milliyetçilik, ulus-devletin inşası için olmazsa olmaz niteliktedir. ulus-devlet ise burjuvazinin yönetim formudur. dolayısıyla milliyetçilik göbeğinden kapitalizme bağlıdır.
sanılmasın ki ulusalcılık, kapitalizme bağlı değildir. aralarındaki en belirgin fark ulusalcılar kapitazlimin yapısal dönüşümlerine karşı anti küresel bir nitelik takınırlar ama bunların anti küresel tutumları kapitalizm karşıtı değildir. ulusalcılar hiçbir zaman anti kapitalist olmazlar fakat özelleştürme vb seylere karsıdırlar. kapitalist sistemin yapısal döneşümlerine yine sistemin içerisinden tepkiler verirler.
ayrıca ulusalcılar, kitlelere hoş gelen bir dil kullandıklarından * retorik sahibidirler. milliyetçilik ve milliyetçiler ise yanlız sistemin taşeronluğunu yaptığı için herhangi bir söylem kullanmaz. yap dersin, yapar.
sınırlarının tam olarak çizilmesinin güö olduğu farklılıklardır.
ulusalcılık akımının temellerinin yüzlerce yıl öncesine dayandığından haberi olmadan, çakma demek, of oooof oooooof!!!*** ~ne olcak bu memleketin hali
~
roni margulies in, birikim agustos-eylül 2008 sayısındaki göz gözü görür oldu! ordu, din ve soldaki bölünme yazısından:
türk solunda "ulusalcılık" diye bir kavram icat edilmesine ihtiyaç duyulmuş olması, zaten tüm diğer verilerden bağımsız olarak bir sorun olduğunun göstergesi: solun bir kesimi has milliyetçilerden, has faşistlerden ve has darbecilerden kendini ayırdedebilmek için arapça kökenli bir kelime yerine eşanlamlısı öztürkçe bir kelime uydurmak zorunda kaldı. burada açıklanması gereken, gerçekte has milliyetçilerden ayırdedilmesi imkansız olan bir hareketin varlığı değil, bu hareketin niye kendini has milliyetçilerden ayırdetmek ihtiyacı hissettiği, niye kendini solcu zannettiği.
milliyetçilik atatürk'ün altı okundan biridir. fransız ihtilali ile dalga dalga dünyaya yayılmıştır. çoğu ülkede partisi de mevcuttur. ciddi bir kesim tarafından desteklenir. hakkında türlü akademik çalışma yapılmıştır. tabana yayılmıştır. ulusalcılık öyle mi?
kelime olarak birisi türkçe, birisi arapça aynı karşılık olmasına rağmen, kendisine milliyetçi diyen kesimle ulusalcı diyen kesimin görüşleri bir takım yerlerde ayrılır. şahsi kanaatim, ikisi de kötüdür.
milliyetçiler milliyetçiliğin 150 200 yıllık bir ideoloji olduğunu bilemeyecek kadar cahillerdir. ulusalcılar kendi ideolojilerinin 12 eylül'e dayandığının farkında değildirler.
ulusalcılar kaç kişi, var mı yok mu bilemem ama milliyetçi kimse yoktur. Kalmamıştır, herkes milliyetçiyim diye geçinen ülkücü bozuntuları, sokak serserisidir. milliyetçilikte saygı vardır, sevgi vardır. adamlar üniversiteler de milliyetçiler kavgası yapıluıyor, bıçakla savaşıyorlar. bu sadece bir örnektir.
ulus: millet
ulusal: milli
ulusalcı: millici
ulusalcılık: millicilik
kelime kökü açısından baktığımızda milli ve milliyet kavramları açısından fark olduğunu görüyoruz. milliyetçilik, türkiye açısından bakıldığında türkçülük, ulusalcılık ise türkiyecilik gibi gözükmektedir. ataturk un ne mutlu turkum diyene sözunu milliyetci kısma uygularsak, turkculuk, her ben turk diyen turkcu ise ulusalcılıgın anlamına yakınlasmaktadır. vatanı milleti icin seve seve mucadele etmek isteyen, dahili ve harici bedbahtlara karşı, gaflet, dalalet ve hıyanet içindeki yöneticilere karşı iki grubun düşünceleri oldukça yakındır ve muhafazakar kısımdan pek hazetmemektedir. bu iki kısmın yakınlaşması türkiye için harika bir fırsat olacaktır -yıllarca birbirlerini rakip görmelerine rağmen-. ancak muhafazakar gazeteler dergiler televizyonlar ulusalcılar ile milliyetcileri ayrı, farklı insanlar gibi göstermeye çalışmakta, kendilerini yine nemalandırmaya çaba harcamaktadır.
zaman. birisi 2000 öncesinin faşistidir, birisi 2000 sonrasının.
milliyetçilik çok tanrılıdır. bu çeşitlilik allah'tan başlar, mete han'dan devam eder, kağanlar, sultanlar ve padişahlar üzerinden türkeş'e kadar uzanır. diğeri ise tektanrılıdır. tek tanrısı atatürk'tür.
gün itibari ile hasan celal güzel radikal gazetesindeki köşesinde bu farkları çok iyi sıralamıştır.
-------------------------------------
Yeri gelmişken, son yılların moda tâbiriyle 'ulusalcılar'ın MHP milliyetçiliği ile en ufak bir benzerliği olmadığını da belirtelim. Şöyle ki;
Milliyetçi dindardır; en azından dine saygılıdır. Ulusalcı, dini irtica olarak görür. Milliyetçi, laik devlete inanır, ancak Müslümandır. Ulusalcı lâikçidir; lâikçilik adına manevî değerleri inkâr eder.
