bugün

pislik içinde bir cafe. bulaşıkları hiç yıkamadıkları dedikodusu butun sehirde dolaşır.
Kanuni Sultan Süleyman ve Hürrem Sultan'ın tek kızıdır ve osmanlı yönetiminde söz sahibi olmuştur. mimar sinan tarafından adına cami ve külliye yapılmıştır.

http://tr.wikipedia.org/wiki/Mihrimah_Sultan
taksim kumbaracı yokuşundan biraz inince karşınıza çıkan mekan. eski gösterişini ve kalitesini yitirdğini düşündüğüm mekan.
(bkz: rüstem paşa)
bahçesinde nargile de içilebilen, fiyatları uçuk olmayan, çalışanlarının da kibar yaklaşımı göz önünde bulundurulduğunda istiklal'deki tercih edilen kafelerdendir.
maksat, muhabbetse en bir güzel yerlerden birisidir. gidersin, istersin nargileni, içersin çayını-kahveni, edersin sohbetini... ohhh, misss...
beyoğlu kumbaracı yokuşundaki haftasonu kafa dinlemek için en ideal yer...
Adını anımsayamadıgım ama yaşı gibi, kültür vede zekasınıda yıllar geçtikçe artırabilmiş yaşlı bir teyze vede bildigim kadarıyla yiğeninin işlettiği Kumabaracı yokusundaki hoş bi cafe.
En son gittigimde mutfaklarında tadilat vardı yani bulaşıkların yıkanmadıgı doğru değil belki tadilat zamanında ihmale gelmiş olabilir.
duvarlarındaki sürekli yenilenen * resimleriyle eşi dostu unutturup sergideymiş gibi resimlerin içine sokan rahat mekan. genelde, tünele kadar ''nereye gidelim'' sorusuyla yürünürken ''e bu kadar indik bari mihrimah'a gidelim'' kararı neticesinde misafiri olunur.
istanbul da bir mezarlığın ismi. *
kis aylarinda bahce bolumunde, isitici ile sigara yasagini delen yer. yasak delmekte enteresan ya... efendim menusundeki enteresan urunler dikkat cekicidir. ayran asi corbasi, osmanli surubu ve bir klasik olan dibek kahvesi...
mihr: güneş ve mah: ay anlamında oldugundan bir yanı güneş bir yanı ay anlamına gelen isimdir.

özel anlamda ise , mimar sinan'ın adına 2 tane külliye yaptığı kanuni sultan süleyman'ın kızı.
mihrimah sultan mimar sinan'ı çağırtır ve kendisine bir külliye yapmasını emreder. mimar sinan anadolu yakasının en uç noktasını seçer ve oraya dillere destan bir külliye yapar. ve yasa cıkarılır külliyenin civarındaki evlerin kapı pencere oranları külliyedeki yapılara göre 2/3 oranında küçük yapılacaktır diye. bu yasa sayesinde külliyenin şaheserliği uzun yıllar devam eder.
mihrimah sultan bu kulliyeyi çok beğenir ve mimar sinan'ı çağırtıp bir tane daha yapmasını ister. mimar bu sefer avrupa yakasının en yüksek tepesini seçer ve oraya da bir külliye inşa eder.
buraya kadar her şey gayet normal. ilginç taraf şu ki , yıllar sonra bir bayan istanbul'un yüksek yerlerinden birine cıktıgında bu iki külliyeyi de aynı anda görme imkanı bulur. yanılmıyorsam bayezıt yangın kulesi idi burası. ve şunu farkeder ; nisan ve mayıs aylarında , akşam anadolu yakasında dolunay külliyenin 2 minaresi arasından doğarken , avrupa yakasındaki külliyenin üzerinde güneşin battığı görülür. ertesi sabah anadolu yakasındaki külliyenin 2 minaresi üzerinden güneş doğarken avrupadaki külliyenin üzerinden ay batarmış.

iskender pala'dan devam edelim ;

