milliyetçilik ile faşizm arasındaki farklar

entry37 galeri0
    36.
  1. Sosyalistlerin ve komünistlerin arasında hiçbir fark olmadığını savunduğu lakin aralarında dünya kadar fark olan iki kavram.
    2 ...
  2. 36.
  3. Milliyetçilik kendi milletini daha çok sevmektir. Tıpkı kendi aileni daha çok sevmek gibidir ama diğerlerine karşı kin beslemezsin.
    Faşizm ise bambaşka bir şeydir kendi ırkını kutsal saymak, üstün tutmak diğer ırkların ona tapması gerektiğine inanmak derecesine gelecek kadar sapıtmaktır.
    2 ...
  4. 35.
  5. 2012 de artık kalmamış farktır. türküm demek faşizm sayılmaktadır. faşizmse faşizm, allahına kadar türküm. gerekirse hepinizi sabun yaparım.
    2 ...
  6. 34.
  7. biri insan için diğeri hayvanlar içindir.
    0 ...
  8. 33.
  9. 32.
  10. ulus kavramı nasıl ortaya çıkmıştır?
    savunduğun topraklar kapitalist bir düzen içerisindeyse sen en baba faşistsin.

    kapitalist olunmadan faşist olunmaz, faşist olunmadan kapitalist olunmaz.
    0 ...
  11. 31.
  12. 30.
  13. milliyetçilik bir ideoloji değil, bir ilkedir. sosyalist milleyetçisi de vardır, liberal milliyetçisi de.faşizmin de ilkelerinden biridir o yüzden ikisinin karşılaştırması yapılamaz.biri ideoloji biri fikir akımı.
    0 ...
  14. 29.
  15. Örnekleyecek olursak Türkiye halkını sevmek milliyetçilik, türk milletini sevmek faşizm. bu ideolojiler birbirlerine pamuk ipliğiyle bağlıdırlar aralarındaki çizgiyi ayırt etmek gerek.

    not: faşizm için sadece türk milletini sevmek gerekmez. üstün ırk olduğuna inanan hitler de faşist, ben safkanım diyen yahudiler de, türkiye halkını faşizmle suçlayan pkk, kck, bdp'liler de faşist.

    son not: S.kmişim halkların kardeşliğini ülkemi bölmeye çalışanlara karşı faşistse faşist, milliyetçiyse milliyetçi olurum! isterse o bölücü kürtler avrupalılar gibi bize barbar türkler desin nasıl olsa nitelendireceğiniz sıfatlar sizlere kurşun olacak geri dönecek ...
    1 ...
  16. 28.
  17. milliyetçilik mhp dir faşizm bdp dir.
    2 ...
  18. 27.
  19. milliyetçi ne mutlu türküm diyene der, faşist elinde ölçüyle kafatası ölçer.
    0 ...
  20. 26.
  21. faşizm ofansiftir, milliyetçilik defansif.
    3 ...
  22. 25.
  23. Milletini sevmekle başka milletlerden nefret etmek arasındaki farktır.
    2 ...
  24. 24.
  25. Milliyetçilik; milletini sevmektir, düşünmektir.
    faşizm ise milletini "düşündürmemek", düşünce özgürlüğünü reddetmektir. Ama eşşeğin amına su kaçıran bazı kesimler faşizmi hak ediyor; bu da bir gerçektir. Ülkemizde bazı bölücü zihniyettekiler buna güzel bir örnektir.
    2 ...
  26. 23.
  27. bol keseden facebook siyasilerinin savurduğu, anlamlarından bihaber olunan ve ayağa düşmüş 2 adet terim.
    2 ...
  28. 22.
  29. milliyetçilik; milliyetçilerin faşizme verdiği isimdir. faşizm ise zaten faşizmdir.
    3 ...
  30. 21.
  31. Milliyetçi Milleti olarak kabul ettiği bireyler için şuurlu demokrasiyi savunur. Çünkü Milletinin kendisi için iyi kabul ettiği şeyler Devlet için de iyidir. Millet devlettir, devlet millettir.

