bugün

Çağdaşlık.

edit: çağdaşık demişim zamanında ama tam da öyle değil lan!
çağdaş romandaki modernizm bireyin toplumla yabancılaşmasını ve toplumsal değerleri sorgular.ancak modernizm ,modernite kavramıyla sürekli karıştırılır. modernizm, moderniteye tepki olarak doğmuştur.
(bkz: modernite)
(bkz: oscar niemeyer)
bireyi ön plana alan, bireyin her konuda sürekli ilerlemesini amaçlayan sistem veya süreçtir.
sürekli değişimi amaç edinmiştir; iyiyi, güzeli ve gerçeği reddeder.
geleneksel olmayan. modernitenin kültürü.
varacağı en son nokta yaşlı eşcinselleri sokak ortasında sevişirken, öpüşürken görmektir. geleneklerine bağlı olanlarsa bunları sapık yaşlıların yanına bırakmaz. döner bıçaklarıyla dalar.

(bkz: döner bıçaklarıyla dalalım abi)
yenilik ve özgünlüğün hayatın tek değişmez gerçeği değişime adapte olarak farklılaşmasının meydana getirdiği akımdır.
modernizm 1800'lü yıllarda çıkmış bir akım. gelişen dünya artık modernizm kavramını eskitmiş. yerine postmodern veya postmodernizm dediğimiz yeni kavramlar çıkmıştır. hala modernizmi savunmak aslında gericiliktir. 19 ve 20.yüzyıl bitmişken hala modernizm savunulmaz.

(bkz: postmodernizm)
elli yıl boyunca hacı şakir kullanan babanın duş jeline geçmesi.
allah'ın insanlara sunmuş oolduğu nizamı, insanları gereksiz meşgalelerle oyaladıktan sonra uykusuz kalmalarını, zamansız uyutarak en önemli faktör olan tefekkürden mahrum bırakarak, güneşin doğuşunu,batışını,zaman kavramını alt üst ederek bozamadığı ilahi sistemi insanlar üzerinden bozmaya çalişan çağın adı... (burdaki modernizm tanimi kapitalist dünyanın insanlara sunduğu modernizmdir)
boş beleş bir iştir. görünen amacın altında ikinci bir amaç vardır. gizlidir. hep bu ikinci amaç işler. sonuçları hep bu ikinci amaca hizmet eder. ya da geleneksellik iyidir bu durumdan daha çok. ondan böyle geliyor. yozlaştırmanın temel maddesidir aynı zamanda.
fransa'da ortaya çıktığı sanılmaktadır. geleneksellikten kopuşu ifade eder. beyaz türkler için muasır medeniyetin göstergesiyken, muhafazakar kesim tarafından pek de matah birşey değildir.
Çağdaşlıkla aynı anlamdadır efendim. Nitekim tanımı da yapılmış daha önce. Ben olaya farklı bir açıdan bakmak istiyorum.Konuyla ilgili çok güzel bir tespite rastladım geçenlerde.
--spoiler--
Modernizmin bütün "yavşatma ve gevşetme" çabalarına rağmen,
bu ülkede hâlâ delikanlı çocuklar var: gerektiği kadar pervasız, lüzümu kadar entelektüel. Size Raskolnikov'dan bahsediyor olabilirler, ama bu onları ıslah ettiğiniz anlamına asla gelmiyor. zira emin olun ki, onlar, baltayı nasıl kullanacaklarını öğrenmek için okudular Suç ve Ceza'yı.

| Ömer Faruk Dönmez | Edebi Müdahale Dergisi sayı 1

--spoiler--
insanlığın tarihten beri hep ilerlediği, bilgilerin birikimiyle insanlığın hep iyiye doğru gittiği yanılsamasına sahip bir dünya görüşü. bu görüşü kemalizmde de görmek mümkündür.
bilisiniz ki bahar geldiğinde veya gelirkena ağaçlarda bir hareketlenme olur. eskiler, ağaçlara su verilme zamanı geldi, derdi buna. modern ziraatçılar durgun sezonun sonu olarak adlandırırlar bunu. bakın ne farklı anlayış. modernizm kışı ölüm sayıyor, yok sayıyor neredeyse. ama eskiler bunu farklı bir şekilde, bitkilerin kışın donmaktan korunması için suyunun büyük miktarının çekilmesi ile izah ediyor.
kökeni; fransız ihtilali ve aydınlanma düşüncesine dayanır.
gelenekleri ve alışılmışlıkları tamamen geride bırakıp yeni bir kültür ve beğeni alanları bulunması gerektiğini savunan düşünce akımıdır. günümüz için söylemek gerekirse modernizmin tutarlı bir yönü yoktur. zira milletimiz de dahil çoğu yabancı uyruklu millet de gelenek ve göreneklerini yeni düşüncelere ya da kültürlere kapalı tutup mevcut kültürlerini devam ettirmekte son derece muhafazakardır.
Felsefe, siyaset veya kültürden çok ekonomiyle ilintili olduğunu düşündüğüm kavram. Zira kapitalizmin yükselişe geçmesiyle belirginleşmiştir. Ne kadar tüketirseniz o kadar modernsiniz yani. Kimilerine göre günümüze kadar varlığını korumuştur, bitmemiştir.
(bkz: robert venturi)
bir postmodernizm değildir.
batıda bir zamanlar kendiliğinden ortaya çıkmış bir dünyayı algılama biçimi.
2 gün önce yazdığım dörtlüğün adıdır.

teknolojiyi geliştirdi hayatınızı kolaylaştırdı
ürettiği malı kargoyla evinize ulaştırdı
tamam belki gelir dağılımını kötü üleştirdi
la gardaşım bu modernizm size ne etti.
Kültürel bağlamda modernizm, 19. yüzyılda geleneksel anlamdaki edebi, sanatsal, sosyal organizasyon ve gündelik yaşamın geçerliliğini yitirdiği fikriyle ortaya çıkmıştır.

Modernist hareketin 19. yüzyıl ortasında Fransa'da ortaya çıktığı kabul edilir. Modernizm kabaca 1884-1914 yılları arasında hüküm sürmüştür. Temelde dayandığı fikir, geleneksel sanatlar, edebiyat, toplumsal kuruluşlar ve günlük yaşamın artık zamanını doldurduğu ve bu yüzden bunların bir kenara bırakılıp yeni bir kültür icat edilmesi gerektiğidir. Modernizm ticaretten felsefeye her şeyin sorgulanmasının gerekliliğini savunur. Böylelikle kültürün öğeleri yeni ve daha iyi olanla değiştirilebilir. Modernizme göre 20. yüzyılın ortaya çıkardığı yeni değişiklikler ve yenilikler kalıcıydı, aynı zamanda yeni oldukları için 'iyi' ve 'güzeldi' ve toplum dünya görüşünü bu öngörülere göre gözden geçirip uyarlamalıydı.

Modernizm tanınmış gelenekleri kıran bir stil anlatmak için kullanılmıştır.Yeni bir çağında duyarlılığına daha yerinde formları yaratmayı amaçlamıştır. Bazıları 20. yüzyılda gözlemlenen modernizmi "modernizm" ve "postmodernizm" olmak üzere iki harekette incelerler. Fakat bazı görüşlere göre modernizm ve postmodernizm bir hareketin sadece iki farklı açısıdır.
avrupa'ya papazların kesilmesiyle gelmiştir.