'' şimdi siz söyleyebilir misiniz bunu bana mimar sinan bunu tamamen tesadüf eseri yaptı? o zaman soru şu acaba mimar sinan mihrimah sultan'a aşık mıydı ? sevginin adını gizleyerek acaba mihrimah'ı gökkubbenin altında binlerce yıl adını andırabilecek bir güzelliği başka kimseye yapmadı , kanuni'ye bile yapmadı acaba mihrimah'a niye yaptı?''
muğla merkezde özel bir kız yurdunun adıdır.
doğuştan tek göğsü olmayan sultan.
bir yanağı güneş bir yanağı ay olan muhibbi hazretleri ve hürrem sultanın tek kızları.diyarbakırın bitli valisiyle evlendirmişlerdir...
kanuni sultan süleyman'ın kızıdır.
ayrıca beyoğlunda, istiklal caddesinde bir adet cafedir. bahreyn nargilesi içilesidir.
Kanuni Sultan Süleymanın kızı Mihrimah Sultan on yedisine bastığında, iki kişi onunla evlenmek ister. Mihrimah, yani Mihrü Mah, Farscada Güneş ve Ay anlamına gelir. Kızla evlenmek isteyenlerin biri Diyarbakır Valisi Rüstem Paşa diğeriyse Mimar Sinandır.
Padişah kızını Rüstem Paşaya verir.
Koca Sinan evlidir, ellisindedir ve de Mihrimah Sultana deliler gibi aşıktır! Gerçi sevdiğine kavuşamamıştır ama, aşkını, olanca güzelliğiyle sanatına yansıtmıştır.
Üsküdara, sarayın isteğiyle elbet, 1540 yılında Mihrimah Sultan Camiinin temelini atar ve 1548de bitirir. Camiyi yaparken, eserine sanki etekleri yerleri süpüren bir kadının dış çizgilerini verir.
Derken, ilk kez padişah fermanı olmaksızın, Edirnekapı’da, pek kimselerin uğramadığı ıssız ama istanbulun en yüksek tepelerinden birine, ikinci bir eser yapmaya koyulur Mihrimah Sultana. Cami küçücüktür. Minaresi otuz sekiz metredir, bir adet incecik kubbesi üzerindeyse yüz 61 pencere, camiin iç güzeliğini aydınlatır. içerdeki sarkıtlar ve minare kenarlarındaki işlemeler Mihrimah Sultanın topuklarını döven saçlarını anımsatır insana. işte, aşka adanmış iki eser.
Şimdi, gidin Edirnekapı ve Üsküdardaki camileri aynı anda görebileceğiniz bi yer seçin. Ve 21 Martta, yani geceyle gündüzün eşit olduğu günde seyreyleyin. Unutmadan, 21 Mart Mihrimah Sultanın doğum günüdür.
Göreceğiniz manzaraysa şudur mirim:
Edirnekapı camiinin tek minaresi ardından tepsi gibi kıpkırmızı güneş batarken, Üsküdardaki camiinin ardından ay doğar! Mihrü Mah eşittir Güneş ve Ay.

(bkz: mimar sinan)
kanuni sultan süleyman ve hürrem sultanın tek kızı.
muhteşem yüzyılda şu sıralar çok tatlı bir kız çocuğu tarafından canlandırılmakta,
maşallah o ne şirinliktir.
ayrıca mimar sinan ın aşık olduğu sultan olarak rivayet edilir ancak rüstem paşayla evlenmiştir.
mimar sinan 'ın gizli aşkı olduğu rivayet edilir ki sinan, mihrimayh sultan adına yaptığı iki cami ile aşkını ve dehasını harmanlamıştır.

öncelikle üsküdar'da mihrimah sultan adına bir cami yapan sinan, daha sonra hemen bu caminin karşısına, edirnekapı'ya bir cami daha inşaa eder. ve bu camiinin yeri öyle hesaplanmıştır ki; 21 mart günü edirnekapı ve üsküdar arasında iki camiinin de görülebilecğei bir noktada durduğumuzda edirnekapı'daki mihrimah sultan camii'nin üzerinden güneş batarken, aynı anda üsküdar'daki mihrimah sultan camiinin üzerinde ay doğmaktadır.

21 mart mihrimah sultan'ın doğum günü,
mihrimah ta anlam olarak "güneş ve ay"dır...
25 ocak 1578 de ölmüştür. 434 yıldırlı kalbimizde yaşıyorsun mihrimah.
annesi hürrem sultanın iktidar hırsı ve ölüm korkusu yüzünden sevmediği bir adamla evlendirilmiş mimar sinanın platonik aşkı. kanuni sultan süleymanın bir nevi akıl hocası zira onun fikrinden esinlenerek barbaros hayreddin paşaya 60 kadırgalık bir donanma yaptırmıştır. mimar sunan kızı yaşındaki mihrimaha olan imkansız aşkını kalbine gömmüş ve bu aşkla muhteşem sanat eserleri ortaya çıkarmıştır.

(bkz: dilruba çeşmesi)

(bkz: mihrimah sultan camii)

(bkz: selimiye camii)

selimiye camiinin kubbesindeki çinileri mihrimahın gözlerinden ilham alarak yaptırdığı söylenir.
acıdığım insandır.
o güzelliğine,zarafetine,zekasına yazık olmuş. yazık etmişler.
dedesi yaşındaki mimar sinan tarafından sevilmiş önce. sonra, babasının süt kardeşi şair taşlıcalı yahya bey vurulmuş mihrimah'a. ama mihrimah sultan'ın gönlü başkasındaymış. yazık. o incecik güzellik topal rüstem paşa'ya yar olmuş.
mihrimah sultan, ay ve güneş. babasının ay'ı, annesinin güneş'i.
annesi güneşini kendi elleriyle söndürmüş.

- muhteşem yüzyıl dizisinde de pelin karahan hayat veriyor buna.
ama olmamış. ezgi asaroğlu'nun çok adı geçti bu rol için. bence onun hakkıydı beyler. kız doğuştan mihrimah. sarı-kumral saçlar, yeşil gözler, zarafet,güzellik. cık cık, pelin olmamış.
kanuni sultan süleyman ın son seferi sigetvar ın, sadrazam sokullu mehmed paşa ile kendisinin isteği üzerine yapıldığı bilinmektedir.
kanuninin kızıdır. rüstem paşa ile evlilik yapmış onun sadrıazam olmasını sağlamıştır. selim döneminde siyasi işlere oldukça karışmıştır.
(bkz: hatay)
Gündemdeki Haberler
güncel Önemli Başlıklar