cumhurbaşkanı, bakanlar ve kuvvet komutanlarından oluşan milli güvenlik kurulu, on milyonu aşan kaçak istilacının ülke güvenliği ve bekasına karşı oluşturabileceği tehdide yönelik bir basın açıklaması yapmış.
(şaka şaka yapmamış. anca tayyip gece yatmadan önce yutacakları hurmalı-kestane ballı karışımın tarifini dağıtmıştır)
çok balık hafızalı bir milletiz... 10 yıl öncesini bile unutabiliyoruz.
Amerika'nın Ankara büyükelçiliği müsteşarı Mr. Robert Deutsch, Washington'a gönderdiği gizli raporda, bizim Milli Güvenlik Kurulu'nu "neyin doğru, neyin bozuk gittiği konusunda seçilmiş hükümete uyarılar yapılan yer" olarak nitelemişti. evet unuttuğumuz konu tam olarak budur.
peki nasıl öğrendik biz bunu zamanında?
Wikileaks denilen "belge sızıntılarından" öğrendik.
mgk denen işe yaramazı ve bu meseleyi biraz açarsak;
MGK, komutanların sivil hükümete "ayar verdikleri" yerdir.
Adına bakmayın, güvenlikle müvenlikle ilgisi yoktur, yalnızca bu işe yarar.
Adı kafa karıştırır. Baksanıza, Amerikalılar zamanında onu "National Security Council" diye tercüme ediyorlardı (elbette) ve kendi konseylerine benzetip şaşırıyorlarmış. Onlarınki gerçekten bir danışma ve tartışma konseyidir ve başkanın emrindedir. "Şu şu şu politikalarınızı beğenmedim sayın başkan" diyen Amerikan generali basar istifayı gider. Ya da emekliliğini ister, Birinci Körfez Savaşı'nda Bağdat'a girmesine izin verilmeyen General Schwarzkopf gibi...
Bizdeki bir 12 Eylül kurumudur, Kenan Paşa ve onun anayasa yapmakla görevlendirilmiş has adamı Prof. Orhan Aldıkaçtı tarafından bu amaçla kurulmuştur. "Konsey"in yani cuntanın adını "Kurul" yaptılar, herkesi enayi yerine koydular.
Anlamı şudur: Ordu yönetimi sivillere görünürde devrediyor, ama aslında devretmiyordu.
Tıpkı, 1961 Anayasası'yla yapılan ayarlama gibi: "Kaydı-ı hayat" şartıyla senatör yapılan ve denetimlerini bu suretle sürdüren cunta üyeleri gibi...
Bu kurulda, başbakanların nasıl azarlandıklarını hep biliyoruz.
Kimlerin istifaya nasıl zorlandıklarını da...
Kimin kafasına kimin anayasa kitapçığı fırlattığını da bir zamanlar ibretle izlemiştik.
Orada hükümetlere fırça çekilir! Atanmışlar, seçilmişlere bozuk atarlar. (tam bir komedi)
neyse... yeni anayasa yapılırken 1milli güvenlik kurulu1 içinde olacak mı acaba diye merak ediyordum. yani sivil hükümet bu tavizi verecek, kendi bacağına kurşun sıkacak mı diye?
ilginçtir kaldırmadılar; "askerin sivile ayar vermesinin kurumlaştırılmasının" tarihe gömülme fırsatı adeta tepildi... anayasayı işlerine geldikleri gibi törpüleyip bıraktılar.
ama her yerde olduğu gibi bazı tosuncuklar çıkıp MGK'nın yararlarını uzun uzun sayıp dökeceklerdir bu başlık altında... öyle bir şey yapana çok gülerim ama ağzımla değil!
Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin millî güvenlik siyasetinin tayini, tespiti ve uygulaması ile ilgili kararların alınmasını ve gerekli kurumlar arası eşgüdümün sağlanması konusundaki görüşlerini Bakanlar Kurulu'na bildirmekle görevlidir.
cumhurbaşkanı'nın başkanlığında toplanan, başbakan, genelkurmay başkanı, ve bazı bakanların bulunduğu, ciddi ülke meselelerinin konuşulduğu kurul. kısaca mgk olarak ifade edilir. milli güvenlik kurulunda alınan kararlar oy çokluğuyla alınmaz. tam mutabakatla alınır. bu yüzden sivil çokluğu denilen ibare gereksizdir.
başbakan, genelkurmay başkanı, başbakan yardımcıları, adalet bakanı, milli savunma bakanı, içişleri, dışişleri bakanlarıyla kuvvet komutanları ve jandarma genel komutanından oluşur.
mgk genel sekreteri milli güvenlik kurulunda toplantılara katılır, ancak oy hakkı bulunmaz.
devletin milli güvenlik siyasetinin tayini, tespiti ve uygulanması ile ilgili alınan tavsiye kararları ve gerekli koordinasyonun sağlanması konusundaki görüşlerini bakanlar kurulu'na bildirir.
hükümetin askerlerce hesaba alındığı bir kuruldur. bir handikapı da muhalefetin bulunmamasıdır. asker var da muhalefet niye yok yani. muhalefetin de milli güvenlik ile ilgili söyleyeceği bir sözü, hakkı yok mu?
adından anlaşılacağı üzere ulusal güvenlik konularının masaya yatırıldığı bir anayasal kurumdur. cumhurbaşkanlığının başkanlığındaki bu kurul; iki ayda bir, ayrıca cumhurbaşkanının çağrısı ve başbakanın önerisi ile daha sık da toplanabilir.
sivil cepheyi oluşturanlar;
-cumhurbaşkanı
-başbakan
-başbakan yardımcıları(3)
-adalet bakanı
-dışişleri bakanı
-içişleri bakanı
-milli savunma bakanıdır.
askeri kanadı oluşturanlar ise;
-genel kurmay başkanı
-deniz kuvvetleri komutanı
-hava kuvvetleri komutanı
-jandarma genel komutanı
-kara kuvvetleri komutanıdır.
3 ekim 2001'de yapılan anayasa değişikliği öncesinde askeri ve sivil kanat beşer kişi ile mgk'da yer alıyordu. 3 ekim 2001 tarihinde anayasada yapılan değişiklikle, başbakan yardımcıları ve adalet bakanı mgk'ya dahil edilmiştir. bununla birlikte sivil taraf, askeri taraftan fazla hale gelmiştir.
kurulda kararlar oy çokluğu ile alınır. son olarak da mgk'nın kararları öneri niteliğindedir; bakanlar kurulu tarafından benimsenmesi halinde hukuki nitelik kazanır.
kürt sorununa çözüm için buldukları yeni konseptlerini "daha etkin ve sonuç alınmasını sağlayacak yolların kullanılması" ve "son derece başarılı (!) güvenlik güçlerine haksız ithamlardan şikayet etme" olarak açıklamış en az pkk kadar gerekli kurul.
son onbeş senede bu kurul sağlam fiyaskolara büyük bir başarı ile imza attı. militarist hırta sorarsan pek gerekli tabi.
vaktiyle maarif nazırı demiş ya "şu okullar olmasa maarifi ne güzel yönetirdim" diye, yüce ordumuz da sanırım "şu taraf gazetesi olmasa eleştirilere ne güzel katlanırdım" diyor. tıpkı "şu kürtler olmasa kürt sorununu ne güzel çözerdim" dediği gibi.
yine milli eğitim sloganımız vardır ya "uyu, uyu, yat, uyu" şeklinde, mgk'nın barışa yönelik yeni konsepti de sanırım 25 senedir kullanılan eskisinden farklı değil:
sapanaca'da toplanan anayasa komisyonu taslağın en kritik maddelerinden olan milli güvenlik kurulu'nun yapısını düzenleyen 91. maddesinde uzlaşma sağladı. bu düzenlemeye göre mgk'na cumhurbaşkanı başkanlık etmeye devam edecek ama jandarma genel komutanı mgk dışında bırakılacak. iç asayişin sağlanmasında çok önemli bir role sahip jandarmanın mgk dışında bırakılması çok ciddi güvenlik zaafiyetleri doğuracaktır.