1880 yılında süleymaniye kasabasında doğan M.emin zeki, ilk eğitimini fars dili olarak aynı kasabada bulunan bir medreseden alır. 1892, 1893 yıllarında eğitimini askeri rustiyede devam eder. 1896 yıllında Bağdat askeri idadiyede üç yıl eğitim gördükten sonra istanbulharp akademisine yazılır ve burada aldığı eğitim sonunda yüksek harp akademisini birincilikle bitirir. 1902 yılında bağdatdaki 6ncı orduda görev verilerek atanır. bu görevini yıl devam ettirir. 1903 yılında yeni görevi devlet emlak dairesine mühendis olarak atanır. daha sonra kendi isteğiyle Edirne 2nci orduya atamasını ister. burada, istanbul haritateftiş kurulu üyeliğine alınır. 1907 yılında istanbul ve çevresi için düzenlenen harita işlerinde görevlendirildi. bir yıl sonra da topoğrafi subayı olarak Osmanlı devleti ile Bulgaristan arasındaki sınırı belirleyen kurulda görev aldı. bu görevinde iki sene kaldıktan sonra, bir seneliğine Türkiye ile Rusya arasındaki Kafkasya sınırını belirleyen kurulda çalıştı. 1912 yılında balkan savaşı patlak verince cephede görev almak için başvuruda bulundu. başvurusu kabul edilmesine müteakip çatalca cephesinin 5nci fırkasına erkan-ı harp, kurmay general olarak atandı.
aynı yıllarda bir grup subayla askerlikle ile ilgili meseleleri görüşmek adına, fransaya gönderilir. 1914 yılında tekrar Rusya sınırı belirlemekle görevli kurul ile beraber tiflise gider. bu arada Rusya ile Osmanlı devleti arasında savaş patlak verince savaşın başlamasından bir buçuk ay sonra isveç üzerinden istanbula geri döner. istanbuldaki görevine devam ederken, 1nci tümen komutanı olarak ( erkan-ı harp) görevine atanır. bu görevine devam ederken ayestefenosda açılan pilot kursuna yazılır. eylül 1915 yılında binbaşı rütbesine terfi edilir. o günkü adıyla ırak ve yöresi genel komutanlığı olan ıraktaki orduya, erkan-ı harp olarak(ordu komutanı) atanır. bu görevine devam ederken, genelkurmay başkanlığı emriyle kurmay sınıfına terfi edilir. kut el-imare yöresinde meydana gelen Selman-ı pak, şeyh sad ve kelal savaşlarına katılır. Halil paşa komutasında 6ncı ordu kurulunca istihbarat şubesi başkanlığına getirilir. bağdatın düşmesinden sonra ordu komutanlığıyla beraber musula döner.
bu gelişmelerden sonra Mustafa kemal komutasındaki 7nci ordunun erkan-ı harp reis muavinliği (kurmay başkan yardımcısı) görevine getirilir. bundan sonraki yılarında birçok görevde bulunan m.emin zeki, filistin cephesinde, Kafkas cephesinde, vs. 1923e kadar değişik cephelerde ve görevlerde bulunur.
Muhammed emin zeki; 1916 yılında gümüş liyakat madalyası, aynı yıl kanun i sani harp madalyası, 1917 yılında Almanlara ait haç nişanı, 1918 yılında birinci dereceden haç nişanı, yine 1918 yılında Mustafa kemal önerisiyle ikinci defa gümüş imtiyaz madalyası ve miralay rütbesi ile teşrini evvel 1917 yılında Avusturya hükümeti tarafından harp madalyası ile ödüllendirilir.
Muhammed emin zeki, türkiyede Osmanlı kavramı bütünüyle ortadan kaldırılıp yerine türk ve turan kavramları kullanılmaya başlandığı andan itibaren türk olmayan her Osmanlı vatandaşı gibi doğal olarak ıraka döner. 1924 ırak ordusunda miralay, 1925 senesinde ulaştırma bakanlığında görev alır, 1927de eğitim bakanılğında, 1928 yılında ise sülamaniyeden milletvekili seçilir.1933 yılında ekonomi ve ulaştırma bakanı olarak görev yapar. Muhammed emin zeki 1948 yılında sülamaniyede vefat etmiştir.
Muhammed emin zeki türk ordusunda görev yaparken yazmış olduğu eserler.
1- Osmanlı ordusu, Bağdat baskısı. 1324.
2- Osmanlı esfarı hakkında tetkikat (Osmanlı savaşları hakkında incelemeler)1336 istanbul.
3- ırakı nasıl kaybettik, 1336 istanbul
4- harb-ı umumide Osmanlı cepheleri vakayii, 1337 ırak.
5- ırak seferi ve hatalarımız. 1337 istanbul.
6- Selman-ı pak meydan muharebesi ve zeyli 1337 istanbul.
7- Bağdat ve son hadise ziyai 1339 istanbul.
8- ırak tarihi harp muhtasarı, 1339 istanbul.
9- Kürtler ve Kürdistan tarihi 1931, 1937(2cilt) ırak.
ayrıca kut el imara hücum ve muhasarası adında iki ciltlik kitabı Londra da bulunan savaş tarihi kütüphanesine hediye edilmiştir. **