özellikle sosyete çevrelerde sıklıkla karşılaşılan saçma uygulama.
insanların açlıktan öldüğü, üç kuruşluk yardım için birbirlerini ezdiği zamanımızda haline şükredip kendisine bahşedilmiş nimeti tüketmek yerine sırf belli bir çevreye ait görünebilmek için (doymadığı halde) tabağındaki yemeği bitirmeyenler var.
bu tip insanlara ultra lüks lokantalarda sıklıkla rastlanır. avuç içi kadar yemek gelir zaten masalara. o da tamamen tüketilmez. 2 kişilik yemek için 500-1000 TL civarında hesap ödenir ve çıkılır. şimdi bu medeniyete nasıl küfretmez insan. hem o kadarcık yemeğe o kadar para döküyorsun hem de tüketmiyorsun. yazık günah be!
monaco prensi ve prenseslerinin tabaklarında yemek bırakması durumu. bu ancak yiyebileceği kadarını idrak edemeyen gerizekalıların yapabileceği bir davranış olabilir. salaklığın sonradan görmüşlüğün kıroluğun ve para kazanmanın ne olduğunu bilmemenin bir göstergesi olabilir. aristokrat mısınız gerizekalı mı anlamadım.
yarım bırakılan dondurmalar, bir yudum alınıp bırakılan kahveler ( gosteris olsun diye en buyuk bok kahve), acgozlulukten doldurulan sonra da ama ben rejimdeyim diye bırakılan yemekler...
haksızlık, esitsizlik, adaletsizlik...
medeniyet degil, zenginligin getirdigi curumusluk ve kendini begenmişlik esas adlarıdır. her curume ve yok olmada yasanan kendini parlaklıkla suslemedir.
yemege yazık lan. sen bitirme diye hazırlanmadı o yemek.
mantıksızlıktır en öncelikle. ya şimdi oturup düşünelim, bi insan mantıken önüne bir yiyecek maddesi koyup neden her seferinde bir kısmını önünde bırakır, ve o kalan kısmını da çöpe döker? buna bi açıklama getirebilen var mıdır yani, bu o insanı nasıl cool ya da sosyetik gösterir, bi manada o insanı nasıl yüceltir de bitirenleri yerin dibine sokar.
+ ayy ben hepsini bitirmiyorum öyle görmemiş gibiiieaaa!
- hmm. bitiremeyeceğin yemeği o tabağa niye koyuyosun o zaman, ne kadar yiyeceğini az çok kestiremiyor musun?
+ kestiremiyorum sanane beaaa!
- kestiremiyosan (yazar burada buna kapasiten yoksa demek istiyor) az koyarsın, bitince bi daha alırsın.
+ gerizaakaaalıııı!
- memnun oldum ama size ismimi bahşedemeyeceğim malesef.
aslında medeniyetsizlik göstergesi olan durumdur.
medeni olduğunu iddia eden bir insan, o yemeği bulamayan milyonlarca insan olduğunu hatırlar. eline geçen bu yemeğin kıymetini bilir. ona sahip olduğu için kendini şanslı sayar. dolayısı ile artistlik olsun diye tabakta bırakmaz.
öteki taraftan, bunu düşünemeyen bir insan kesinlikle taş devri insanından bile daha az medenidir. o insanlar çok daha fazla biliyorlardı yemeklerinin kıymetini kanımca.
finlandiya' da bir görgü kuralı olarak kabul edilen saçma eylem. türkiye' de ise arkamızdan ağlamaması için zorla bitirilen yemekler vardır ki; makbulü de budur.
- oha be bitirdin tüm tabaktakileri! görgüsüzzzz...
- olm açım ben açççç...
- ayıp lan herkes bakıyo bitirdin!
- lan fiyatına baksana şunun? hem azıcık bu yemek.... bitti bile açım ben hala.....
önümüzdeki yıllarda sırf medenilik olsun diye, osuruk yapıcı organını* ameliyat ile aldıracak insanların ortaya çıkmasına sebep olacak sosyete yanılgısı.
bizim kültürümüzde bir adet vardır; yemekeler bol tutulur ki, misafirler doya doya yesindir. misafirlerden artmayan yemek, işlevini görmüş addedilmez. ama tabakta da yemek bırakılmaz. tabağa alınan bir şey bitirilir. tabakta kalması görgüsüzlük olarak görülebilir veya yemeği beğenmemiş izlenimi yaratabilir çünkü. mesela; misafirliğe giden bir kadın, çocuğunun tabağında bıraktığı şeyleri, böldüğü ekmeği de yemeğe çalışır ki, ayıp olmasın ev sahibine. çünkü müsriftir, görgüsüzcedir. yiyeceğin kadar al tabağına derler adama.
öncelikle tabakta yemek bırakmak bir medeniyet göstergesi değildir. "o kadar para veriyorum ama bakın o paraya gelen yemeği umursamıyorum düşün ne kadar yüceyim" anlayışı medenilik değildir, görgüsüzlüktür, ukalalıktır.
ayrıca; medeniyet için baz alınacak o kadar şey varken, genel kabullerin dışında bir olayı bahane gösterip medeniyete küfür etmek son derece haksızca ve en az tabağında yemek bırakarak medeni görünmeye çalışan zihniyet kadar salakçadır.
çocukluktan hatta bebeklikten gelen, öğretilen ve istenilen bilgilerin medeni olmaması durumu olur böyle bir şey. gerçi o zamanlar medeni olmaktan çok büyümek gerekiyordu. şimdi ise... evet, bu bir medeniyet göstergesi haline geldi. ama ben bunu saçma buluyorum. medeniyetten çok kabullenme kaygısı güttüğünü düşünüyorum. eğer samimi bir yerdeyseniz zaten dilediğiniz kadar yer, doyunca bırakırsınız. öyle ki samimiyseniz doymadığınızda yeni bir porsiyon da alırsınız. ancak samimiyetsiz bir ortamda aç kalmayı gerektirir bu durum. bence gereksizdir. samimi ilişkiler her zaman tercih edilmelidir. yoksa sıfır beden olur çıkarsınız, ha iyi bir şey diye düşünmeyin ondan sonra bulemik ve anoreksik olursunuz. bize medeniyet baskısından çok samimi dürüst ilişkiler lazım.
devlet tarafından sansürlendiğimiz yetmiyormuş gibi bir de insan ilişkilerinde kendimizi sansürlersek yaşama kalitemiz kalmayacaktır. özgürlük elden gitti zaten.
ayıptır, tabakta yemek bırakılmaz, tabağa yenebilicek kadar yemek alınır. eğer alınan yemekle doyulmamışsa tekrar bi tabak daha alınır ama tabakta yemek bırakılmaz. genelde açıkbüfe görünce yapar insanlar bunu. görgüsüzlük işte.
daha çok zenginlik ve muhtaç olmadığını gösterme amacıyla yapılan tutumdur...
medeniyet zengnlik midir? o da ayrı bir tartışma konusu tabi...
ayrıca afrika' daki açlıktan ölen insanları da düşünmeden edemiyor insan...
he ama dersen ki onları düşündüğüm için boğazımdan geçmiyor vay be derim sadece ve kendimi derin düşüncelerde bulurum...
Bir açlık göstergesi olarak tabağı ekmek ile sıyırmak karşısında farklı dünyanın insanlarınca yapıldığı anlaşılan göbekli zengin eylemidir. Bırakılan yemeklerin çöpe döküldüğü de şüphesizdir. Medeniyet göstergesi yerine hayvanlık göstergesidir.