    Faşizm iktidarı elinde tutmak için milletini baskıyla kontrol altına alır. Çünkü faşist yönetim sadece kendi yönetimini düşünüp devleti kendininmiş gibi kabullenir, haliyle Millet ile arasında çıkar çatışmaları meydana gelir.
    1 ...
  32. 20.
  33. milliyetçilik, anneni, babanı, atalarını yani kısacası kendini sevmektir.
    elbette bunları sevmek başkalarının anasını, babasını, atalarını aşağı görmeyi, düşman olmayı gerektirmez. böylesi insani olmayan ve sakat mantıksal zincir kuranlar ise faşisttir.
    2 ...
  34. 19.
  35. milliyetçilik bir ülkenin kültürüdür faşizm ise kültürü yozlaştırmaktır.
    1 ...
  36. 18.
  37. milliyetçiliğe elli bin farklı tanım konulabilir, her tanım da farklı bir sonuca çıkar. faşizme ne kadar farklı anlam yüklersen yükle aşağı yukarı hepsi aynı yere çıkar.

    zira milliyetçilik dendiğinde biri "ben türkiye milliyetçisiyim", "ben laz milliyetçisiyim", "ben amerikan milliyetçisiyim" diyebilir. hepsi farklı görüşü savunur, farklı argümanları vardır. ancak bir kimse ben şu milletin ya da şu ülkenin faşizmine inanıyorum diyemez, faşizm kişiye ve kişinin kökenine bağlıdır, seçim şansı yoktur.

    bu bağlamda bakılırsa, milliyetçilik barışçıl ve kardeşçe olarak yorumlanabildiği gibi gaddarca olarakta yorumlanabilirken, faşizm direkt ayrımcı, direkt gaddar ve serttir, kişisel opsiyona yer yoktur.
    1 ...
  38. 17.
  39. faşizm genel bir kavramdır. milliyetçilik ise faşizmin bir çeşididir.

    faşizm başlığı altında türlere bakacak olursak;
    milliyetçilik (ırkçı faşizm); milliyetçilik, kendi milletinden olmayanlara bir baskı aracına dönüşmüşse o zaman faşizmdir. burda baskı sözü çok önemli...

    diğerleri;
    dini faşizm; dini farklılıklara hürmet göstermeyip başka inançlara baskı uygulamak. bizde laiklik bir din gibi savunulup dindarlara baskı aracına döndüğü için faşizm olarak sayabiliriz ama çok eksi aldırıyor.

    eğitimsel faşizm; eğitimlilerin kendilerini elit sayması.
    zenginlik veya fakirlik faşizmi.
    cinsel ayrımcılık faşizmi; feminizm veya ataerkil toplum.
    sigara faşizmi; belirli bir sigara içenleri veya puro içenleri adam saymak gibi. komik geldi mi? son günlerde artık sigara içmeyenler, içenlere bir faşizm uyguluyor.

    daha bir çok faşizm bulunabilir. faşizm; kendi gibi olmayanları veya kendi gibi düşünmeyenleri sevmemek değil onlara bir baskı uygulanmasını savunmak olarak özetlenebilir.

    mesela ben kızımın bir diziyi izlemesine yasak koyuyorsam, bu bir baskı olduğu için faşizmdir. ancak insanların çocuklarına, yakınlarına baskı uygulaması faşizm olsa bile hakkıdır. yani hepimiz bir şekilde faşizmi aile içinde kabul ediyoruz.

    faşizm kötü müdür? kötüdür. sebebine gelince kendi kaderini elinde bulundurmayan insan köledir ve insanlar farkına varmadan köleliği savunmaya başlar. bir insanın başka insandan farklılık sebebi, onun diğer insana baskı yapmasına neden olmaktadır. oysa her insan kendinin sahibidir. başkası onun üzerinde hak iddia edemez.

    faşizm ise mahalle baskısı ile benzer bir tanımdır. her türlü sosyal baskı araçları birer faşizmdir. laiklerin dindarlara baskısı, dindarların laiklere baskısı, kadınların erkeklere baskısı, erkeklerin kadınlara baskısı, bir milletin başka millete baskısı vb. diye uzar gider.