Millîyetçi demokrattır. Ulusalcı, darbeci ve dikta yanlısıdır.
Milliyetçi halk adamıdır; milletin değerlerine önem verir ve halkla iç içedir. Ulusalcı, milleti, halkı, millî ve manevî değerleri hor görür.
Milliyetçi sosyal adalete inanır fakat aslâ solcu ve sosyalist değildir. Ulusalcı, solcu, jakoben ve devletçidir.
Milliyetçi 'Atatürkçü'dür; Atatürk'ün muasır medeniyet görüşü çerçevesinde gelişmeye ve modernleşmeye açıktır. Ulusalcı 'Kemalist'tir; Atatürk istismarı yaparak statükocu, tutucu ve dogmatiktir.
--------------------------------------
ULUSALCILIK her şeyden önce bir ekonomik kalkınma modelidir. Yabancı sermaye ile ulusal kaynakların eşit haklar çerçevesinde ulusal sınırlarda işlevselliğini sürdürmesidir.Elbette belli kotalar ile ulusal sermayenin faaliyetleri korunacak , çıkarları gözetilecektir. Türkiye Cumhuriyeti bir imparatorluk değildir Lozan antlaşmasıyla Osmanlı devletinin borçlarının büyük bir kısmını diğer devletler ile ödemesine rağmen 1950 lerden günümüze kadar hem politik alanda hem de ekonomik alanda amerikan emperyalizmin komunizm ile savaşımı noktasında bir karakol görevi görmüş ve bolca amerikan doları ile ihya edilmiştir ve IMF , özelleştirmeler yolu ile hala edilmektedir. Gelelim "nasyonel sosyalizm " konusuna.iki türlü milliyetçilik vardır.Birincisi insanların üzerinde herhangi bir seçme şansı olmadığı "ırk " üzerinde oynanan siyasi amaçlardan dolayı ortaya çıkmış militarist , antidemokratik ve bölücü faşist bir milliyetçilik. ikincisi ise zaman zaman ulusalcılıkla karıştırılan ülkemizdeki ATATÜRK MiLLiYEÇiLiĞiDiR. Bilindiği üzere Türkiye Cumhuriyeti'ni kuran herkes Türk olarak kabul edilmiştir.Bu anlayış elbette bir takım etnik ögeleri yoksayarak bu alt kimlikleri asimile etmeye çalışmıyor.(RTE'nin yaptığı gibi.) Bu türklük ya da millet bilinci "ANAYASAL YURTTAŞLIK" kavramıyla belirlenir ki burada söz konusu edilen devletin resmi anayasasına ,ideolojisine bağlı herkes dahildir. Sonuç , Fransız ihtilalinden sonra yayılan milliyetçilik anlayışı bütün ülkeleri aynı şekilde etkilememiştir.Federal Almanya hitler faşizmini yaşamıştır , italya Mussollini , şili- pinochet , portekiz-salazar vs... Bu ülkeler milliyetçiliği kötü şekilde deneyimledikleri için Magna Carta'yı ilan eden ingiltere bile günümüzde sırf bu yüzden milliyetçiliği ırkçılık ile eş değer tutmaktadır.ironik olarak Türkiye'nin 1950 'den sonraki siyasi hayatına baktığımız zaman bizim "milliyetçiliğimizin " kendine ait bir amacının bile olmadığı görülür.
''Hepsi aynı mal''dır diyilebilesi ve arasında fark olmayan kavramlardır. Ülkemizde ''Milliyetçilik'' ''yurtseverlik'' manasının dışında olarak ve sadece bir takım çok güvenilir (!) ölçülerle nitelendiğinden yurdumuzda gerçek ''milliyetçilik'' tanımı yapılması imkansızdır. Çünkü bu zaten hep birilerinin hoşuna gitmemiştir, bundan sonra da gitmeyecektir, gayet normaldir. Hem ''Pişmiş aşa niye su katılsın?'' dır, değil mi? *
Bugün milliyetçiliği tehdit eden en önemli gelişme ulusalcılıktır. Nevzuhur bir örgütlenmenin ürünü olan bu marjinal yapı, bir taraftan milliyetçi görünerek genel kitlenin desteğini almaya çalışıyor; diğer yandan da toplumla kavgalı olan merkezlere göz kırpıyor
bence:
ve türkiye de,milliyetçilik muhafazakar çizgideyken ve merkez sağa daha yakınken,ulusalcılık işçi partisi kanaltürk ve cumhuriyet gazetesinin son 4 yılda hızlandırdığı çalışmalarla tanımlanabilecek ve sola daha yakın olan oluşumdur. en azından türk politik kültüründe son 50 yıldır böyle gelişmekte olan bi ayrım
milliyetçiler temelde türkçüdür;din askerleri ya da mücahit filan değildirler,olmamalıdırlar.700 yıl islam bayraktarlığı yapmış bir ülkenin evlatları da değildirler çünkü o ülke islam bayraktarlığı yapmamıştır,sadece islamı kullanmıştır**,kulandıkça güçlenmiş,kullanmayı beceremeyince islam üzerinden o ülke kullanılarak yıkılmıştır***.
milliyetçilik ergenekon dan çok daha önce başlamıştır.ırkını müdafa etme,koruma,yüceltme anlayışıdır,asil bir duygudur.ayrıca ulusalcılık 1923 te başlamamıştır;osmanlı nın osmanlıcılık politikası da buna bir örnektir.