metafizik

    1.
  1. meta:ölüm.
    fizik:beden.nedir sorusunu sadece metafizik sorar.buda özünde felsefi olan tek şey oldugunun göstergesidir.
    5 ...
  2. 21.
  3. deneysel argümanların tükenip teorik çıkarımların yoğunlaştığı andan itibaren metafizik başlar, metafizik, fiziğin kaynağıdır.
    4 ...
  4. 4.
  5. fiziğin ve bilimin sınırlarını aşan, akılla ve mantıkla algılanamayan.
    5 ...
  6. 14.
  7. Felsefenin bir dalıdır,"fizik bilimlerinin ötesinde kalan"anlamına gelen yunanca kökenli bir kelimedir.
    3 ...
  8. 19.
  9. tanrı, büyü, cin, astroloji, şeytan, cennet, cehennem gibi masallardan ziyade felsefi anlamda çok daha farklı bir anlam taşıyan ve platon'un "idealar dünyasından" heidegger'in "dünyaya atılma" kavramlarına kadar uzanan geniş bir yelpazeyi içine alan felsefe dalıdır. sartre kendi sorgusuna la nausee kitabında "bu öyle metafizik bir dert ki utanıyorum doğrusu" diyerek atıfta bulunmuştur.
    3 ...
  10. 3.
  11. varlik olmakligi bakimindan varligi sorgulamak, ve hem kendi icinde tutarli hem de varlikla uyusan aciklayici teoriler uretmek metafiziktir.
    metafizik, felsefenin temeli olarak spekulatif olmadigi surece kabul edilebilirdir. teorilere dayanmasina ragmen, kendi icinde yahut varlikla celistiginde reddedilecek olmasi, yalnizca spekulatif teorilerden ibaret olmasini engeller.
    3 ...
  12. 8.
  13. aslen her zaman dini konular üzerine çalışması gerekmemekte olan görüş. örneğin bir karadeliğin event horizonunda evrenin dört temel kuralı yoktur. yani fizik kanunları dışında, daha doğrusu bu evrene de ait olmayan bir şeydir bir kara delik merkezi. ve gayet tabii de, bununla ilgilenmek metafizik üzerinde çalışma yapmaktır bir nevi. gördüğünüz gibi felsefi bir dalgayı gayet bilimselleştirebildim. mutluyum... :)
    2 ...
  14. 20.
  15. (bkz: fizikötesi) insan zihnini meşgul eden ancak hiçbir bilimin inceleme alanına girmeyen, tanrı, ruh, ölümsüzlük gibi doğaüstü kavram ve olaylar üzerine düşünme ve akıl yürütme alanıdır.
    2 ...
  16. 2.
  17. 25.
  18. günümüzde, semantik olarak fizik ötesini belirttiği için doğaüstü, bilimle cevaplanamayan soruları kapsayan felsefi bir alan anlamında kullanılan söz.
    ama işin aslı: sözlükte metafizik kelimesine bakarsanız sözcüğün aristoteles'in bir çalışmasının başlığından geldiğini görürsünüz. sözlüğe göre metafizik bilimsel gözlemin ötesinde (meta) yer alan soyut düşünce seviyesindeki sorularla ilgilenir. aristoteles aslında bu çalış için bilimsel gözlemin ötesindeki sorularla ilgilenmesinden hareketle "metafizik" başlığını hiç kullanmamıştır. işin aslı bu ad, milattan sonra birinci yüzyılda aristoteles'in eserlerini düzenleyen bir editörün, filozofun "fizik" üzerine çalışmasının ardından geldiği için ilgili bölüme "-den sonra" (ötesi) anlamında "meta" başlığını seçmesinden doğmuştur.
    yani işin aslı metafizik kavramı isminin anlattığı "varlık nedir?" "gerçekliğin doğası nedir?" "özgür irademiz var mı?" gibi soruları içine alan felsefi dal olarak doğmamış, ilk olarak editörün aristoteles'in felsefi çalışmalarını anlatmak için (ki onlar fiziksel çalışmalarından sonraki dönemde gelmiştir) kullanılmıştır.
    2 ...
© 2025 uludağ sözlük