mustafa kemal i samsun a vahdettin yolladı tezi

entry71 galeri2
    51.
  1. öncelikle, işin içinde bulunmuş ve sonra da cumhuriyete büyük hizmetler yapmış bazı kimseleri dinlemek gereken durum: (bkz: #2867609)

    aslında bu anlatım meseleyi açıklığa kavuşturuyor ama, ben yine de devam edeceğim...

    ilki 22 kasım 1919'da olmak üzere, istanbul'da bulunduğu süre içerisinde, atatürk bir çok defa -en az 6 defa- padişahın huzuruna çıkarak onunla görüşmüştür. ilk başta padişahtan, sadrazamlık veya harbiye nazırlığı türü bir görev beklemiştir. bu olmayınca da, daha önce bahsettiğimiz gibi, "ayyıldız" adlı gizli bir örgüt kurmuş, vahdettin'i bir suikastle devirmeyi planlamış ve yabancı misyonla görüşmeler yapmıştır.

    bu arada atatürk'ün anadolu'ya geçip mücadele başlatmak gibi bir amacının olmadığı da açık bir gerçektir. çünkü daha önce iki defa anadolu'ya (biri konya, biri erzurum) tayin edildiği halde bu görevleri kabul etmemiş ve istanbul'dan uzaklaştırılmak istediğini düşünmüştür. bilindiği gibi bu sırada bir çok komutan, dağılan birlikleri toplamak üzere anadolu'ya gönderilmiş ve geçmiş bulunuyorlardı.

    tarihin garip cilvesi, karadeniz bölgesindeki karışıklıktır. buraya rusya'dan gemilerle çok sayıda rum getirilmişti ve bölge pontos yapılmak isteniyordu. oysa bölgede yaşayan lazlar ve türkler, çeteler kurarak buna karşı çıkıyordu. azı alt rütbeli komutanlar da birlikleriyle beraber bu çetelere katılmışlar ve rumlara baskınlar veriyorlardı. ingilizler, osmanlı hükümetinden bu faaliyetlerin durdurulmasını istediler.

    vahdettin, bu görev için mustafa kemal'i seçti. ancak, öyle bir görevlendirme yaptı ki, gidişinin sadece bu görev için olmadığını, anadolu'daki dağınık birliklerin başına geçirilmek ve hareketi bütünleştirmek için seçildiğini bugün tarih açıklıkla yazabiliyor. bir çok delili var bunun. sayalım:

    1. atatürk'ün sadece karadeniz bölgesinde değil, zonguldak'tan van'a kadar bütün anadolu'da tek sorumlu olarak tayin edilmesi (bütün valiler ve komutanların üstünde bir görevlendirme)

    2. "padişah fahri yaveri" ünvanı yanında, ona daha önce hiç kimseye verilmemiş çok özel bir hatt-ı hümayun verilmesi. bu hatt-ı hümayun'un tam metni:
    --spoiler--
    -«Yaverlerimden Kurmay Tuğgeneral Mustafa Kemal Paşa’ya:
    Umumî Harbin müttefikler hesabına kaybedilmesi üzerine doğan siyasî durum, büyük atalarımın mülkünü ve Hilâfet ve Saltanat makamını çetin ve korkulu bir yere sürüklediğinden hükümetimin karariyle atandığınız mıntıkada asayişi sağlamak ve şahane rıza ve dileğime aykırı hâllerin meydana gelmesini engelleyerek ve topyekûn korkulu şeylerin def'ine cehd ve gayret göstererek milletimin dokunulmazlığını gerçekleştirmek ve memleketimin saldırgan ellerden kurtarılmasını sağlamak için tek vücut hâlinde davranılmasını şahane selâmımla beraber asker ve memurlara ve halka bildirilmek üzere irade ettim!»
    --spoiler--

    kemalist tarihçiler bu hatt-ı hümayun'un varlığını kabul ederler, ancak atatürk'ün onu kullanmadığını söylerler. bunun net olarak bilmiyoruz; yalnız atatürk'ün, savaşın sonuna kadar sürekli "hilafeti ve saltanatı kurtarmak" vurgusu yaptığı malumdur.

    daha bir çok delil de vardır. mesela atatürk samsun'a gönderildiği sırada içişleri bakanı olan mehmet ali paşa, daha sonra ülkeden çıkarılmış ve fransa'da çıkardığı gazetede, türk-yunan savaşı boyunca vahdettin'in atatürk'e gönderdiği paraların makbuzlarını yayınlamıştır. aynı şekilde kuva-i milliye çetecilerinin hatıralarında da paraya sıkıştıkları zaman, padişaha bağlı ziraat bankası şubelerinden çektikleri anlatılır. (isim ve kaynak verebilirim.)

