Orhan Kemal'in unutulmaz romanı. takıntı derecesinde işine bağlı bir fabrika bekçisini ve çevresini anlatır.ince bir mizah, derin bir dram iç içedir.Okunası bir yapıttır.
Murtaza handiyse deyimleşmiş bir kavrama dönüşmüştür. işine aptalca bağlı, işgüzar kişilikleri anlatır.
orhan kemal'in öncelikle öykü olarak yazıp daha sonra genişleterek roman olarak piyasaya sürdüğü harika kitap.
--spoiler--
"haaayır" dedi, " olamaz aç benim oğlum! kabul edemem açlığını! velev olsa idi bile aç, çalmayacak idi ,etmeyecek idi
tenezzül hırsızlığa. tükürecek idi kan, söyleyecek idi içtim kızılcık şerbeti! şimdi sizden ederim istirham, edesiniz
mahkum, atasınız hapislere!"
sert bir dönüş, rap rap rap, çıktı gitti.
--spoiler--
aslında murtaza romanıyla orhan kemal chp ve demokrat parti arasındaki kısır çekişmeyi eleştirmiştir. murtaza statükocu ve kurallara sıkı sıkıya bağlıdır, değişime kapalıdır. bu yönüyle chp'yi simgeler. toplumun diğer fertleri ise ferdi çıkarları için demokrat partiyi seçmişlerdir. murtaza ferdi çıkarı değilde ulusal menfaatleri göz etmektedir yani demode ve numunedir. ferdi çıkarlar ve ulusal çıkarlar zaman zaman çakışmaktadır,büyük çoğunluk ferdi çıkarları peşinde koşarken murtaza asla kendi çıkarını düşünmez. murtaza ulusun çıkarlarını önde tutsa da düştüğü çok büyük bir yanlış vardır çünkü eleştiriye ve sorgulayıcı yaklaşıma uzaktır.
orhan kemalin romanından esinlenilerek semaver kumpanya tarafından sahneye aktarılmış bir oyundur.
--spoiler--
murtaza başroldeki kişidir. tam bir sistem adamıdır. sistem ne derse onun için emirdir. hatta bu uğurda ailesini bile görmeyecek raddeye gelebilir.
1940 ların sınıfsal paradigmalarına bir bakış, aralara iliştirilmiş diyaloglarla epik tiyatrodan esintiler ve oyun kaç dakikaysa o kadar süre kahkaha var murtazada.
--spoiler-- *