bir mimar olarak;
öncelikle iki mesleğinde günümüz şartlarında kendini yetiştirdikten sonra iyi yerlerde iş bulma olanakları var.
son yıllarda batının etkisiyle artık bir çok yapı modern mimariye uygun olarak yapılıyor. bu da mimarların karar mekanizmasında daha ağır olmasını sağlıyor. şöyle ki önceden yapı malzemelerinin kontrolünü ve satın almasını inşaat mühendisleri yapıyorken mimarlar genel olarak proje çizimi ve takibi ile ilgilenirlerdi. modern mimari ile birlikte mimarlar satın alma süreçlerine dahil oluyor ve son imza aşaması mimarlardan geçiyor.
bunların yanında mesleğinde kendini kabul ettirmek çok önemli. eğer başarılı ve tecrübeli bir inşaat mühendisi ise insiyatif kullanabiliyor. normal şartlarda günümüzde mimarlar hem kaşe olarak hem pozisyon olarak mühendislerin önünde geliyor. 10 yıl içinde ne değişir bilmem ama şu an durum böyle.
mimarsızda proje çıkıyor diyor ya.
Ulan mimarları çileden çıkarıyorsunuz her halta burnunuzu sokarak ne projeye sadık kalabiliyorsunuz hep kontrol etmek uyarmak zorunda kalıyoruz. Ayrıca sıkıyosa mimarsız bi proje çizde bak bakalım kim izin veriyo yapmana.
Mimar siker atar. Söylendiği gibi teknik ressam proje çizemez, çizse de onu belediyeden geçirtecek kaşeye sahip değildir. Her 3 boyut çizen proje mi diktiriyor amk, o kaşeyi kırtasiyede dağıtmıyorlar.
inşaat mühendisi aynı anda ancak 1 yerde, bir sürü barzoyla beraber çalışırken, mimar mis gibi ofisinde aynı anda 10 tane proje çizebilir.
Mimarın havada karada alacağı versus. inşaat mühendisi 5 bin lira kazanana kadar mimar 100.000 lira kazanır. ikisinin sosyal yaşamdaki statülerinden bahsetmiyorum bile.
bina yapımı eğer gecekondu seviyesinde değilse multidisipliner bir alan . şehir planlamasından harita mühendisliğine , zemin etüdünde jeoloji mühendisinden mimarlığa , mekanik projelerde makine mühendisinden elektrik mühendisine ve data altyapısı gerekiyorsa elektronik ve hatta yazılım mühendisine ve bittabi inşaat mühendisine kadar her mühendislik dalı bir bütün olarak yapıyı inşa eder .
salak salak yazıp da kıyaslama yapmayın amk . böyle kıyaslara ancak niteliksiz tipler girer .
Mimarlık çizim ve tasarım yeteneği, yaşam alanı tasarımında hassasiyet gerektirir.
inşaat mühendisliği bunun teknik kısmında yer alır. Hesaplamalar, malzeme vs.
ikisi de oldukça zor bölümler.
mimarlar orkestra şefi gibidir, yani yönetendir, altlığı hazırlayandır, inşaat mühendisleri ve diğer mühendisler de orkestranın diğer üyeleri gibi düşünülebilir, yani mimarın yaptığına göre hareket etmek zorundadırlar.
ya da kısaca mimar hayal eder, inşaat mühendisi olurunu bulur.