açılımı matrix laboratory olan bir sayısal hesaplama programıdır. 2009 yılının Yıldız'ında mühendislik eğitiminin ilk yılında bu programı "temel bilgisayar bilimleri" dersi adı altında öğretmeye çalışırlardı hey gidi günler hey!
ilk defa 1985 yılında matematik ve özelliklede matris esaslı matematik ortamında kullanılmak üzere geliştirilmiştir. ilk sürümleri Fortan diliyle yazılmıştır.
açılımı matrix laboratories olan mühendislik yazılım programıdır. çizim için pek tercih edilmez. onun için (bkz: autocad) kullanılır. simulink gibi güzel simülasyon algoritmalarına sahip bir dalı da vardır. ayrıca oyun vs. yazmak için pek elverişli değildir. oyun yazmak için c++ ve java denemenizi tavsiye ederim.
(bkz: c++)
(bkz: java)
özellikle bazı taşra üniversitelerinde programlama adı altında dersi verilen, aslında programlama bile olmayan, matrisler üzerinde işlemlerin yapılabildiği minik ve oldukça basit bir paket program.
sinyal ve görüntü işleme alanı ile uğraşanların fazlaca haşır neşir olduğu bir program. o kadar fazla fonksiyon var ki hepsini bilmek imkansız. bu programı kullanan kişiler uğraştığı alana göre fonksiyonlardan haberdar olup kullanırlar.
akademik kariyer düşünenlerin kesinlikle öğrenmesi gereken program. duayeni uğur arifoğludur ve elektrik elektronik mühendisliğinde çok kapsamlı verilen bir derstir.
c den sonra hep c ile kıyasladığım programlama dili. sanki eski sevgilimle yenisini kıyaslıyorrum amk psikolojim ne halde anlamadım gitti. içimen hep "c olsa böyle yazardık, c olsa böyle çıkardı" diyorum. profesyonel yardım şart. (bkz: beyler :()
kod yazarken olası hatalara karşı, yazılan kodları tekrar tekrar yazmamak için, kodlayıcıların m-file açarak kodlarını orada geliştirebilecekleri programdır.
matrix laboratory kısaltmasıdır. paket program olup matematiksel işlemleri çözer ve çizer. program yazıp optimizasyon yapılabildiği gibi enterpolasyon ve simulik dahil birçok şeyi yapar da yapar, pek bir meziyetlidir. en kullanışlı paket program olan matlab birçok mühendislik problemine el attığından ilk önce ne öğrenmeniz gerektiğini bilmelisiniz. herkesin matlabı kendine.
özellikle görsel programlamalarda insanın elini ayağını titretir. her şeyi matrise dayandırması da cabası. bu hayatta matrislerden çektiğimi hiçbir şeyden çekmedim.
yüksek seviyeli bir teknik programlama dili olmasının yanında algoritma geliştirme, verilerin görselleştirilmesi, veri analizi ve sayısal hesaplamalar için etkileşimli bir yazılım paketidir. içerdiği "toolbox" adı verilen paketler aracılığıyla sayısal işaret işleme, kontrol tasarımı, test ve ölçüm, finansal modelleme ve analiz, haberleşme gibi birçok alanda kullanılabilir.
- Teknik hesaplamalar için yüksek seviyeli bir dil
- Kodların, dosyaların ve verilerin düzenlenmesi için bir geliştirme ortamı
- iteratif tasarım ve problem çözme yöntemleri için interaktif araçlar
- Lineer cebir, istatistik,Fourier analizi,filtreleme,optimizasyon ve sayısal integrasyon için matematik fonksiyonlar
- Verilerin görselleştirilmesi için 2 ve 3 boyutlu grafik araçları
- Grafik arayüzler tasarlamak için araçlar
MATLAB'in kullanımı olmayan bir mühendislik alanı yok gibidir.
lineer cebir dersi görüldükten sonra verilmesi gereken derstir. lineer cebir dersi alan öğrenci bu programı daha iyi anlayabilmektedir. girişi basit olsa da sonradan matris işlemlerinde öğrenci biraz tökezleyebilir.