bugün

metafizik

günümüzde, semantik olarak fizik ötesini belirttiği için doğaüstü, bilimle cevaplanamayan soruları kapsayan felsefi bir alan anlamında kullanılan söz.
ama işin aslı: sözlükte metafizik kelimesine bakarsanız sözcüğün aristoteles'in bir çalışmasının başlığından geldiğini görürsünüz. sözlüğe göre metafizik bilimsel gözlemin ötesinde (meta) yer alan soyut düşünce seviyesindeki sorularla ilgilenir. aristoteles aslında bu çalış için bilimsel gözlemin ötesindeki sorularla ilgilenmesinden hareketle "metafizik" başlığını hiç kullanmamıştır. işin aslı bu ad, milattan sonra birinci yüzyılda aristoteles'in eserlerini düzenleyen bir editörün, filozofun "fizik" üzerine çalışmasının ardından geldiği için ilgili bölüme "-den sonra" (ötesi) anlamında "meta" başlığını seçmesinden doğmuştur.
yani işin aslı metafizik kavramı isminin anlattığı "varlık nedir?" "gerçekliğin doğası nedir?" "özgür irademiz var mı?" gibi soruları içine alan felsefi dal olarak doğmamış, ilk olarak editörün aristoteles'in felsefi çalışmalarını anlatmak için (ki onlar fiziksel çalışmalarından sonraki dönemde gelmiştir) kullanılmıştır.
Gündemdeki Haberler
güncel Önemli Başlıklar