adıyaman sınırları içinde yer alan nemrut dağı. Doğu-Batı Medeniyetinin, 2206 m. Yükseklikte muhteşem bir piramitteki kesişme noktası, Dünyanın sekizinci harikası Nemrut Dağı. Yüksekliği on metreyi bulan büyüleyici heykelleriyle, metrelerce uzunluktaki kitabeleriyle, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesinde yer almaktadır. iki bin yıldır güneşin doğuşunu ve batışını 2206 m. Yükseklikte izleyen dev heykellerin sırrının çözülmesi için KOMMAGENE UYGARLIĞInın keşfine gitmek gerekir.
Osmanlı imparatorluğunda askeri danışman olarak görev yapan ve tarihi eserlere ilgi duyan Alman subay Helmut Von Moltke, 1838 de bölgedeki araştırmaları sırasında bölgedeki tarihi kalıntılar hakkında bilgi verdiği Türkiyedeki Durum ve Olaylar Hakkında Mektuplar adlı kitabında nedense Nemrut Dağındaki heykellerden söz etmemiştir. Nemrut Dağının zirvesindeki eserlerden ilk söz eden ve bunların Asurlulardan kalma olduğunu tahmin eden, 1881 de Diyarbakırda yol yapım işlerinde görevli Alman Mühendis Karl Sesterdir. Sesterin verdiği bilgiler doğrultusunda Kraliyet Akademisi tarafından araştırma yapmak üzere bölgeye gönderilen genç bilim adamı Otto Punchtein başkanlığındaki ekip, Nemrut Dağının tepesindeki tümülüs ve tümülüsün doğu ve batı yanlarında oluşturulmuş teraslar üzerindeki devasa heykeller ve çeşitli kabartmalardan oluşan eserler üzerinde çalışır. Uzun çalışmalar sonunda Grekçe yazılı kitabeyi çözen Punchstein, bu eserlerin Kommagene Uygarlığına ait olduğunu ve Kommagene Kralı 1. Antiochos tarafından yaptırıldığını keşfeder. Antiochosun ağzından yazılan kitabe, Nemrud Dağının sırrını ve Antiochosun yasalarını içermektedir.
Daha sonra Alman Mühendis Karl Humann ve istanbul Arkeoloji Müzesinin kurucusu Osman Hamdi Bey'in de katıldığı Nemrut Dağı çalışmaları 1953 ten 1980 li yıllara kadar Amerikalı Arkeolog Theresa Goell ve Friedrich Karl Dörner ve 1986 yılından itibaren, Karl Dörnerin öğrencisi Sencer Şahin tarafından sürdürülmüştür.
Kommagene Uygarlığının ortaya çıkmasını sağlayan kazılar, Nemrut Dağından başka Arsameia, Samsat ve Fırat Havzasında gerçekleştirilmiştir. Bölgede yapılan kazılarda ortaya çıkartılan taşınabilir eserler müzelerde, geri kalanları da Milli Park Alanı içerisinde korumaya alınmıştır.
adıyaman il sınırında olmasına rağmen malatya merkezden daha rahat ulaşılabilen, özellikle japon turistlerin çok sevdiği; malatyadan açılan yeni yolun tamamlanmasıyla daha iyi ulaşım ve konaklama şartlarına sahip olacak dünyanın 8. harikası sayılan tarihi eserlerin bulunduğu dağ.
adıyaman sınırları içinde yer alan ve değil türkiye'de, dünya'da bile eşi benzeri bulunmayan efsanevi dağ, ayrıca güneşin doğuşunun veya batışının izlenebileceği en nadide mekan, ve de dünya'nın 8.harikası...
adiyaman'in kahta ilcesinin karadut koyundeki 2150 metre yuksekligindeki dagdir. 8-10 metre yuksekligindeki heykelleri (antiochos, bereket ilahesi kommagene, zeus, apollon, herakles), 2000 metre yukseklikteki piramidi, kesfedilmemis bir kral mezari, dunyanin en eski yildiz fali sistemi bulunan, dunyanin sekizinci harikasi sayilan yerdir.
