önceden ıslatılmış pirinç kullanacaksanız ölçü 1 e 1,5 dur. önce harlı ateşte (2dk) sonra kısık ateşte pişirilmesi gerekir ki tane tane olması bu nedenden olacaktır.
Öncelikle iyi kalite pirinç.
Pirinçler iyice yıkanmalı ki pilava o bembeyaz rengi verebilsin.
Yınadıktan sonra mutlaka suda bekletilmeli.
Kullanılacak tereyağının da kaliteli olması gerek.Ben Kars tereyağı'nı tercih ederim.
Et veya tavuk suyu da şart.Mümkünse bulyon olmasın.Hafif karabiber ve tuz ile haşladığınız tavuk ya da etin suyu.
Tavuk göğüs olmamalı,derisi yağlı but,et de orta yağlı olmalı.
1 ölçü pirinç için 1 ya da 1,5 ölçü su.Pirinç cinsine göre değişir miktar.
Şehriye severim ben.Önce tereyağda şehriyeler hafif kavrulur sonra da pirinçler..
Pirinçler iyice suyunu bırakana ve tıkır tıkır ses çıkarana kadar ve tereyağın kokusunu içine çekene kadar hafif ateşte çevirilir.
Tencere önemli,mümkünse bakır,yoksa geniş teflon kullanılabilir.Ve tabii mutlaka tahta kaşık.
Suyu eklendikten sonra kısık ateşte tencere kapağı kapatılarak 15 dakika kadar pişirilir.
Kesinlikle açlıp pişti mi gibi bakılmamalı.Göz göz olunca altı kapatılır, tencere nemli bez ile sarılarak demlenmeye bırakılır.
Pilava lezzet katmak için önce tereyağı ile hafifçe kavurun. Böylece pirinçleriniz hem tereyağın lezzetini alacak hem de pişirme sırasında dağılmasını engelleyecektir. Pirinçlerin yapışmasını önlemek ve tane tane olmasını sağlamak için de pişirme suyuna bir miktar sıvı yağ ilave edin. Pilavınızın rengi de önemli ve ilik gibi bembeyaz görünmesi içinse pişme suyuna 1-2 çay kaşığı limon suyu eklemeyi deneyin.
Pilavın pişip pişmediğini anlamak için çatala, kaşığa güvenmeyin; tadına bakın. Yenilebilir yumuşaklıkta ve dişe gelir sertlikteyse kıvamı tamamdır. Henüz yenilebilir yumuşaklığa gelmemiş ancak suyu da kalmamışsa biraz daha sıcak su ekleyin ve suyunu çekinceye kadar pişirmeye devam edin. Ekleyeceğiniz suyun mutlaka sıcak olması gerekir.
Pilavı karıştırmanın, pirinçteki nişastayı açığa çıkardığını ve nişastanın da tanelerin birbirine yapışmasına neden olacağını aklınızdan çıkarmayın.
Diyelim ki, pilavınız pişti ama pirinçler çok yumuşamış, yani lapalaşmış. Endişe etmeyin ve çok kısık ateşte bir çatal yardımıyla dikkatlice havalandırarak pişirmeye devam edin. Ta ki, suyunu iyice çeksin.
Pilavı ısıtmak da ayrı bir maharet gerektirir. Mükemmel yapılmış bir pilavın ısıtıldığında tüm özelliğini kaybettiği de çok vakidir. Burada işin sırrı pilavı karıştırmamaktır. Pilava 1-2 yemek kaşığı su ekleyin ve çok kısık ateşte ısıtın. Pilavın tanelerinin bozulmaması için de tencereyi arada bir sallamak suretiyle alt üst edin.
en önemlisi: pilav az yapılmalı.
ve her pirincin pişirme şeklini bilmeli.
cinsine göre; yıkadıktan sonra suda bekletilmeli veya hafif kavrulmalı,
üstüne 1-2 santim çıkacak şekilde sıcak su (tavuk veya et suyu) katılmalı,
1 kahve kaşığı şeker, bir adet soğan, zeytinyağı ve tuz ilave edilmeli,
pişerken kapağı açılmamalı,
pirincin cinsine göre; 15-20 dakika çok hafif ateşte pişirilmeli,
15 dakika sonra, karıştırılmalı,
5 dakika üstü kapalı dinlendirmeli.
bir pilavın güzel olması için tutturulması gereken ölçüdür. az önce pilav yaparken yaşadığım ikilemden sonra sozlukte aradığım ancak bulamadığım başlıktır ayrıca.
pilav yaparken genelde pilav su kombinasyonları farklı olmakla beraber çoğunlukla bire bir buçuk veya bire ikidir. ancak ben mutfakta bilimselliği reddetmiş bir insan olarak göz kararı dediğimiz ölçeği kullanmaktayım. pilavın üstünü yaklasık olarak bir parmak kadar kapatacak bir biçimde su koymak benim ölçülerimde kafidir. ***