Kanuni'nin kızı Mihrimah Sultan tarafından iskele karşısında 1547 tarihinde inşa edilen ve müştemilatı ile bir külliye teşkil eden cami, kübik sadeliği ve tenasübü ile dikkat çekmektedir.
Üsküdar'da Sultantepesi'nin eteğinde hakim bir set üzerine kurulan bu cami Üsküdar iskelesi'nde ve Sultan Ahmed Çeşmesi'nin karşısındadır. Son cemaat yerinin önünde iki yüzlü ve yirmi musluklu som mermerden bir şadırvan vardır. Şebekelerin göbeğinde altışar şualı küçük yıldızlar görülür. Şadırvanın mermer şebekelerinin üstünde zambak kabartmalı bir kuşak dolaşmaktadır. Camiin sağında ve solunda, kapıları son cemaat yerine açılan muntazam kesme taşla yapılmış tek şerefeli iki minaresi vardır. Camiin kapı ve pencere kanatları fildişi, sedef ve abanoz ile kakmalıdır. Vaaz kürsüsü de Türk kakmacılık sanatının güzel bir örneğidir. Kapının kanatlarına fildişi ile "Kelime-i Tevhid" işlenmiştir.
istanbulda iki tane mihrimah sultan camii vardır. birisi üsküdarda, diğeri edirnekapıdadır. ilginç bir şey, nisan ayında mehtap yani mah, çamlıca sırtlarından yani mihrimah sultan camiinin iki minaresi arasından doğarken, mihr yani güneş, edirnekapıdan aynı çizgide mihrimah camiinin kubbesi üstünden batar. artık ilginç bir tesadüf mü yoksa mimar sinan bu iki külliyeyi yaparken bunu biliyor muydu, varın siz düşünün. ***
Kanuni Sultan Süleyman'ın kızı ve Sadrazam Rüstem Paşa'nın karısı Mihrimah Sultan tarafından yaptırılmıştır. Mimar Sinan'ın eseridir. Üsküdar Meydanı'nda vapur iskelesi karşısında bir set üzerinde inşa edilen ve merdivenle çıkılmak suretiyle avlusuna girilen camiye, bulunduğu yer itibarı ile aynı zamanda iskele Camii veya Cami-i Kebir de denilmektedir.
Cami, medrese, okul, imaret, hamam ve çeşmesiyle küçük bir külliyedir. Hünkar ve müezzin mahfillerinin yer aldığı caminin mihrap ve minberi mermerden kapı, pencere kanatları sedef, fildişi ve kemik kakmalı abanozdandır. Birer şerefeli 2 minaresi bulunan caminin son cemaat yeri beş kubbelidir.
biri üsküdar'da diğeri edirnekapı'da bulunan iki cami. üsküdar'daki sultan süleyman'ın emri ile kızı mihrimah için mimar sinan'a yaptırılmıştır. edirnekapı'dakini ise sinan kendi başına buyruk inşa etmiştir.
mimar sinan'ın mihrimah sultan'a deli gibi aşık olduğu söylenegelir.
her yıl 21 mart günü üsküdar'daki camiinin üzerinden "ay" doğarken, edirnekapı'daki camii üzerinden "güneş" batar.
restorasyon sebebiyle ibadete kapalı olan camii. hangi perspektiften bakılırsa bakılsın; orantısı, görselliği muhteşem olan camiidir aynı zamanda. yağmurlu bir havada geniş saçaklarının altından geçerken veya nemden yapış yapış olduğunuz sıcak yaz günlerinde bu camiinin avlusunda rüzgarı hissederken "iyiki istanbuldayım" der insan. bir de ezan vakitlerinde valide sultan camii yle mihrimah sultan camii nden sıra sıra okunur ezan. iki dakika avluda durup bu güzelliğe tanıklık etmeniz lazım. huzur damarlarınıza hücum ediyor anında.
edit : bahseilen, üsküdardaki mihrimah sultan camiidir.
Bugün akşam namazında imamının yasin suresinin son ayetlerini okumasıyla "burada namaz eda etmek de pek güzel oldu" dedirtmiş camii. Yan yana namaza durduğumuz arkadaşımla bize kutsal toprakları hatırlatmıştır. Orada da birlikte olup burada aynı safta durunca yad etmiş olduk o günleri.