biraz önce sesi kısık televizyonumdan gördüğüm kadarıyla diyarbakır'da halay sekiliyordu, sanırım bahar gelmiş ben sahile falan çıkıyım bari ne oturuyorum boş boş evde anasını satıyım. dur bi dk lan yağmur yağıyor, kıçım donuyor bu nasıl bahar bu nasıl nevruz?
Orta Asya'da yaşayan Türkler, Anadolu Türkleri ve iranlıların yılbaşı olarak kabul ettikleri güne Nevruz adı verilir ki, yeni gün anlamına gelir. Gece ve gündüzün eşit olduğu Miladi 22 Mart, Rumi 9 Mart gününe rastlamaktadır.
Nevruz-i Sultani, Sultan Nevruz, Sultan Navrız, Navrız, Mart Dokuzu gibi adlarla da anılmaktadır.
Oniki Hayvanlı Türk Takviminde görüldüğü üzere Türklerde de çok eskiden beri bilinmekte ve törenlerle kutlanmaktadır. Türklerde Nevruz hakkında başlıca rivayet, bugünün bir kurtuluş günü olarak kabul edilmesidir. Yani Ergenekon'dan çıkıştır. işte bu nedenle bugün Türklerde Nevruz, yeni yılın başlangıcı olarak kabul edilmiş ve günümüze kadar bayramlarda kutlanagelmiştir. Orta Asya'daki Türk topluluklarından Azeri, Kazak, Kırgız, Türkmen, Özbek, Tatar, Uygur Türkleri, Anadolu Türkleri ve Balkan Türkleri Nevruz geleneğini canlı olarak günümüze kadar yaşatmışlardır.
Nevruz; Türk insanını birbirine kenetleyen, bağlayan, Ergenekon'dan demir dağları eriterek dirilen atalarının ruhlarıyla yanan bir ateştir. Bu ateş, hiç sönmeden binlerce yıl yandı ve gelecekte de kıvılcımlarından binlerce gönlü tutuşturarak "ortak kültür ocağı"nda binlerce ruhu ısıtacaktır. Avrasya'nın, Türk âleminin Nevruz toyu kutlu olsun, Nevruz gülleri geleceğe umutlar taşısın.
Hz. Ali'nin doğum günüdür. Anadoluda Bektaşiler ve Aleviler yılın bu ayında Gizli gizli kutlamalar yaparlardı. Sonra başka mevzulara meze oldugundan terk edilmiştir.
bu bayram türkçe "yengikün"* olarak anılırken, farsça "nevruz" olarak yankılanır. bu bilgiyle birlikte "newroz"un nereden araklandığını da çözmüşsünüzdür sanırım(?)
kürt ün mü türk ün mü orta asyanın mı şeklinde kime ait olduğu tartışılan bir bayram. kürtçede bu şekilde ifade edilir,
türkçe de nevruz denilir; azeriler, türkmenler, özbekler bunu dillerinin özeliklerine göre farklı ifade ederler. bu yüzden "newroz" denmesine kızmamak lazımdır. newroz onu sahiplenenin bayramıdır, tek bi coğrafya ya da halkın değil.
baktığımız zaman belediyenin bazı sınırlı katılımlı etkinlikleri hariç newroz a katılım az batı illerinde. ama aynı zamanlarda doğu ve güneydoğuda insanlar sokaklarda büyük coşkuyla bunu kutluyolar. kısaca türk ulusunun bizim, kürtlerin değil diye feryat edip aslında umurlarında olmayan bayramdır.
insanları buluşturması gerekirken, tam tersine ayrıştıran gün. başlıkta çokça yılmaz özdil den alıntı yapılmış. belki bir iki cümlesinde haklı yılmaz özdil ama
--spoiler-
hafızanızı yitirdiyseniz... mitoloji kurcalayıp, taaa milattan önceye gitmenin âlemi yok, ananıza babanıza sorun, var mıydı bu ülkede böyle bir bayram?--spoiler-
yorumu gerçekten trajikomik. sanki farklı bir ülkede yaşamış bu adam. cezaevlerinin işkencehane olmadığı, insanların düşüncelerinden ötürü yargılanıp, hücrelere tıkılmadığı bir ülkede yaşamış. dört kişinin bir araya gelmesinin bile suç olduğu zamanlarda neden kutlama yapılmıyormuş diye aklınca ayar verebiliyor. türkiye'nin en çok satan gazetesinin en popüler köşe yazarı bile gözümüze baka baka masal anlatıyor.
nevruz kimin bayramıymış benim için farketmiyor, iki halk kardeşse, bu topraklar hepimizinse, sizler için niye farkediyor hiç anlamıyorum. "v" veya "w" harfleri değil bizi ayıran. bizi ayıran şey türk ve kürt milliyetçiliği.
insanları buluşturması gerekirken, tam tersine ayrıştıran gün. başlıkta çokça yılmaz özdil' den alıntı yapılmış. belki bir iki cümlesinde haklı yılmaz özdil ama
--spoiler--
hafızanızı yitirdiyseniz... mitoloji kurcalayıp, taaa milattan önceye gitmenin âlemi yok, ananıza babanıza sorun, var mıydı bu ülkede böyle bir bayram?--spoiler--
yorumu gerçekten trajikomik. sanki farklı bir ülkede yaşamış bu adam. cezaevlerinin işkencehane olmadığı, insanların düşüncelerinden ötürü yargılanıp, hücrelere tıkılmadığı bir ülkede yaşamış. dört kişinin bir araya gelmesinin bile suç olduğu zamanlarda neden kutlama yapılmıyormuş diye aklınca ayar verebiliyor. Türkiye'nin en çok satan gazetesinin en popüler köşe yazarı bile gözümüze baka baka masal anlatıyor.
nevruz kimin bayramıymış benim için farketmiyor, iki halk kardeşse, bu topraklar hepimizinse, sizler için niye farkediyor hiç anlamıyorum. "v" veya "w" harfleri değil bizi ayıran. bizi ayıran şey türk ve kürt milliyetçileri.
olmayan bir bayram kutlamasıdır.
sonuna kadar katıldığım bir söylemdir.
--spoiler--
Hafızanızı yitirdiyseniz... Mitoloji kurcalayıp, taaa milattan önceye gitmenin âlemi yok, ananıza babanıza sorun, var mıydı bu ülkede böyle bi bayram?
--spoiler--
--spoiler--
Bazıları da çiçek çocuk..."Buzul çağının bitişini müjdelediğinden beri kutlandığını" iddia ediyorlar... Buzul çağı 1991'de mi bitti Türkiye'de? PKK'dan önce bahar gelmiyor muydu?
--spoiler--