    çok uzatmamış olmak için hepsini adımlayalım da, bir fransız yazarının yazdığı kitaptan küçük bir alıntı yapalım isterseniz:
    --spoiler--
    -“Bâbıâli iki taraflı oynuyordu. Görünürde Millî Mücadele’nin karşısında, ama gizliden gizliye onun yanındaydı. Kuvâ-i Milliye Anadolu’da, Ermenileri Doğu’ya, Rumları da Batı’ya püskürtecek yeni bir meclis kurduğunda, çok cılız bir protesto çekti. Böyle yapmakla, tarafları birbirine yaklaştırmaktansa, birbirinden ayırmanın daha elverişli olacağını düşünüyordu. Bu ince düşünce tarzı, eski Türk diplomasisinin esaslarından biriydi. içinden ingilizler’in aptallıklarına, (Intelligence Service)’in beceriksizliklerine gülüyordu.”
    --spoiler--

    dediğim gibi, bu konuyu çok uzatabilirim ve çok ayrıntıya girebilirim. çünkü tarih boyunca belki en çok tartışılmış ve en çok belge yayınlanmış konu budur. ama ben, şimdilik bunların ikna edici olduğunu farzederek burada kesiyorum.

    (bkz: altüst oluşun sebepleri)
    1 ...
  2. 52.
  3. 53.
  4. nutuk/Samsun'a çıktığım gün genel durum ve görünüş/
    --spoiler--
    1919 yılı Mayısının 19'uncu günü Samsun'a çıktım. Ülkenin genel durumu ve görünüşü şöyledir:
    Osmanlı Devleti'nin içinde bulunduğu grup, I. Dünya Savaşı'nda (1) yenilmiş, Osmanlı ordusu her tarafta zedelenmiş, şartları ağır bir ateşkes anlaşması imzalanmış. Büyük Savaş'ın uzun yılları boyunca millet yorgun ve fakir bir durumda. Milleti ve memleketi I. Dünya Savaşı'na sürükleyenler, kendi hayatlarını kurtarma kaygısına düşerek memleketten kaçmışlar. Saltanat ve hilâfet makamında oturan Vahdettin soysuzlaşmış, şahsını ve bir de tahtını koruyabileceğini hayal ettiği alçakça tedbirler araştırmakta. Damat Ferit Paşa'nın başkanlığındaki hükûmet âciz, haysiyetsiz ve korkak. Yalnız padişahın iradesine boyun eğmekte ve onunla birlikte kendilerini koruyabilecekleri herhangi bir duruma razı.

    Ordunun elinden silâhları ve cephanesi alınmış ve alınmakta...

    itilâf Devletleri, ateşkes anlaşmasının hükümlerine uymayı gerekli bulmuyorlar. Birer bahane ile itilâf donanmaları ve askerleri istanbul'da. Adana ili Fransızlar; Urfa, Maraş, Ayıntap (Gaziantep) ingilizler tarafından işgal edilmiş. Antalya ve Konya'da italyan askerî birlikleri, Merzifon ve Samsun'da ingiliz askerleri bulunuyor. Her tarafta yabancı subay ve memurlar ile özel ajanlar faaliyette. Nihayet, konuşmamıza başlangıç olarak aldığımız tarihten dört gün önce, 15 Mayıs 1919'da, itilâf Devletleri'nin uygun bulması ile Yunan ordusu da izmir'e çıkartılıyor.
    --spoiler--

    ayrıca, (bkz: vahdettin in harington a yazdığı mektup/#14966296).