    Friedrich Nietzsche'nin üstinsan kavramı tüm bu sosyal farklılıklardan arınmış insan, yani insanın doğuştan içinde olan veya sonradan öğrendiği "egemen olup, baskı kurma isteklerinden arınması"dır. yani antifaşizmdir. çok ama çok garip şekilde üstinsan kavramını üstün insan olarak yorumlayan nazi almanya'sı kendine Friedrich Nietzsche'nin görüşlerini örnek aldığını söyler ise de taban tabana zıt yorumlamışlardır.

    edit: sanırım yanlış anlaşıldım. özet olarak milliyetçilik faşizm değildir. ama faşizm olarak milliyetçilik kullanılabilmektedir. milliyetçilik başka millete baskıya dönüşürse o zaman faşizmdir.

    "insanlar arasında her türlü farklılık faşizme dönüşebilir."

    basit bir örnek vereyim. erkekler küpe takmıyoruz diye takana da "takma, takarsan seni işe almam" diye bir baskı uyguluyorsak bu faşizmdir. kimse küpe takmadığı için faşist olmaz. ama küpe takanı zorluyorsak o zaman faşistlik olur.
    2 ...
  40. 16.
  41. Milliyetçi mustafa kemal Atatürktür
    Faşist Adolf hitlerdir.

    milliyetçi kazım karabekir paşadır. (düzenleme: kazım karabekir yazmak istemedim Mareşal fevzi çakmak yazacaktım lakin Allah Kazım Karabekir paşa yazdırdı bir hikmeti vardır herhalde)

    Faşist Musollunidir.

    milliyetçi boğazlıyan kaymakamı Kemal beydir

    Faşist stalindir.

    Milliyetçi alim yılmazdır

    faşist Abdullah öcalandır.

    Ha bir de vatansız köpekler vardır onların anaları da çok muhterem insanlardır.
    6 ...
  42. 15.
  43. insanının vatanına karşılıksız olarak bir gönül bağıyla hizmet etmesine milliyetçilik denir. milliyetçilik, yükselmek için değil, yükseltmek içindir. topluluklar, fedakar fertlerinin çokluğu nispetinde yükselir. bazı ülküsüz topluluklar bunu anlamazlar. götlerinden tanımlar uydurarak milliyetçiliği eleştirmeye çalışırlar. ama bu yüce millet, iki üç çıfıtın haddini aşan sözleriyle lekelenmeyecek kadar yücedir.

    bazıları anayasasıyla çelişmeye devam ediyor. faşistlikle aynı gördükleri milliyetçilik, atatürk'ün altı ilkesinden birisidir. şimdi atatürk'e de mi faşist diyorlar. ama bunu böyle demeye götleri yemez bunların! bu korkak kahramanlar bazı ideolojilerin kuklası olmuşlardır. ve sahiplerinin seslerini tekrarlar bu kuklalar. daha milliyetçilik ile faşizm arasındaki farkı anlayamamış insanlar aramızda siyaset yapmaya çalışıyorlar. bunların yaptıkları siyaset falan da değildir. amaçları doğrultusunda çıkar kazanmaya çalışan zavallılardır bunlar!
    4 ...
  44. 14.
  45. size bağlı değildir. karşıdaki sizi nasıl yaftalamak istiyorsa öyle yaftalar.
    1 ...
  46. 13.
  47. milliyetçilik faşizmin sakin halidir.
    faşizm milliyetçiliğin doruk noktasıdır.
    3 ...
© 2025 uludağ sözlük