metafizik

entry64 galeri4 video1
    25.
  1. günümüzde, semantik olarak fizik ötesini belirttiği için doğaüstü, bilimle cevaplanamayan soruları kapsayan felsefi bir alan anlamında kullanılan söz.
    ama işin aslı: sözlükte metafizik kelimesine bakarsanız sözcüğün aristoteles'in bir çalışmasının başlığından geldiğini görürsünüz. sözlüğe göre metafizik bilimsel gözlemin ötesinde (meta) yer alan soyut düşünce seviyesindeki sorularla ilgilenir. aristoteles aslında bu çalış için bilimsel gözlemin ötesindeki sorularla ilgilenmesinden hareketle "metafizik" başlığını hiç kullanmamıştır. işin aslı bu ad, milattan sonra birinci yüzyılda aristoteles'in eserlerini düzenleyen bir editörün, filozofun "fizik" üzerine çalışmasının ardından geldiği için ilgili bölüme "-den sonra" (ötesi) anlamında "meta" başlığını seçmesinden doğmuştur.
    yani işin aslı metafizik kavramı isminin anlattığı "varlık nedir?" "gerçekliğin doğası nedir?" "özgür irademiz var mı?" gibi soruları içine alan felsefi dal olarak doğmamış, ilk olarak editörün aristoteles'in felsefi çalışmalarını anlatmak için (ki onlar fiziksel çalışmalarından sonraki dönemde gelmiştir) kullanılmıştır.
    2 ...
  2. 26.
  3. sözlük üzerinden fizikle aslında var olmadığını kanıtlayanları gösteren fizik ötesi..
    1 ...
  4. 27.
  5. fizikte olmayan şeyleri yanıtlama için ortaya atılmış bir felsefe türüdür. Genelde "Ruh var mıdır ?", "Tanrı var mıdır?", "Yaradılış amacımız ne?" gibi soruları sorarlar. En büyük öncüleri Hegel ve Descartes'dir. Platon'unsa bu konuda efsane olduğunu belirtmekte yarar var.
    1 ...
  6. 1.
  7. 2.
  8. Fizik ötesi varlık yada olaylar .
    1 ...
  9. 3.
  10. anlayamazsın. ilk kuralı budur.
    1 ...
  11. 4.
  12. Soyut boyutlar.
    String teorisinin indirgendigi fizik otesi alan.
    4. Boyuttan sonra işler metafizikte yürüyor.
    1 ...
  13. 28.
  14. insan oğlunun sadece kendi boyutunda kalabileceği ve kendi boyutundakileri görebileceğini öne süren felsefe dalı.
    1 ...
  15. 29.
  16. fizik ötesi.
    görülmeyen, bilinmeyen, duyulmayan, algılanmayan alem.
    ilk filozofların nirvanası.
    materyalistleri materyalist yapan olgu.
    1 ...
  17. 30.
  18. tamamen götünden sallama bir alan dindarla yıllarca bunla göt büyütüp halkı öyle böyle kandırdı.

    zaten fizik ötesi diye buna kılıf giydirenlerin big bangcılardan farkı yok. adamların teorisi gibi bir şey bu yüzde dördü madde, diğerleri karanlık madde veya karanlık enerji.

    yani bilmiyoruz bak orası karanlık demek gibi bir şey.

    aynı kafa bilime de bulaşmış ne yazık ki ama temizlenmesi lazım.

    ayrıca metafizik idealizmin yanlış bir yorumundan fazlası değil.
    1 ...
  19. 31.
  20. Materyalizm bu olguları reddeder idealistlerin daha çok kabul ettiği olgu.
    1 ...
  21. 32.
  22. ilk olarak aristoteles'in fizikten sonra yazmış olduğu kitapları tasnif etmek için kullanılmış, yani "fizikten sonra" anlamındaki kavramdır. (Burası çok önemli)

    Daha sonraları gerek sokrates öncesi, gerekse ortaçağ filozoflarının varlığa ilişkin görüşleri için kullanılan bu kavram, ancak çok sonraları fiziğin ötesinde, fizikten aşkın anlamlarında kullanılmıştır. Aslında felsefede bu konuda tartışma henüz tamamlanmamıştır: metafizik, "fizik ötesi" mi, yoksa "fizik sonrası" anlamındadır?

    Yani kavram hakkında; etimolojiye girmeden, "gerçeklikten bağımsız", "hayali" gibi cahilimsi yorumlar yapmaktan sakınmak gerek. Bir pozitivist dahi bu hususta çok dikkatli ve temkinli eleştiriler yapmaktadır.

