bugün

bir erkek ismi.
kendisinden razı olunan demektir..hz ali'nin lakabıdır..
Orhan Kemal'in unutulmaz romanı. takıntı derecesinde işine bağlı bir fabrika bekçisini ve çevresini anlatır.ince bir mizah, derin bir dram iç içedir.Okunası bir yapıttır.
Murtaza handiyse deyimleşmiş bir kavrama dönüşmüştür. işine aptalca bağlı, işgüzar kişilikleri anlatır.
akıcı olmayan bir kitap, okunmuyor.
mükemmel bir geometri öğretmeni ismidir. adın söylemsel olarak taşıdığı estetik, geometrinin ihtiyaç duyduğu zeka ile birleşince, ortaya, "evet lan allah var aslında" diye düşündürmemesi imkansız bir insan çıkar. gözlüğü de varsa bunun (ben yeni kalktım gözlüğü takmadım) ve çok ama çok çirkinse, konuşurken bir de boğuk boğuk konuşuyorsa, işte süper imaj. kendisine selamlarımı yolladığım bu entryden sonra,

"evlenmişsin, duydum. allah belanı vermesin" demek geliyor içimden.

ama duymamıştır eminim.

(bkz: isim genellemeleri)
(bkz: ordan burdan mesel uydurmak)
(bkz: kraldan cok kralcı)
aslında murtaza romanıyla orhan kemal chp ve demokrat parti arasındaki kısır çekişmeyi eleştirmiştir. murtaza statükocu ve kurallara sıkı sıkıya bağlıdır, değişime kapalıdır. bu yönüyle chp'yi simgeler. toplumun diğer fertleri ise ferdi çıkarları için demokrat partiyi seçmişlerdir. murtaza ferdi çıkarı değilde ulusal menfaatleri göz etmektedir yani demode ve numunedir. ferdi çıkarlar ve ulusal çıkarlar zaman zaman çakışmaktadır,büyük çoğunluk ferdi çıkarları peşinde koşarken murtaza asla kendi çıkarını düşünmez. murtaza ulusun çıkarlarını önde tutsa da düştüğü çok büyük bir yanlış vardır çünkü eleştiriye ve sorgulayıcı yaklaşıma uzaktır.
seçkin, seçilmiş manasında olan murteza şeklindeki kullanımı da yaygın olan erkek ismidir.
günay ertekin'ın uyarlaması, ışıl kasapoğlu ve bülent emin yarar rejisiyle semaver kumpanya tarafından sahnelenmiştir.
orhan kemalin romanından esinlenilerek semaver kumpanya tarafından sahneye aktarılmış bir oyundur.

--spoiler--
murtaza başroldeki kişidir. tam bir sistem adamıdır. sistem ne derse onun için emirdir. hatta bu uğurda ailesini bile görmeyecek raddeye gelebilir.
1940 ların sınıfsal paradigmalarına bir bakış, aralara iliştirilmiş diyaloglarla epik tiyatrodan esintiler ve oyun kaç dakikaysa o kadar süre kahkaha var murtazada.
--spoiler--
*
Orhan Kemal'in ünlü romanıdır. Bekçi murtaza karakteri ile romancı, görev bilinciyle doğal yaşam arasındaki çizgiyi koruyamayan bir bekçiyi anlatır. Aslında anlatmak istediği elbette Türk toplumsal hayatının, bürokrasinin, varlıkla yokluğun; fakir, yaşamından başka bir şeyi olmayan insanları içine düşürdüğü güç durumdur. Türk romanının yarattığı en büyük ve belirgin tiplerden biridir.**

--spoiler--
mURTAZA Görev bilincini öylesine abartır ki ÇOCUĞUNUN ÖLÜMÜNE NEDEN OLUR.
--spoiler--
müjdat gezen'in oyunculuğu takdire şayandır.
eski basımlarından birinin kapağında oğuz aral'ın çizdiği kocaman düdüğü, postalı, bekçi şapkası ve pala bıyıkları olan bekçi karikatürünün olduğu, orhan kemal'in en güzel romanlarından biri.
45 numaralı postalları,uzun burnu,paytak paytak yürümesiyle akıllarda yer etmiş Orhan Kemal'in kraldan çok kralcıyı çağrıştıran roman kahramanı.
bir orumcek adi olarak cok ozel bir addir.
orhan kemal romanı. yunanistan' ın köylerinin birinden Türkiye' ye göçüp çukurova' ya yerleşen bir bekçinin öyküsünü anlatmaktadır.
Orhan Kemal'in devlet tiyatrolarında birçok defa sahnelenmiş, tiyatro oyunu da en az romanı kadar dokunaklı ve vurucu olan eseri. Etraftaki murtazaları gördükçe bir kez daha takdir edilir üstad...
bütün orhan kemal eserleri gibi güzel ve ince mesajları olan, işleniş itibariyle oldukça başarılı bulduğum güzide roman. bekçi murtaza ve çevresinin tasvirleri oldukça canlı ve nettir eğer kendinizi romana tam anlamıyla verip okursanız sahnelerin satır satır gözünüzde canlandığını göreceksiniz. bekçi murtaza'nın hayatı, kararları ve çevreyle olan iletişimi insanı bazı şeyleri sorgulamaya iter böylece roman mesajını vermiş olur, bunun yanında mizahi ögelerde insanı oldukça eğlendirir ve esere olan bağlılığı arttırır. bekçi murtaza efendi'nin unutulmaz vecizeleri de kitaba ayrıca renk katar. özellikle: "yukarda allah, ankara'da devlet hem de hükümet, burda da ben..." ve " gördüm kurs, aldım amirlerimden sıkı terbiye." vecizeleri zaman zaman olayın akışı içerisinde yerlere bile yatırabilir. özetle pek bir iyi pek bir güzeldir, okunasıdır her ne kadar izlemesem de duyduğum kadarıyla da izlenesidir.
sözlük de popüler olmuş bir erkek ismi.

tabi ki de tarafımdan popüler edilmiş, milletin ağzında sakız olmuş, bulduğu hakkı bulamayan bir karizma da son nokta ismi.
kendisine adı sorulan öğrencinin sıyırmak için salladığı isimlerden bi tanesi
-senin adın nedir oğlum
--murtaza hocam
-defterde yok
--olabilir hocam...
diye devam eder.
okurken kendimden geçtiğim ve orhan kemal e hayran olduğum muhteşem bir roman.

devlete ve güce tapan bir adamın komik hikayesi, aynı zamanda 1940'ların toplumsal yapısını oya gibi işleyen eşsiz bir eser murtaza. şayanı tavsiyedir.
oynadığığımız tiyatro oyunu 60 -80 yılları arasında geçiyorsa ve biz bir erkek karekter uyduracaksak ismi : murtaza bey genelde murtaza beylerrr olarak kullanırız. * *
(bkz: murta zaaa)
orhan kemal'in öncelikle öykü olarak yazıp daha sonra genişleterek roman olarak piyasaya sürdüğü harika kitap.

--spoiler--
"haaayır" dedi, " olamaz aç benim oğlum! kabul edemem açlığını! velev olsa idi bile aç, çalmayacak idi ,etmeyecek idi
tenezzül hırsızlığa. tükürecek idi kan, söyleyecek idi içtim kızılcık şerbeti! şimdi sizden ederim istirham, edesiniz
mahkum, atasınız hapislere!"
sert bir dönüş, rap rap rap, çıktı gitti.
--spoiler--
zonguldak'ın ereğli * ilçesine bağlı bir mahalle.