güneşe en yakın gezegendir. bu nedenle güneşin etrafındaki turunu en kısa sürede tamamlar. bir merkür yılı 88 dünya gününe eşittir. kendi etrafında olan dönüşü ise yavaştır. bir merkür günü 59 insan gününe eşittir.
yüzlerce derecede yanan ateşten bir gezegendir kendisi.
yörüngesi güneş'e yakın olduğundan merkür gökyüzünde her zaman güneş'e yakın olarak görülür.yani merkür'ü yalnızca gündoğumundan hemen önce ya da günbatımından hemen sonra görebiliriz.çıplak gözle merkür,ufka yakın,parlak bir yıldız gibi görünür.teleskopla bakıldığında ise merkür'ün tıpkı ay'ın küçük bir kopyası gibi,ince bir hilalden tam bir diske kadar şekil değiştirdiği görülebilir.astronomlar bu şekil değişikliklerine evre adını veriyorlar.
güneş'e çok yakın olduğundan,gündüz vakti merkür'deki sıcaklık 423 santigrat dereceye kadar çıkar. güneş battığı zaman sıcaklığın -183 santigrat dereceye kadar indiği olur. bazı uzmanlar Güneş'e bu kadar yakın olmasına karşın merkür'ün yüzeyinde hala buz bulunabileceğini düşünüyorlar. bu buz, gezegenin kutuplarına yakın bölgelerde bulunan derin kraterlerin dibinde gizlenmiş olabilir. bu kraterler, diplerine güneş ışığının giremeyeceği kadar derin olabilirler. güneş ışınları kraterlerin derinlerine ulaşamayacak kadar eğimli geliyor olabilir.
bugüne kadar merkür'e giden tek uzay aracı abd'nin mariner 10 adlı uzay sondasıdır.1973 yılında uzaya gönderilen bu araç pek çok fotoğraf çekmiştir.
Merkür'deki kraterler Ay'dakilere oranla daha düzgün ve alçak duvarlıdır.
merkür'ün astronomlarca ilginç bulunmasının nedenlerinden biri de iç yapısıdır. Mariner 10 uzay sondasında bulunan araçlar, yüzeyin altında ne bulunduğunu incelememizi sağladı. sonuçta merkür'ün ince kabuğunun altında büyük, metal bir çekirdeği olduğu anlaşıldı. boyut ve ağırlık olarak Merkür'ün yaklaşık %70'ini çapı 3600 km'yi bulan dev metal çekirdek oluşturur.Oysa dünya, mars ve venüs'ün çekirdekleri küçük kabukları kalındır.
bir teoriye göre merkür bundan milyonlarca yıl önce iki kez hemen hemen kendisi kadar büyük gök cisimleriyle çarpıştı.ilk çarpışma sonucunda merkür neredeyse tümüyle sıvılaştı,ağır metaller dibe batarak büyük çekirdeği oluşturdu. ikinci çarpışmanın sonucunda ise kabuğun büyük bir kısmı dağıldı.
merkür'den güneş dünyada olduğundan daha büyük ve parlak görünür.
güneşe ortalama uzaklığı: 57.9 milyon kilometre
dönme periyodu (bir günü): 58.6 dünya günü
yörünge periyodu (bir yılı): 87.9 dünya günü
çapı: 4879 kilometre
çekim gücü: dünya'da 100kg = merkür'de 38 kilogram
merkür gezegeni sabahları ortalama 457 derecedir ve bu sayı gün içinde artabilir.geceleri ise hava -172 derecedir.merkür gezegeni kendi etrafındaki dönüşünü 59 günde (1416 saat)tamamlar.
merkür, sistemimizdeki güneşe en yakın gezegendir. bir yılı 88 günümüze eşittir. fakat merkür çok yavaştır. bundan dolayı bir günü bizim yaklaşık 108 günümüze eşittir. türkçesi "utarit"tir. uydusu yoktur. güneşe yakınlığından dolayı sıcaklık yüksektir fakat merkürün bir yüzü güneşe çok az görünür. bazı bilim adamları bu yüzünde buzlanma olabileceğini düşünür. merkürün çekirdeği dünyanın çekirdeğinin 3 katı büyüklüğündedir.
güneşin hemen dibinde olmasına rağmen venüs'ten daha soğuk olan gezegen. ay'a benzer bir görüntüsü vardır ve boyutuna göre kütle çekimi fazladır. yani çok küçük ama çok ağır bir gezegen.
Güneş Sistemi'nin Güneş'e en yakın gezegenidir. Büyüklük açısından 8 gezegen arasından son sırayı alır. Adını Roma mitolojisinde ticaret ve yolculuk tanrısı ve tanrıların habercisi olarak bilinen Merkür'den alır. Çıplak gözle izlenebilen 5 gezegenden biridir.*****
nasa tarafından kaydedilen sesi böyledir: https://www.youtube.com/watch?v=894Aejo-R0U