allaha hayranlık uyandıracak konu insan atomlardan oluşur bu atomlar sayesinde hareket eder maddi olarak manevi yönünü de bu atomlardan alır birisine bu yolla kanı ısınır aşık olur çok farklı duygular yaşar metafizik asıl olarak bizim allahı bulmamıza yardım eder ve her şeyin madde olmadığı ne de güzel ortaya çıkar allahın enbiya 30.ayette dediği gibi hala inanmayacak mısınız? vesselam...
ilk olarak aristoteles'in fizikten sonra yazmış olduğu kitapları tasnif etmek için kullanılmış, yani "fizikten sonra" anlamındaki kavramdır. (Burası çok önemli)
Daha sonraları gerek sokrates öncesi, gerekse ortaçağ filozoflarının varlığa ilişkin görüşleri için kullanılan bu kavram, ancak çok sonraları fiziğin ötesinde, fizikten aşkın anlamlarında kullanılmıştır. Aslında felsefede bu konuda tartışma henüz tamamlanmamıştır: metafizik, "fizik ötesi" mi, yoksa "fizik sonrası" anlamındadır?
Yani kavram hakkında; etimolojiye girmeden, "gerçeklikten bağımsız", "hayali" gibi cahilimsi yorumlar yapmaktan sakınmak gerek. Bir pozitivist dahi bu hususta çok dikkatli ve temkinli eleştiriler yapmaktadır.
Not: ancak bu kadar basite indirgeyebildim, zaten kolaylıkla anlaşılabilir.
tamamen götünden sallama bir alan dindarla yıllarca bunla göt büyütüp halkı öyle böyle kandırdı.
zaten fizik ötesi diye buna kılıf giydirenlerin big bangcılardan farkı yok. adamların teorisi gibi bir şey bu yüzde dördü madde, diğerleri karanlık madde veya karanlık enerji.
yani bilmiyoruz bak orası karanlık demek gibi bir şey.
aynı kafa bilime de bulaşmış ne yazık ki ama temizlenmesi lazım.
ayrıca metafizik idealizmin yanlış bir yorumundan fazlası değil.
fizikte olmayan şeyleri yanıtlama için ortaya atılmış bir felsefe türüdür. Genelde "Ruh var mıdır ?", "Tanrı var mıdır?", "Yaradılış amacımız ne?" gibi soruları sorarlar. En büyük öncüleri Hegel ve Descartes'dir. Platon'unsa bu konuda efsane olduğunu belirtmekte yarar var.
günümüzde, semantik olarak fizik ötesini belirttiği için doğaüstü, bilimle cevaplanamayan soruları kapsayan felsefi bir alan anlamında kullanılan söz.
ama işin aslı: sözlükte metafizik kelimesine bakarsanız sözcüğün aristoteles'in bir çalışmasının başlığından geldiğini görürsünüz. sözlüğe göre metafizik bilimsel gözlemin ötesinde (meta) yer alan soyut düşünce seviyesindeki sorularla ilgilenir. aristoteles aslında bu çalış için bilimsel gözlemin ötesindeki sorularla ilgilenmesinden hareketle "metafizik" başlığını hiç kullanmamıştır. işin aslı bu ad, milattan sonra birinci yüzyılda aristoteles'in eserlerini düzenleyen bir editörün, filozofun "fizik" üzerine çalışmasının ardından geldiği için ilgili bölüme "-den sonra" (ötesi) anlamında "meta" başlığını seçmesinden doğmuştur.
yani işin aslı metafizik kavramı isminin anlattığı "varlık nedir?" "gerçekliğin doğası nedir?" "özgür irademiz var mı?" gibi soruları içine alan felsefi dal olarak doğmamış, ilk olarak editörün aristoteles'in felsefi çalışmalarını anlatmak için (ki onlar fiziksel çalışmalarından sonraki dönemde gelmiştir) kullanılmıştır.
fizik denen şeyi oluşturandır. zira fizikte hiçbir şey yoktan var olmaz. fizik "var"ı araştırdığına göre, "var" ise bir şekilde bir zamanda yoktan var olduğuna göre, metafizik fiziği oluşturur.
metafizik, fizik ötesi anlamına gelmektedir. bir bakıma fizik ötesi olan konular, zaten fizik içermemektedir. bu sebepten ötürü metafizik olarak nitelendirilen her şey, 5 duyu organımız da ötesindedir.
eğer cinleri veya ruhları hissedebilseydik, bunlar metafizik olmayacaktı.
(bkz: fizikötesi) insan zihnini meşgul eden ancak hiçbir bilimin inceleme alanına girmeyen, tanrı, ruh, ölümsüzlük gibi doğaüstü kavram ve olaylar üzerine düşünme ve akıl yürütme alanıdır.
tanrı, büyü, cin, astroloji, şeytan, cennet, cehennem gibi masallardan ziyade felsefi anlamda çok daha farklı bir anlam taşıyan ve platon'un "idealar dünyasından" heidegger'in "dünyaya atılma" kavramlarına kadar uzanan geniş bir yelpazeyi içine alan felsefe dalıdır. sartre kendi sorgusuna la nausee kitabında "bu öyle metafizik bir dert ki utanıyorum doğrusu" diyerek atıfta bulunmuştur.
Yunanca sonra, öte, üst anlamlarına gelen meta sözcüğüyle doğa ve özdeksel olan anlamlarını veren phusika sözcüğünden meydana gelmiştir metafizik kelimesi. Sözcük olarak doğaötesi anlamına gelsede, dilimizde sıksık doğaüstü terimiyle karıştırılmaktadır. (Osmanlıca çevirilerde her ikisi için de mafevkattabii deyimi kullanılmakla kimi yerde bu iki deyim birbirine karışmıştır). Türkçemize fizikötesi deyimiyle geçmiştir, metafizik deyimi de kullanılmaktadır.
hem ciddiye alınması hem de yabana atılması güç felsefe dalı. bunu iki klasik örnekle inceleyelim: atom ve tanrı.
atom tezi, yüzlerce yıl önce ortaya atılmış ama sınanma olanağı olmadığından yıllar yılı metafizik savı olmaktan ileriye gidememişti. fakat gelişen bilim ve teknoloji ile atom tezi sınanabildi. bu da felsefeyi yabana atılması güç hâle getirdi... dinlerin öğrettiği anlamdaki tanrı tezi de ilk zamanlar sınanma olanağı olmadığından metafizik savından başka bir şey değildi. bu tez, sınama olanağı yakalanan her zamandan başarısız olarak ayrıldı. bu da metafiziği ciddiye almanın ne derece yanıltıcı olduğunu ortaya koydu...
bu yüzdendir ki metafizik, tüm saçmalamalarına rağmen bilimden arındırılamayacak derecede bilime bağlıdır.