    --

    tez çürütüldü.
    2 ...
  5. 54.
  6. bir yalana "tez" demek mümkün değildir.
    3 ...
  7. 55.
  8. doğrudur. görev için gönderilmiştir ancak o geri çağırıldığında bahaneler bularak zamanınını uzatmıştır. kurtuluş savaşını başlatma niyetindedir.
    0 ...
  9. 56.
  10. Bu mesele uzun süredir merak ettiğim çeşitli kaynaklarca araştırdığım bir tez. Şimdi ulaştığım sonuca göre şurasından eminimki mustafa kemal paşa hükümey eliyle ve ingilizlerin izni ile anadoluya geçmiştir. Lakin zaten ingilizlerden vize almadan anadoluya geçemez durumdadır. Şimdi işin düğümlendiği noktaya gelelim. Deniyorki sultan vahidettin bir kurtuluş mücadelesi planlıyordu ve gizli bir biçimde bunu mustafa kemal paşa'ya belirtti. Şimdi vahidettin böyle düşünüyor olsa dahi daha önce yaptıkları bununla tam bir çelişki içerisindedir öncelikle bir kurtuluş savaşı yapacak padişah mondrosla çanakkale'yi daha önce Çanakkale'yi geçemeyen düşmana boğazları açıp istanbul'u kendi teslim eder mi? Bütün orduları düşmana teslim eder mi? Bütün orduları teslim edecekse neyle savaşacaktır. itilaf devletlerinin gerekli gördüğü heryeri işgal etmesine izin verir mi? Vahidettin mondrosu imzalamıştır. Sevr'i imzalamadığı söyleniyor doğrudur ancak itilaf devletleri buna hiç ciddiye almamış sevre dayanarak yunanistan izmir'e çıkmıştır. Şimdi bir başka dayanak noktasına gelelim ki bu nokta hakikaten biraz karışık. Gayr-ı resmi tarihi savunanlarca Mustafa Kemal Paşa'nın madem Atatürkçü tarihçiler tarafından iddia edildiği gibi yalnızca karadeniz bölgesindeki Türk direnişini durdurmak için gönderildiği söyleniyor o zaman neden bu kadar geniş yetkilerle donatıldı tezi savunuluyor. Yakın zamanda yayınlanan Avni Paşa'nın hatıratında ki yemin metnide bunu destekler içerikde yalnız bu hatıratın ne kadar gerçek olduğunu gerçek olsa dahi yemin metni'nin ne kadar gerçek olduğunu bilemiyorum. Zira resmi tarih tezine göre bu iddia'ya şöyle bir cevap var. Resmi tarihe göre Mustafa Kemal Paşa'ya geniş yetkiler olarak adlandırılan görevler verilir ancak yetki alanı sınırlı bir bölgededir. Mustafa Kemal Paşa Kazım inanç Paşa aracılığıyla mektupta hile yaparak yetki alanını kendi genişletmiştir. Bir makale'den alıntı yaparsak. http://atam.gov.tr/?p=795 linkdeki 17-18-19. dipnotlara dayandırılan yazıdaki bölümleri okursanız detaylı olarak olayı anlayabilirsiniz özet olarak: Kemal Paşa Kazım inanç'a yetkilkerinin gerçerli olduğu bölgeye eklemeler yaptırmış bunun onayı sırasında şakir paşa durumu farketmiş ancak göz yummuştur. Göz yumarkende imza atmamış yalnız mührün basılmasına izin vermiştir. Bu geniş yetkiler konusunda anlatılan 2 tezden hangisi doğru burası kendi açımdan muamma olsada bana şu an için resmi tarihin tezi daha doğru geliyor. ilerleyen zamanda bu mesele hakkında yeni bir bilgi edinirsem sanırım editlerim. Milli mücadele hakkında detaylı bilgi edinmek isteyenler gayr-ı resmi tarihi kadir mısıroğlu, mustafa armağan'ı resmi tarihi ise Turgut Özakman, Sinan Meydan, Orhan Çekiç'i okuyabilirler.
    0 ...
  11. 57.
  12. bu bir tez değil gerçeğin ta kendisidir. mustafa kemal gibi basit bir subayın padişah'ın yardımı olmaksızın samsuna gidip oradan bir kurtuluş hareketi başlatabileceğine inanmak aptallıktır. bunu sadece ilkokul çocukları yerdi, buna inanan insanalar da zaten ilkokul çağlarında yemiştir bu yalanı. kazım karabekir gibi bir paşanın mustafa kemal gibi kendinden rütbece hayli geride olan birine biat etmesini nasıl açıklayabilirsiniz, padişahın karabekire talimatı olmaksızın? kazım karabekir'in anılarında sultandan aldığı emirler doğrultusunda mustafa kemal'in emrine girdiğini okuyabileceksinizdir.
    0 ...
  13. 58.
  14. gerçek falan değildir.

    diyelim yolladı, vatanı kurtarmak istedi;

    peki neden isyanları çıkarmada istanbul hükümetinin payı var,
    neden kuvay ı inzibaiye diye bi oluşum var,
    neden tabiri caizse misak ı milli den fiyat kırarak ingilizlerle anlaşmaya çalıştı
    neden ihanet belgesi olan sevr imzalandı?
    0 ...
  15. 59.
  16. doğru bir tezdir. vahdettin'in emriyle gitmiştir mustafa kemal paşa samsun'a. bunda ne var ki? evet.
    3 ...
  17. 60.
  18. tez değildir. tez hazırlamak için bilgi, belge gerekli. ne ingiliz ne de türk yazılı tarihinde bununla alakalı bir kaynak yoktur.
    gerçekten, ingiliz himayesindeki padişahın, ingilizlere savaşması için bir subayı görevlendirdiğine mi inanıyorsunuz? ki bu padişah ve avenesi saltanat yıkıldıktan sonra bile kraliyetten maaş almaya devam etmişlerdir. ha, yokluk içinde öldü de mi, pardon(!)
    saltanat soyundan gelenler şu zamanda bile, avrupada aristokrat hayatı yaşıyorlar. hiç kaynağını sorguladınız mı?
    2 ...
  19. 61.
  20. Dolayısı ile “Mustafa Kemal Paşa’yı Samsun’a memleketi kurtarması için Sultan Vahideddin gönderdi” demek ne kadar yanlış ve gerçeklerden uzak ise, “Paşa, Samsun’a dümeni bozuk ve pusulası bile olmayan bir tekne ile dalgalarla boğuşarak gizlice gitti” iddiası da aynı şekilde yanlıştır! Söylediğim gibi ortada işgal altındaki bir devletin kendini kurtarma çabası vardır ve bu çabalar işgalin zincirleri kırılarak yepyeni bir devletin kurulması ile neticelenmiştir!
    Murat bardakçı.