Kommagene Kralı 1.Antiochos Ephiphanes döneminde (MÖ 69 - MÖ 34) krallığın gücü doruk noktasına ulaştığında, kral kendi anısına nemrut dağı'nda bir mezar tepesi yaptırır. Türk arkeolojisinin öncüsü Osman Hamdi Bey de ilk çalışmalarını bu bölgede yapar. Tanrı heykelleri ve mezar tümülüsünün bulunduğu tepe günümüze dek çok iyi durumda korunmuştur.
adıyaman il sınırlarında olduğu kör göze parmak olmasına rağmen, malatya'nın anlamsız şekilde kendisine ait olduğunu ispatlamaya çalıştığı dünyanın 8. harikası, bi de yol yapmışlar kendi çaplarında, oh iyi makam valla !
eski dag yolu takip edilerek gidildiginde, yolda olup olup dirilmenize neden olan dag. bir de en tepeye yuruye yuruye tirmanip, bulutlarin azizligine ugrarsaniz, hatta heykellerin aslinda beklediginiz gibi olmadigini gorurseniz; yasadiginiz hayal kirikligi tarif marif edilemez.
1998 yilinda gittigimde heykellere dokunulmasi ve yaninda fotograf cektirilmesi serbest olan, ki simdi yasakmis, gün batiminin ( gündogumunu görmedim) ciplak gözle seyredilebildigi, insani binbir gece masallarina sürükleyen muhtesem doga harikasi. dagin üzerinde micirdan yigma bir tepe (tümülüs) var. insan eliyle yapilmis oldugu belli ama bu günün teknolojisiyle bile yapilmasi zor olan, o binlerce ton tasin tepeye nasil yigilmis oldugu gizemini koruyor. sözün özü, gidilmesinden asla pismanlik duyulmayacak bir mekandir nemrut.
adıyaman ve malatyanın yıllardır paylaşamadığı bir dağken, orman ve su işleri bakanlığı dağın malatyada kalan bölümüne turizm merkezi planlaması için izin verdi,iki il arasındaki çekişmenin bundan sonraki seyri nasıl olur bakıp göreceğiz.
adıyaman'nın kahta ilçesinden ulaşım sağlanabilir. taşıma taşlar ile dağın yükseltilen zirvesi neredeyse adıyaman'nın yer yerinden görülebilmektedir.belirli bir yere kadar araç ile ulaşım olduğundan zirveye çıkmak için bir hayli ayak kası gerekli. manzarası büyüleyicidir.
Tavsiyem otostopla gidilmemesi gereken yerlerden biriymiş. Şayet illa otostopla gidilirse yanınıza çadır ve tulum almadan çıkmamanız gereken bir yermiş. Ben ettim siz etmeyin gece çok soğuk oluyor. Zirvede bir hediyelik eşya dükkanı var allahtan onlar bize acıdı da kapalı yerde sabahlamıştık.
pers ve yunan tanrı heykellerinin yanısıra kommegene kralı antiochus theos'un mezarının tapınağının bulunduğu 2.150' metre yüksekliğinde dağ, adıyaman il sınırları içinde bulunur.
dağın tepesi traşlanmış ve tapınak alanı içerisinde gömü odaları ve ulaşılamamış geçitler olduğu rivayet edilmektedir, bilindiği kadarıyla çökme tehlikesi olduğu için paldır küldür bir kazı ise yapılamamaktadır. roma döneminden beri tapınak ve çevresinde hazine bulmak amaçlı kazılar yapılsada hepsi sonuçsuz kalmıştır ayrıca merhum antiochus'un mezarınada ulaşılamamıştır henüz. heykeller ve tapınağın yapımında kullanılan taşlar buraya sonradan getirilmiş ve işlenmiştir, 1987'de unesco dünya mirası alanı ilan edilmiştir.
ayrıca tapınak inşasının yarım kaldığı tamamlanmadığıda bilinmektedir. sene m.ö 62.
kasım ayında gidip güneşin ne doğuşuna ne de batışına şahit olduğum dağdır. kıçımız donarak geri geldik. demek ki neymiş, ilkbahar ya da yazın gidilmesi gereken dünyanın 8. harikasıymış.
24.05.2015 tarihi itibariyle ziyaret ettiğim yerdir. ulaşımı oldukça meşakkatli olmasına rağmen fazlasıyla değecek bir yerdir. güneşin doğuşu ve batışı muhteşem bir açıdan seyredilmektdir. gideceklere tavsiyem yaz günü gitseler bile kısa kolluyla felan gitmeyin oldukça soğuk ve enteresan böceklerin olduğu bir yükseltidir.