ikiside osmanlı'nın yetiştirdiği son büyük komutanlardır.Askeri yönleri ikisininde muazzam derecede ileridir.Askeri anlamda gerçekten tartışılabilecek bir karşılaştırma.
Kütahya-Eskişehir Muharebeleri'nde mirliva ismet Paşa komutasındaki Garp Cephesi ordularının mağlup olup Yunanların Temmuz 1921'de Kütahya, Afyonkarahisar ve Eskişehir'i ele geçirmelerinden sonra ismet Paşa'nınyerine TBMM tarafından Genelkurmay Başkanlığı görevine de getirildi. 3 Ağustos 1921'de Başvekillik, Milli Müdafaa Vekilliği ve Erkan-ı Harbiye Reisliği görevlerini hep birlikte yürütmeye başladı ve Sakarya Savaşı sırasında TBMM Reisi ve Başkomutan Mustafa Kemal Paşa ile birlikte bizzat cephede harekatı yönetti.
Genelkurmay Başkanı olarak Büyük Taarruz'un askeri planlarını hazırladı. Zaferle sonuçlanan Dumlupınar Meydan Muharebesi'nin ardından 31 Ağustos'ta rütbesi Başkomutan Mustafa Kemal Paşa'nın tavsiyesi üzerine TBMM tarafından Müşirliğe (Mareşal) terfi ettirildi.
Ulu önderle birlikte gerçekten katkısı büyüktür bu ülkeye.26 yıl genelkurmay başkanlığı yaptı türkiyede.
Askeri yön olarak ikiside büyük komutan seçim yapamayabilirim ama ulu önder'i ulu önder yapan türkiye'yi kurması ve inkılapları zaten.ikisininde toprağı bol olsun.
her ikisi de cephelerdeki başarıları sonucu mareşal rütbesi almıştır.
mustafa kemal atatürk ilk dönem erzurum olmak üzere daha sonraki dönemler ankara milletvekilliği; fevzi çakmak ise ilk dönem kozan olmak üzere daha sonraki dönemler istanbul milletvekilliği yapmıştır.