travma sonrası olayları çarpıtılmış şekilde hatırlamak ve anlatmak da buna bir örnek midir diye uzun süre düşündüren konu. bilen biri varsa açıklasa çok iyi olur.
lanet bir psikolojik hastalık. bu kişiler hiçbir çıkarı yokken bile, durduk yere yalan söylerler. söyledikleri her on cümleden yedisi yalan olduğu için güven adına bir şey bırakmaz. doğru bir şey söylese bile inanmazsınız. kendisi hakkında, sizin hakkınızda, herhangi birinin hakkında, her konuda yalan söylerler. bir kişi mitoman ise asla ve asla dostunuz olamaz. kardeşim dese bile sizin için en önemli konularda hiç rahatsızlık duymadan yalan söyler. dolayısıyla böylesine güvenmek aptallıktır. en doğrusu uzak durmaktır. fakat yakınınız olmuşsa ve bu durumun sonradan farkına varmışsanız allah kurtarsın. yapabileceğim bir şey yok mu derseniz, yoktur. kendinden başka kimse onu değiştiremez.
ayrıca böyle birini yeterince iyi tanırsanız söylediklerinden neyin doğru neyin yalan olduğunu kolayca anlayabilecek hale gelirsiniz. böylelikle sizin için daha zararsız hale gelir.
patolojik yalancılıktır.
normal yalandan farklılık gösterir.
sıradan yalanlar belli bir amaca yöneliktir.
Fakat patolojik yalanda bir çıkar söz konusu değildir.
Eğlence ve özgüven yükseltme aracı olarak kullanılır.
Bu yalan senaryo şeklinde olup devamı çoğunlukla gelir.
tedavileri ise zordur.
hayati yalan olma hastaligi. Suan oyle bir tanidigim var hergun farkli birseyle geliyor yanima gecen gun Ea gamesten is teklifi aldigini soyledi fakat gidemiyormus yol parasi yokmus. bir baska gunde eminemle beraber konserde freestyla yapmislar ama video kaydi silinmis şansa bak sen.Kardesim ne durduk yere yalan soyluyorsun oturdugun yerden gunaha giriyorsun dedirtir.
bu rahatsızlıktan muzdarip olan kişilerin sorunlarını çözene kadar bir ilişkiye girmemeleri gerektiğini düşünüyorum. karşılarındaki insanların hem hayatlarını hem de psikolojilerini alt üst edip bir şey olmamış gibi çıkıp gidebiliyorlar.
bir nevi yalankeşliktir. yalan bağımlılığı da diyebiliriz. yakın bir arkadaşımdan yola çıkarak belirtmek gerekirse, bu rahatsızlıktan muzdarip kişiler için yalan söylemek nefes alma ihtiyacı kadar elzemdir. hiç ama hiç ihtiyacı olmadığı anlarda bile küçük yalanlar söylerek derin bir rahatlama yaşadığını seziyorum. belki biraz da farkında olmadan. garip.
Mitomani, kişilerde kendi söylediği yalana inanma hastalığıdır. Bu tür hastalar hatalarını örtmek için sürekli yalana başvururlar. Bir süre sonra söyledikleri yalanlara kendileri de inanmaya başlarlar. günümüzde bu hastalığa örnek olarak kemal kılıçtaroğlunun olduğu söylenmektedir.
Bu kişilerde yalan söylemek adeta refleks olmuştur öyle köylü kurnazı ağzı iyi laf yapanlarla karıştırmayın bunlar çok daha üst boyutudur ard arda tutarlı ve komplike yalan uydurup bu yalana kendilerinide inandırma ozellikleri vardır yalan söylediğini anlamanız çok zordur ikna kabiliyetleri çok yüksektir zeki insanları dahi manipüle edebilir ve en ufak vicdan azabı duymaz çok tehlikelidirler hayatınızı alt-üst edip bundan tuhaf bir zevk alır.