nevroz

    15.
  1. Freud'a göre sinir hastalıklarının çekirdekleri çocukluk çağının derinliklerinde yatarlar. Daha sonra, yetişkin bir insanda ortaya çıkan herhangi bir sinir hastalığı, o insanın zaten böyle bir illete eğilimli olduğunu gösterir. Ama aynı zamanda sinir hastalığının nedenlerinin yalnızca bireysel olmayıp toplumsal olduğuna da işaret eder: Toplum düzenleriyle çatışma, varoluş kavgası gibi. Demek ki sinirlice tepki göstermek, kişinin kendi istekleri ile çevrenin koyduğu sınırlamalar arasında olagelen bir sürtüşmenin sonucudur.
    9 ...
  2. 10.
  3. nevroz; Ruhsal gerilimlerin bilinçsiz olarak dışa vurulması ile ortaya çıkan psikolojik bir bozukluktur.

    Nevroz, korku nevrozu, saplantı nevrozu ve isteri* olmak üzere üç grupta toplanabilir.

    Nevroz geçiren kişide, uykusuzluk, sinir gerginliği, kuşku, çökkünlük ve ağrı gibi sıkıntı veren belirtiler görülür. Ancak hastanın aklı başındadır; psikozda olduğu gibi gerçekle olan ilişkisini kaybetmez.
    Nevrozlu kişi ruhsal gerilimini ve çelişkilerini dışa vurur.

    Hasta çoğu kez çelişkileri ve sorunları ile hastalığın belirtileri arasında bir ilişki kuramaz; hatta çelişkileri olduğunu bile fark etmeyebilir.

    Örneğin, gelişme çağında olan bir erkek çocuğun sık sık ellerini yıkamak gibi bir alışkanlık edindiği görülmüştür; çocuğun kendini suçlu hissettiği için ellerini çok sık yıkadığı anlaşılmıştır.

    negatif çevre şartları bir anlamda nevrozları doğuran ve besleyen bir kaynak hükmündedirler. Eğer bir kimse, kaybedecek şeyi olmadığına inanacak kadar çevreden ümidini kesmiş ise kendisini korkunç bir yalnızlık içinde hisseder. Çeşitli korkular, endişeler ve şüpheler geliştirir. Aşamadığı engellerden, çözemediği problemlerden ve nihayet düşman çevreden kurtulmanın yollarını arar. Kimi zaman hisleriyle, kimi zaman davranışları ile savunmaya geçer. ani gerginlikler, dengesiz hareketler sergileyebilir.

    baskıyla ve zoraki kültür değişmelerine maruz kalan dikta rejimlerinde aynı şey hassas mizaçlar için mevzubahistir. Zira her iki çevrede de çocuk ve fert ne zaman, nerede, nasıl bir tehlike ile karşılaşacağım korkusu ile yaşamaktadır.

    Nevroza sebep olan nedenler, kişinin duygusal çelişkilerine daha gerçek bir çözüm yolu bulunmasını sağlayan psikoterapi ile açığa çıkabilir. Kısa süren psikoterapi ya da grup halinde yapılan psikoterapiler olumlu sonuçlar alınmasına yardımcı olur. Psikoanaliz gerçek nedenin bulunmasında en etkili yöntemdir. freud'a göre bu neden genellikle çocuklukta yaşanmış travmalardır.

    kaynaklar: psikanaliz ve uygulamaları*, terapi odası.com
    8 ...
  4. 1.
  5. anksiyete, kişisel mutsuzluk ve uyumsuz davranışlarla karakterize edilen bir bozukluktur. hastaneye yatmayı gerektirecek kadar ağır olanına nadir rastlanır.
    (bkz: psikoz)
    (bkz: nevroz ile psikoz arasindaki farklar)
    5 ...
  6. 9.
  7. Psikanalizde Nevroz:; Çocukluk çağındaki cinsel yaşamın acı olaylarına bağlı ruh hastalığı. isteği ifade eden eğilimler ile onları bilinçaltına iten eğilimlerin ruhsal iç çatışmasından doğar.
    4 ...
  8. 8.
  9. geçmi$te ya$anılan travmalardan, olaylardan kurtulamama..
    gerçek benlik ve ideal benlik arasında bulunan çatı$madan doğduğu karen horney tarafından da söylenmi$tir.
    4 ...
  10. 7.
  11. çağımızın nevrotik kişiliği adlı kitabında karen honey iyi anlatmış konuyu. metropol yaşamında nevrotik durumlar kaçınılmaz. rahatlama ve çıkış, kaçış yolları bulmak lazım. nefes almak lazım yani.
    4 ...
  12. 6.
  13. sürekli bir huzursuzluk duygusu eşliğinde bedensel ve toplumsal işlevlerde aksamalara yol açan ruhsal bozukluklardır.
    kişilğin tümünü etkilememekle beraber genelde bir mutsuzluk, doyumsuzluk ve kaygı başlıca belirtisidir.
    4 ...
  14. 10.
  15. Yokluktan kaçmak için varlığı inkar etmek.*
    4 ...
  16. 5.
  17. Nevrozlu kişi;kendi tokatına yanağını uzatan kişidir.*
    3 ...
  18. 12.
  19. Zaman zaman her insanda kendini gösteren aşırı duygu patlamaları ve bunalımda açığa çıktığını fark ettikleri sebepsiz sinir ve boşlukta durma hissinden doğan yalnızlık isteği , topluma güvenmeme durumları hep nevrotik sorunlardır. Bu sorunları çeken insanlara nevroz denir. Bundan yola çıkarak hepimizin nevrotik sorunları yaşadığı dönemler vardır.
    3 ...
© 2025 uludağ sözlük