    Not: ancak bu kadar basite indirgeyebildim, zaten kolaylıkla anlaşılabilir.
    1 ...
  23. 33.
  24. kısacası insanoğlunun akıl sır erdiremediği paranormal olaylar bütünü.
    1 ...
  25. 34.
  26. allaha hayranlık uyandıracak konu insan atomlardan oluşur bu atomlar sayesinde hareket eder maddi olarak manevi yönünü de bu atomlardan alır birisine bu yolla kanı ısınır aşık olur çok farklı duygular yaşar metafizik asıl olarak bizim allahı bulmamıza yardım eder ve her şeyin madde olmadığı ne de güzel ortaya çıkar allahın enbiya 30.ayette dediği gibi hala inanmayacak mısınız? vesselam...
    1 ...
  27. 35.
  28. amacı şeylerin gerçek doğasını, var olanın var olmak bakımından anlamını, yapısını ve ilkelerini belirlemek olan felsefî
    araştırmadır.
    1 ...
  29. 36.
  30. Soyut kavram ile arasındaki farkı bulmak zordur.
    1 ...
  31. 37.
  32. seküler çağrışımlı bir kavramdır. maneviyat demek kulağa daha hoş gelir.
    doğru olduğuna inanmakla birlikte doğru yerde aranması gerektiğini düşünürüz.
    1 ...
  33. 38.
  34. Felsefenin en temel konularını, bu konuların felsefe içinde işlenmesi açısından ele alan bilgi dalı. Tek tek ve farklı biçimlerde varolan nesnelerden ayrı, genel ve bir bütün olarak varlığın ya da varolmanın ne olduğunu araştırır. Metafizik terimi felsefe tarihi boyunca bir yandan en üst felsefe disiplini olarak olumlu, bir yandan da boş ve anlamsız önermeler içeren bir alan olarak olumsuz anlamda kullanılmıştır.

    Metafizik deyimini ilkin i.ö. 1. yüzyılda Andronikos kullanmış ve Aristoteles’in ders kitaplarını sıralarken doğa bilgisi derslerinden sonra gelen on dört kitabına Meta ta Phusika ( doğa bilimlerini kapsayan kitaplardan sonra gelen kitaplar) adını vermişti. Nitekim bu kitaplarına Aristoteles de duyularla kavranan bilgi (fizik)’in üstünde saydığı usla kavranan bilgiyi kapsadıklarından ötürü ilk felsefe adını vermiş bulunuyordu. Aristoteles için bu felsefenin ilk’liği, bütün bilimler için gerekli ilkeleri incelemesinden ve saptamaya çalışmasındandı. Böylece metafizik, ilk kullanımında fiziğin üstünde, ötesinde ya da dışında sayılan düşünce ile ilgili, düşünsel bir anlam taşımaktadır. işte bu anlam, giderek onu idealizm ve ruhçuluk ile kaynaştırmış ve gerici bir dünya görüşü oluşturmuştur.
    1 ...
  35. 38.
  36. 39.
  37. olmayandır. fiziğin ötesi dediğiniz şey zaten öte olan değil esas olandır.
    1 ...
  38. 40.
  39. bu kavram, Yunanca sonra, öte, üst anlamlarına gelen "meta" sözcüğüyle doğa ve özdeksel olan anlamlarını veren "phusika" sözcüğünden meydana gelmiştir. Sözcük olarak doğaötesi anlamına gelir.

    incelemeleri genellikle; varlık, varoluş, ilişki, sebep, uzay, zaman, tanrı, olay gibi kavramlar üzerinedir.
    1 ...
  40. 41.
  41. Ses hızını geçebilen icatlar yapıldı(jetler vs.) ışık hızını geçebilecek bir icat, araç vs. yapılabilir ise zamanda yolculuk mümkün olabilir, denenebilir. Bu vb. Konuları inceler metafizik.
    1 ...
  42. 42.
  43. (bkz: kabe üzerinde uçan at). Neyse ki bilim ve teknoloji öyle bir noktaya geldi ve gelecek ki artık fizik ötesi olan her şey masal niteliği kazanacak. Ama ülkemizde hala tıp bilimi sayesinde iyileşip hacılara hocalara şükredenler var.
    1 ...
  44. 43.
  45. 44.
  46. Metafizik, felsefenin bir dalıdır. ilk felsefeciler tarafından, "fizik bilimlerinin ötesinde kalan" anlamına gelen "metafizik" sözcüğü ile felsefeye kazandırılmıştır.

    incelemeleri varlık, varoluş, evrensel, özellik, ilişki, sebep, uzay, zaman, tanrı, olay gibi kavramlar üzerinedir
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük