada oynayacak kişilerin seçimi kadar metin yazarlarına ve senaristlere de önem vermeliler. maalesef tüm mevzu reklamda arda turanın ve burcu esmersoy un oynamasıyla bitmiyor. her zaman da savunduğum gibi reklamın iyisi ve kötüsü vardır.

    edit: sözlüğe yeni katılmış yazarlarımıza entry girmeden önce sözlük formatını okumalarını öneririm. burası bir forum değil.

    (bkz: sözlük formatı)

    edit2: daha önce amerika'da austin, tx de ve şu anda çok küçük bir şehir olan Morgantown, wv de yaşamamdan mütevellit, bu iki şehire göre devasa büyüklükteki new york ta da downtown kavramının aynı olduğunu düşünmüştüm fakat new york'ta yaşamış olan axiom isimli yazarımızın entrysinden sonra hata yaptığımı gördüm çünkü bu jargonların new york halkı tarafından kullanıldığını bildirdi. yazarlardan yanlış tespitimden dolayı özür dilerim.

    edit3: merak edenler için;

    new york downtown
    new york midtown
    new york uptown

    ayrıca;

    (bkz: new york city)
    (bkz: manhattan)
    17 ...
  2. 2.
  3. Kadın ın türkçe bilmemesine ragmen anlaması.
    7 ...
  4. 3.
  5. reklamci camiasi icin siradan bir isgüzarliktir. valla anli sanli bir haber kanali olan ntv haber bülteninde bile millete bir ülke baskentini baska bir ülkenin baskenti olarak kakalayan bir memleket burasi. (romanya'nin baskenti budapeste!!!).
    1 ...
  6. 4.
  7. bence en büyük mantik hatasi new york'a açilacak simit sarayi reklami'nin türkiyede gösterilmesidir.

    -serkan aciktim lan simit sarayinda simit mi yesek?
    -olur kanka ama new york subesine gidelim.
    -tamam.
    7 ...
  8. 4.
  9. yapılan türkçe esprilere amerikalı kızın gülmesini de ekleyebiliriz.

    taksici: yedektim abi.

    kız: hahahahahahha

    ne anladı acaba?
    5 ...
  10. 5.
  11. reklamlar birer zeka ürünüdür. mantıklı veya mantıksız da olsa amacına ulaşıyorsa o reklamın zekice tasarlanmış olması muhtemeldir.
    1 ...
  12. 6.
  13. marka değerini ciddiye almamız veya almamamızı sağlayacak, doğru tespit edilmiş, az bile yazılmış hatalar.
    1 ...
  14. 7.
  15. 8.
  16. Reklamın Amerikada yayınlanıp yayınlanmadığını merak ettirdi.
    Reklamın Türkiye'ye yapılmasından sonraki en büyük mantık hatasıdır.
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük