türk siyasi hayatının sağ cenahtaki menbaı.milliyetçi muhafazakar çizgisi ile
Başbakan Tayyip Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, içişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ve Devlet Bakanı Beşir Atalay gibi sadece bu hükümetten 5 önemli ismini yetiştiren birlik, TBMM Başkanı Bülent Arınç'ı da bünyesinden çıkardı.
1916'dan 1980'e kadar aradaki kapalı olduğu dönemler hariç, faaliyet gösteren MTTB'de dört devre yaşanmıştır diyebiliriz.
1. DEVRE (1916-1920)
MTTB'nin ilk kuruluşunu ittihat ve Terakki iktidarı gerçekleştirdi.
1916-1920 Arasındaki bu ilk dönemde gençlik, siyasi ve çekişmelerde kullanılmıştır.
2. DEVRE (1926-1936)
Bu dönemde MTTB, çıkardığı dergi aracılığıyla bazı kampanyalar yürütmüştür. Birlik'in bu dönemde Turancı çizgide yer alarak Türkçülük yaptığı görülür. "Vatandaş Türkçe Konuş" kampanyası bu fikri anlayışın bariz bir ifadesidir.
Ülke sorunlarına değinen MTTB, Hatay'ın Türkiye'ya iltihakı dolayısıyla Suriye ile Türkiye arasında oluşan gerginlikten ötürü miting yapmak istedi. Valilik izin vermedi.
izinsiz yapılan bu miting dolayısıyla Dahiliye Vekaleti'nin yazılı emri ile MTTB kapatıldı, levhaları indirildi ve kapısına mühür vuruldu. 22 Kasım 1936
MTTB'nin Yeniden Kurulması
3. DEVRE (1946-1965)
MTTB'nin bu fetret dönemi on yıl kadar sürdü. Ve 1946 yılında Edebiyat Derneği Başkanı Reha Köseoğlu, Hukuk Derneği Başkanı Tahsin Atakan, Tıp Derneği Başkanı Rehai islam tarafından, merkezi istanbul'da olmak üzere Birlik, "Türk Talebe Birliği" adıyla tekrar kuruldu. Daha sonra yapılan müracaat neticesi Bakanlar Kurulu kararıyla başına "Milli" kelimesi eklendi.
4. DEVRE (1965-1980)
MTTB bu dönemi de milliyetçi bir yapıda sürdürmüştür. Bu meyanda Komünizmle mücadele alanında toplantılar tertip edilmiş ve kampanyalar başlatmıştır.
MTTB'nin gündeminden düşmeyen önemli meselelerden biride Kıbrıs konusu idi. Bunun için toplantı ve mitingler tertip edildi. Mitinglerde, "Kıbrıs'a bir bayrak lazımsa oda Türk Bayrağı!dır."
MTTB'nin dördüncü dönemi olarak adlandırdığımız 1965-1980 arasında seçilen Genel Başkanlar ve dönemleri şöyledir:
47.DÖNEM: (16 Mart 1965-28 Kasım 1966)
Genel Başkan Rasim CiNiSLi'dir. Rasim Cinisli ile birlikte bir anlamda yeniden doğuş yaşanmıştır. Zira bu dönem; milli ruh ve milli şuura bağlı bir kuruluş haline gelişin başlangıcı sayılır.
48. DÖNEM (15 Mart 1967-19 Ağustos 1969)
Genel Başkan ismail Kahraman'dır. Bu dönemde MTTB'nin fikri çizgisi daha da netleşti. Sol öğrenci olaylarına karşı ortak bir zemin oluştu ve MTTB Milliyetçi mukaddesten görüşün buluşma ve yönetim yeri haline geldi. MTTB, 1960'lardan sonra milliyetçi çizgide olduğu gibi muhafazakar çizgide de belirgin bir tavır aldı.
49. DÖNEM
Genel Başkan Burhanettin Kayhan.
50. DÖNEM
Bu dönemde ise Genel Başkan Ömer ÖZTÜRK 'tür. Bu dönemde MTTB adeta altın çağını yaşamıştır. Bu dönemin unutulmaz eserlerinden biri halen faaliyetlerini devam ettirmekte olan, Fatih Sultan Mehmed'in hatırasına kurulan Fatih Gençlik Vakfı(FGV)'dır.
51. DÖNEM : ( 27 Mayıs 1973- 07 Temmuz 1974 )
Genel Başkan Raşit ÜRPER.
52. DÖNEM : ( 07 Temmuz 1974- 03 Ağustos 1975)
Bu dönemde Genel Başkan Abid ÖZMEN'dir. istanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi talebesi idi. Bu dönemde Çanakkale Zaferi'nin yıl dönümleri yine farklı üsluplarla kutlanmıştır. Bu dönemde "Sahte Kahramanlar" sloganı ile tarihteki bir çok meşhurlar incelemeye alınmış, gerçek niyetleriyle başarı ve eksiklikleriyle enine boyuna işlenmiştir. Tanzimat devri siyaset adamlarından Mustafa Reşit Paşa'dan başlamak üzere "Batılılaşma" hareketi, milleti ruh kökünden uzaklaştırma hareketi olarak ele alınmıştır. Namık Kemal, Tevfik Fikret ve Ziya Gökalp gibi yazar ve edebiyatçıların sahip olduğu "Haksız Dönem"in üzerinde durulmuştur. Fikri toplantılarda ahlaki konular işlenmiş fikir akımları ve toplumun temel meseleleri ele alınmıştır.
53. DÖNEM : ( 03 Ağustos 1975- 16 Ekim 1976 )
Genel Başkan Rüştü ECEViT.
54. DÖNEM: (16 Ekim 1976 - 04 Aralık 1977)
Genel Başkan Cemalettin TAYLA.
Genel Sekreter Cemil CAN.
55. DÖNEM : ( 04 Aralık 1977- 28 Temmuz 1979)
Genel Başkan Kasım YAPICI.
56. DÖNEM: ( 28 1979- 16 Eylül 1980 )
Genel Başkan Haşmet OĞUZALP.
57.DÖNEM: ( 01 Eylül 1980- 12 Eylül 1980 )
Genel Başkan Vehbi ECEViT.
ileride adını sıklıkla duyacağınız bir akademisyen olan, zülküf oruç'un yüksek lisans tez konusu olan -sonrasında bir öğrenci hareketi olarak milli türk talebe birliği adıyla kitap olmuştur- türk siyasi hayatının en etkin kuruluşlarından biridir.
türk siyasi hareketindeki en başarılı siyasi örgütlenmelerden biridir. Bunların karşısında örgütlenenler başarız olmuştur, bunlar ise süper olmuşlardır, demokrat olmuşlardır. Silince temizlenen cinsten.
kuruluşu 1916'lı yıllara dayanan türk tarihinin gelmiş geçmiş en büyük ve en etkin öğrenci hareketi.
1916'lı yıllarda kemalizmi benimseyenlerin bulunduğu bir örgüt şeması çizen mttb 1960'lı yılların ortalarında kemalizmden yavaş yavaş uzaklaşarak kabuk değiştirmiş ve radikalciliğe varacak derece islam temsilciliğine soyunmuştur. türkiye'deki halen oldukça etkili olan birçok önemli gazeteci,akademisyen ve en önemlisi bürokratları milli bir bilinçle bilinçlendirmiş,o güne kadar görülmemiş bir kurumsal yapılanmayla etkinliğini yanlız türkiyede değil kıbrıs,türki cumhuriyetler ve ortadoğuda da göstermeyi başarmıştır.
üstad necip fazıl'ın her daim toplantılarına teşrif ettiği mttb necip fazıl ve mehmet akif'in düşünceleriyle harmanlanmış ve tarihin yeniden yazılıp yorumlanması konusunda necip fazıl'ın ünlü "tarihin sahte kahramanları" sözünü kendine rehber edinerek millete rağmen politika yürütüp tepeden inmeci bir oligarşik yapılanmayla devletin dört bir köşesini ele geçiren laikçilerle mücadeleye girişmiş ve özellikle ittihat ve tarakki anlayışına sert bir muhalefet yürüterek abdülhamid döneminin meşruiyetini benimsetmeye çalışmıştır.
ülkemizi bugün yönetenleri yetiştiren gençlik hareketidir.
ilerisi içinde umut vermektedir.
2008 yılında tekrar kurulmuştur.
genel başkanı taha enes şener beyefendidr.
(bkz: mttb)
çok çok garip ama sanırım 93 yılı filandı, bosna'da zulüm korkunç boyutlara çıkmıştı. türkiye'nin her yerinde gösteriler yapılıyordu. bir gece saat 22 civarı sanırım yine bir gösteri, pek çok grup var, aralarında bir tanesi hiç tanıdık gelmedi, şucu desem değil, bucu desem değil, oldukça kalabalık, düzenli ama acayip, sanki bu dünyadan değil. içlerinden birine sordum kimsiniz ?
- milli türk talebe birliği dediler.
ilk defa duymuştum bu ismi, ertesi gün sağa sola sordum nedir bu mttb diye. aldığım cevap dehşet: mttb 80 den beri yok. benim gördüğüm kişileri gören başka kimseler de yoktu.
hala bir fikrim yok.
1- büyük bir organizasyon kurup birisi benle kafa mı yapmıştı ?
2- bilmediğim, duymadığım , tanımadığım şeylerin hayalini mi görmüştüm ?
3- işin içinde başka bir iş mi vardı ?
bakın yıl 1980 mttb yok oluyor.
yıl 1993 bir tek ben rastlıyorum bu anlattığım olayda, sonrasında kimse bana inanmıyor.
yıl 2011 uludağda entry girerken görüyorum ki 2008 de yeniden kurmaya çalışıyorlarmış.
80 den sonra kapatılan mttbnin tekrardan açılması 2008 yılında gerçekleşmiştir..
58. dönem genel başkanı Taha Enes Şener
59. dönem genel başkanı Taha Enes Şener
60. dönem genel başkanı ismail Emrah Karayel'dir
gençliğin manevi değerlerine bağlı bir şekilde yetişmesini amaçlayan mttb yapmış olduğu çalışmalarla eski günlerdeki pozitifliğine adım adım yaklaşmaktadır..
tamamı öğrencilerden oluşan mttb genç yaştaki insanlarla büyük işler gerçekleştirmiş ve gerçekleştirmeye devam edecektir..