bugün

(bkz: mevsimsel duygulanim bozuklugu)
Eğer sizde de bu belirtiler varsa hoşgeldiniz:

Mevsimsel depresyon ağustosun son haftalarında başlar eylül- ekim- kasımda devam eder. Bu dönemde kendinizi mutsuz hissedersiniz ve motive olamazsınız. Uyku düzeni bozulur falan filan. işin garibi ablama da aynı tanı koyulmuştu ergenliğinde. Tam olarak neyin neyi tetiklediğini bilmiyorum ama can sıkıcı bir olay. Mesela aralık olunca kendinizi öyle iyi hissedersiniz ki... "2 aydır ne mutsuzmuşum neyi kafama takmışım" diye düşünürsünüz. Böylece sonbahar bitmiş olur depresyonda onunla beraber gider.

Peki neler yapmalıyız atlatmak için? Genelde önerilen şeyler spor yapmak, hergün dışarı çıkmak veya düzenli uyku ve yemek. Yine de önerilen doktora gidip terapi ile ilaç tedavisi görmektir. ilac deyince herkes korkar halbuki size kimse şizofreni ilacı vermez elbette sadece kafanızı biraz sustursun diye yatıştırıcı sakinleştirici etkileri olan ilaçlar kullanırsınız. O da hayata daha sıkı tutunabilmek için. Çünkü halletmeniz gereken işler olabilir veya yardımcı olmanız gereken kişiler. ilaçlar sizi rahatlatıp gevşettiği için daha az endişe kaygı ile işlerinizi halledersiniz. Veya bu dönemde kaliteli uyku imkansızdır çünkü yataga yattığınız an göğüs sıkışmaları ve çarpıntı başlar soğuk terleme olur. Geceler uzar da uzar. Halk arasında bu vesvesedir. Dua ederek de rahatlayabilirsiniz.

Şöyle bir düşünüyorumda her doğum günüm mutsuz geçerdi çocukken bile. O yüzden kasımda doğmayı hiç sevmemişimdir. Bu aylarda daha az bakımlı olur ve hep aynı kıyafetlerimi giyerim. Odamı toplamak istemem veya sosyalleşmek dışarı çıkmak zor gelir gözünde büyür insanın.

Psikiyatra veya psikologlara gitmek en iyisidir. Ama şöyleki psikiyatr hastalığın teşhisini koyup beyni iyileştirmeye çalışır yani midenizden rahatsızsanız nasıl endoskopi olup sonra duruma göre midenizi tedavi ettirirsiniz işte psikiyatrda öyle. Ama psikolog tavsiye verir sizi dinler. Olayın kaynağına iner. Peki şunu şöyle yapsan bunu böyle yapsan gibisinden öneriler sunar. O yüzden hem terapi seansı hem de hastalığı iyileştirme seansları gerekli bence. Hastalık değilde psikolojik rahatsızlık diyelim.

Neyse sonuç olarak giden çok insan var böyle tedavilere ama saklama gereği duyuyorlar. Utanılcak bi şey yok. Beyinde rahatsızlanabilir nasıl boğaz ağrısı çekiyorsak veya burnumuz akıyorsa işte beyin rahatsızlığı da aynı onun kadar normaldir. Grip olunca içtiğin ilaçla hiçbir farkı yok. Ayrıca artık çok yaygın yani çoğu kişide endişe ve kaygı bozukluğu var malesef. Özellikle ailevi nedenlerden oturu.. her kim olursa olsun ilaç tedavisi görebilir onları dışlamak yerine yardım edin. Kimse hastalığıyla hava atma çabasında değil. Son olarak söylemek istediğim bu tarz durumlarda sizi anlamayan takma geçer boşver bu da dert mi neler var diyen insanlardan uzak durun. Çünkü kriz krizle çözülmez.ha elbette haline şükretmek herkes için lazım olan. Daha çok sizin gibi insanlara açın bu sorunlarınızı. Hatta direk doktorla konuşun boşverin bilgisizleri.
adres: psikolog veya psikiyatrist. gerisi yalan.