    http://www.haberturk.com/...-operasyonu-19-mayis-1919
    0 ...
  21. 62.
  22. Vahdettin o sıralar çok sevdiği hatta o kadar sevdiği ki yaladığı ingiltere'den dönme imkanı bulduysa tabi doğru opabilevek bir tezdir. O zamanlar iletişim güçlü müydüki ta ingiltere'den talimat yollayacak.
    0 ...
  23. 63.
  24. vahdettin'in mustafa kemal'i (atatürk) anadolu'ya gönderme sebebi işgale karşı gizli örgütlenmelerin önüne geçmek ve olası isyanları bastırmak istemesidir. ama atatürk gönderilme amacının tersini yapmış bu nedenle de hakkında idam kararı çıkarılmıştı.
    0 ...
  25. 64.
  26. burada asıl nokta kimin yolladığı değildir, ne amaçla yolladığıdır. ki o amaçta ülkeyi teslim etmeye hizmet eden bir amaçtır. zaten atatürk o amaçta hizmet etmeyince önce görevinden alınmıştır, ilerleyen zamanlarda vatan haini ilan edilmiştir. büyük taarruzdan sonra istanbulun ankaraya iyi iş çıkardıklarını belirttikleri mektup ise istanbul hükümetinin sadece kendilerinin meşruluğunu düşündüğünü gösterir. vahdettin'in ülkenin geleceğini ingilizlere bıraktığı ise tartışma gerektirmeyen bir gerçektir. ingilizlere sığınmasıda ayrı bir muamma.
    0 ...
  27. 65.
  28. vatan hainlerin malum yerlerinde açılan şemsiyenin,
    her 19 mayıs 2017' de kapatılmaya çalışılması girişimidir.
    her yıl malum zevat tarafından,
    vatan haini vahidettin " bu şekilde " gazi mustafa kemal atatürk' ü her nedense görevlendirir.

    adı da " tez "dir.

    ingiliz zırhlısıyla " götün götün kaçan tez."
    1 ...
  29. 66.
  30. mustafa kemal'i vahdettin gönderdi samsuna bu zaten gerçek.

    asıl mesele vahdettin ne için gönderdi ? mustafa kemal ne amaçla gitti ?

    ayrı düşündükleri nokta burası.

    yani hiç saltanat milli mücadeleye destek vermiş, bak mustafa kemal'i vahdettin yollamış falan kelime oyunu yapmayın.

    sen ordaki kıvılcımı söndür gel diyosun, adam o kıvılcımı bir ateşe çevirip alayınızı yakıyor. Olay bu.
    4 ...
  31. 67.
  32. Tezden ziyade gerçektir. O dönemin padişahı göndermiştir. Evet.
    4 ...
  33. 68.
  34. tekdüze olarak bakarsak, evet doğru olan tezdir. atatürkü samsuna gönderen vahdettindir.
    ama ne için yolladı biliyor musun ?
    ve gelen emre atatürk ne şekilde itaat etmeyerek nasıl bir atılım yaptı ?
    9 ...
  35. 68.
  36. bir teori olarak tartışılmakla birlikte, olumlu veya olumsuz yönde bunu net bir şekilde belgeleyecek evrak olmaması nedeniyle, şu an için tarihçiler haliyle genel olarak resmi gönderme sebebine (müfettişlik) itibar etmeye devam etmekteler. ancak elbette ki tartışmaya ve evrak araştırmasına açık bir konu olmaya devam etmektedir.
    1 ...
  37. 69.
  38. Koskoca bir halkın direnişini ve milli mücadeleyi böyle basit bir cümleye indirgeyemezsiniz.
    Eğer vahdettinin hain olup olmadığı için uydurulmuş ise de olsa ne olmasa ne.
    Hanedan zaten yıkılacaktı. Ihale vahdettine kaldı o kadar.
    1 ...
  39. 70.
  40. bu tür keriz kekleyen başlıkları görünce ben.

    https://galeri.uludagsozluk.com/r/1566336/+

    not: en sondaki beyaz gömlekliye dikkat.
    sanki oytun' gillerden gibi bir havası var.
    4 ...
© 2025 uludağ sözlük