tatlı ürünlerde kullanılan nişasta bazlı şeker alarmı verildi
üç tehlikeli beyaz olarak bilinen un, şeker ve tuzun insan sağlığına etkisi tartışılırken, daha az maliyetle elde edilen ve gazozdan çikolataya pek çok üründe kullanılan nişasta bazlı şeker (nbş), bazı ab ülkelerinde yasaklandı.
türkiye, dünyanın en büyük 4. şeker pancarı üreticisiyken, ton başına 250-300 dolar daha ucuz olan mısır şurubu üretmek için sadece 2010'da 500 bin ton mısır ithal etti.
ancak içeriğinde fruktoz olan mısır şurubu ile yapılan gıdalar, doktorlara göre kronik hastalıkları salgına dönüştürüyor. fransa, hollanda ve ingiltere, bu nedenlerle nişasta bazlı şeker (nbş) olarak da adlandırılan mısır şurubu üretimini yasakladı. en büyük üretici abd, üretim kotasını düşürdü.
türkiye'de ise danıştay'ın kesinleşmiş kararına rağmen bakanlar kurulu kotayı düşürmemekte ısrar ediyor.
nbş artık kotalı, kotasız ve merdiven altı olarak; alkollü, gazlı, kolalı içeceklerde, baklava, bisküvi ve her türlü unlu mamul sanayiinde kullanılıyor. üstelik yalnızca tat verici olarak değil fermantasyon, raf ömrünü uzatma, nem dengesini koruma amacıyla da... insan sağlığına etkisi nedeniyle tartışılan mısır şurubunu, sağlık ve ticari yönüyle inceledik.
nişasta bazlı şeker alarmı!
tokluk hissi vermeyen ve kanserden kalp hastalıklarına ve karaciğer yetmezliğine kadar birçok kronik hastalığa yol açtığı ileri sürülen nişasta bazlı şeker (nbş), fransa, hollanda ve ingiltere'de yasaklandı.
bağımsız bilim adamlarının, "mısırdan elde edilen nbş'de yüksek oranda fruktoz (meyve şekeri) var. fruktoz, tokluk hissi uyandırmaz aksine yedikçe yedirir. kronik hastalıklar salgına dönüşmeden önlem alınmalı" dediği nbş için türkiye bir cennet durumunda.
türkiye'de mahkemeler, şirketlere "kotayı düşür" dese de; bakanlar kurulu yetkisini "kotayı artırma" yönünde kullanıyor. nbş artık kotalı, kotasız ve merdiven altı olarak tüm gıda maddelerinde kullanılıyor.
en büyük üretici konumundaki abd'nin gıda ve ilaç idaresi fda, nisan 2008'de "içeriğinde yüksek fruktoz olan nbş suni tatlandırıcıdır" açıklaması yaptı. abd'de bilim adamları, obezite ve obeziteye bağlı hastalıkların artışını nbş'ye bağlayınca, yüzde 10 olan abd üretim kotası, yüzde 2'lere düşürüldü.
bu gelişmeler yaşanırken türkiye, yüzde 10 olan nbş üretim kotasını yüzde 15'e çıkardı. bunun tek nedeni ise nişasta bazlı şekerin, pancardan elde edilen şekere oranla ton başına 250-300 dolar daha ucuz olmasıydı.
şeker pancarında dünyanın 4'üncü büyük üreticisi olan türkiye, yeterli oranda mısır üretiliyor olmasına rağmen dışarıdan ithal ettiği mısırla nbş üretiyor. türkiye'de gıda maddelerinde kullanım oranı ise bazı verilere göre yüzde 30 ancak yüzde 50- 80'lere vardığı iddia ediliyor.
--alıntı--
3 tarafı denizlerle çevrili memleketimde insana verilen değeri gösteren bir konu.
--spoiler--
dünya sınırlıyor, türkiye'de yayılıyor!
üç tehlikeli beyaz olarak bilinen un, şeker ve tuz un insan sağlığına etkisi tartışılırken, daha az maliyetle elde edilen ve gazozdan çikolataya pek çok üründe kullanılan nişasta bazlı şeker (nbş), bazı ab ülkelerinde yasaklandı. sebebi nişasta bazlı şekerin pek çok hastalığa neden olması.
--spoiler--
kanser, kalp, siroz, diyabet gibi hastalıklara neden olan,
düşük maliyeti nedeni ile üreticilerinn tercih ettiği
Gazozdan çikolataya, biraya, bisküvüye, dondurmaya, baklavaya birsürü şeyde bulunan
uğursuz nesne.
cargill firmasının gdo lu mısırdan üretip, piyasaya kakaladığı zehir. bütün dünya nbş kotalarını azaltırken türkiye, amerika'nın baskısıyla bu kotaları artırma yoluna gitmiştir. şu an nbş nin pazardaki oranı toplam şeker talebinin %15 i kadardır.