bugün

Orijinal adı (bkz: die geburt der tragödie aus dem geiste der musik) olan kitap. sokrates öncesi yunan felsefe ve sanat anlayışını yücelten bir başyapıttır. (bkz: Yunan tragedyası)nın doğuşu, Apollon ve Dionysos kültlerine verilen önemin değişimiyle başlar, estetik sanatın önüne geçer ve tragedya başlamış olur. çoşkun bir ruhun estetikle ne işi olur? der kitap. en abiyane tabirle sokratesi yerden yere vurur.
müziğin ruhundan tragedyanın doğuşu aslında sahnede gerçekleşmiştir. sahne bir tiyatro sahnesi midir? bilinmez. fakat; koroya atıfla kitlesel benliğe göndermeler, gerçekliğin sahnesine bir davet gibidir.

*modern olanın öz niteliğine kökten bir saldırı,
*içsel bir yeniden doğuş miti,
*ve tabiki (bkz: nietzsche).
nietzsche'nin ilk kitabıdır. kitap konu olarak yunan kültürünün aydınlanma çağını ele alır, sanat akademik bir dille incelenmiştir.

en çok eleştiri alan eseridir ayrıca.
(bkz: tragedya)
adam sezmiş beyler. 25 yaşında bir insan bunu deha olmaz ise sezemez.
alkışlar niçe'ye.

(bkz: tragedyanın kökenleri)
toplam 25 bölümden oluşan bir kitaptır.nietzsche'ye göre yunan tragedyası apolloncu dünya görüşü dionysosçu görüşle tanıştığında doğmuştur.dionysos , varlığın özünü sezgiyle kavramaya , apollon ise sezgiyle kavranan özün dışa , yani görünen dünyaya etki ettirmeye yarar..sanat , nietzsche'ye göre , bu iki "kavramsal" tanrının etkisiyle şekillenir.
nietzsche'ye göre estetiğin temeli, bu iki kavramı anlamakla mümkündür. nietzsche , "tragedyanın doğuşu" adlı eserinde bu iki kavrama oldukça derinden değinir ve eserine şöyle başlar ;

"mantıksal bir çıkarsamayla , ama sezginin anında oluşan keskinliğiyle ,sanatın sürekli gelişiminin apolloncu ve dionysoscu bir ikiliğe bağlı olduğunu anladığımızda estetik bilimi için çok şey yapmış oluruz : yaradılışın , bazen araya giren uzlaşmalara rağmen sürekli çatışan cinsiyet ikiliğine bağlı olması gibi...
nietzsche'nin ilk kitabıdır. 25 yaşında yazmıştır.