evet, halk türküleri o dönemde yasak değildi. zaten orada bi' yanlış yapmış sinan çetin. klasik türk müziği dediğimiz, türk sanat müziği yasaktı. fakat sinan çetin'in bu hatası bu yasağın doğruluğu demek değildir.
hayır, hangi akıl türk sanat müziğinin yasak olduğu bir dönemi eleştirdiği için sinan çetin'e yalaka diyor anlamıyorum? bu yasak çok normal birşey mi de bu yasağı eleştirmek anormal onu da anlamıyorum. anlamıyorum oğlu anlamıyorum. neyse!
kendi öz müziğini yasaklatarak batı özentiliğini tam anlamıyla gösteren video. aslında bir nevi atatürk'e ve onun zamanına atılmış bir taştır. ve atatürk zamanında böyle bir yasağın gelmesi de bizleri üzmüştür.
sinan çetin'in çektiği, plato film'e ait bir kısa film; cumhuriyetin ilk yıllarında, modernleşmenin en batıcı yorumlarına kapılıp gittiğimiz zamanlarda 1934'lerde, klasik türk müziğini (filmde bu türk halk müziği gibi sunulmuş da olsa, işin özünü değiştirmiyor) radyolarda yasaklayıp, batı müziği dinlemeyi özendirirken, içine düştüğümüz kültürel karmaşayı, kimlik bunalımını, diktatörce davranışların aşırı ciddiyetinin yol açtığı mizahi durumları vurglayan, izleyeni durumuna göre ağlatan ve sonra güldüren, epeyice dersle dolu bir kısa film;
filmi izledikten sonra muhtemelen herkes, 74 yıl önceki bu trajikomik durumları bu sefer hangi yasaklarla, hangi alanlarda yarattığımıza ve bunun gerisindeki otoriter, "nasıl batılılaşacağımızı ancak ben bilirim"cilik biçimindeki zihniyet üstüne elbette kafa yoracaklardır. **
sinan çetin tarafından Türkiye'nin hatıra defteri isimli belgesel çalışması için çekilen ve modernleşme adı altında halka uygulanan baskının müzik alanındaki yansımalarını abartılı ve komik bir dille ifade eden kısa filmdir.
ulusalcı-kemalist-jakoben bünyeleri delirten bir çalışmadır. Türkiye'de demokrasi ve özgürlük anlayışı olgunlaştıkça geçmişiyle yüzleşen çalışmaların sayısı artacaktır.
- tuncay darbesever abi.
* buyur çağdaşcan.
- abi sinan çetin bir kısa film çekmiş. bu ülkede bir dönem türk müziği yasaklandı demiş.
* bu milletin modernleştirilmesini yasakçılık olarak sunuyor bu mendeburlar. millet dediğin aptaldır, koyun gibi güdülmelidir. sürüden ayrılanı kurt kapar. chp'nin çobanlık yapmadığı zaman millet irticacı kurtların tuzağına düşer. bunu sakın unutma çağdaşcan.
- ama sinan çetin bu abi. hani sen türk sinemasının en önemli yönetmenlerinden biridir derdin hep.
* o eskidendi. sinan çetin son seçimde hangi partiye oy vermişti çağdaşcan?
- aykepe'ye tuncay darbesever abi.
* bak gördün mü o da kemalist sürüden ayrılmış, kurtlar onu da kapmış. o artık örümcek kafalı bir yobaz çağdaşcan. hiçbir filmi güzel olamaz. dvd arşivinde ne kadar filmi varsa kır. hatta sadece kırmakla kalma kırık parçalarını da yak hemen. dikkat et dumanını da içine çekme. sonra sen de onlardan olursun.
- peki abi.
gerçekleri ve yasakları pek güzel anlatan bir sinan çetin filmi. Zamanında halkı zorla batılılaştırmak adına yapılan hareketlere şahane göndermeler yapan, tarih itibari ile atatürk'ü ve ismet inönü'yü eleştiren bir film. Alkışlamak düşüyor bize.
izlerken gülmekten kırıldığım, sinan çetin'in yapmış olmasına şaşırdığım kısa filmdir. tarihi arka planını bilmem, varsayalım halk müziği değil sanat müziği yasaklanmış olsun, bu filmden bir şey götürmez. en nihayetinde film jakobenciliği, tepeden inmeciliğin, zorlamacılığın nasıl bir şey olduğunu anlatmaya çalışmış ve anlatmış da.
bu arada o dönem bırak başka dilleri, türkçe olsa bile bazı tür müziklerin yasaklanmış olduğunu öğrenmemle birlikte nutkum tutuldu. ne demokrasiymiş be.
Yakın zaman da ülkemizde ki insanların hiçbir olaya tepki göstermeden emirleri gerçekleştirmesi sonucunda robotlaşan bir topluma verilecek emirlerden biri.
Yasaklananın Türk sanat müziği olmadığını dahi bilmeyen bir yönetmenin eleştirisi öncelikle gerçek ile tartışmada kalee alınmamalıdır.
Önce neyi eleştireceğini bilmesi gerekir.
Halk müziği, batı armonisi ile birleştirilmesi düşünüldüğü için, halk müziğini yasaklamak düşünülmemiştir. Türk sanat müziğ, Osmanlı ile eşleştirildiği için 9 ay gibi bir süre yasaklanmıştır.
Saçma bir şekilde müzik yasaklamayı eleştirmek doğru br tavırdır. Ama önce gerçekte neyin yasaklandığını bilmek kaydı ile.
emir demiri keser lafını benimsemiş komutanların söylemlerinden bir tanesi.
- asker mutlu ol!
+ em emm hueee.
- bu bir emirdir!
+ em emredersiniz komutanım.