bugün

matris hesabına dayanan matematiksel işlemci.

çok kuvvetlidir.

ayrıca elektronik mühendisliği öğrencilerinin ilk sınıfta olmasa bile ilerleyen sınıflarda kullanmaları gerekecek programdır.
Bu dilin yaptıklarını gördükçe dudaklarınız uçuklar.Ses dosyalarında furyar dönüşümleri yapabilir bir birine ekleme ve filitreleme ile temizleme yapabilir.Bunun gibi genlik,faz diyagramları çizdirebilir.Yani aklınıza gelebilecek tüm mühendislik formüllerini (özellikle elektronik müh.) içinde barındıran dil.
gemi ile yapılan çalışmada elde edilen sismik verilerin dahi çözümlemesini yaparak su altı haritasını 3 boyutlu olarak elinize veren program.
(bkz: ömür törpüsü)
özellikle mühendislik öğrencilerinin sıkça karşılaştığı, ders olarak gördüğü, öğrenenlerin yanında bi çok kişinin kustuğu ve sınavlarda hocanın artık yapacak bişeyi kalmadığı için sadece mühendislik kavramının tanımıyla öğrencilerin geçmesini sağladığı mükemmel bir program.
command window'da "why" yazılarak sohbet edilebilecek, mühendis insanın baş tacı program.
ayrıca, matematik modellerinizi şaha kaldıran simulink gibi muhteşem bir bileşene sahiptir.
ytu makina muhendisligi temel bilgisayar dersinde gösterilen program.
bilkent elektronik'te birinci sınıfta CS111 dersi ile kullanımına başlanan program. CS dışındaki bir sürü derste de faydası görülür.
bazı derslerde (bkz: numeric) öğretilmeden kullanılması istenen, güzel matematik programı.
neredeyse hertürlü işlemi yaptırabileceğiniz mükemmel program. özellikle elektronik mühendislerinin sinyal işleme ve simüle etme gibi işlemlerini rahatlıkla yapabileceği yazılım.
matematiksel programlama işine Fortran ile başlayan biri için, matrislerle çocuk oyuncağı gibi oynanabildiğini görmek, allah matlabdan razı olsun dedirtir. sonra o güzelim toolboxlara bakarsınız. bilmemkaç tane diferansiyel denklemi cart diye çözdürürsünüz. metabolik akı analizi, kontrol analizi yaparsınız. çok seversiniz. master tezinizde doya doya kullanırsınız. fortran fortran fortran sloganını artık ağzınıza bile almazsınız...
çok faideli bir program olduğunu, bir mühendisin mutlaka bilmesi gerektiğini okulu bitirirken anladığımız program. bilmemek büyük eksiklik.*
ismini MATrix LABoratory den alan lineer cebir agirlikli olmak uzere matematiksel hesaplamalar,programlama gerektiren isler icin tasarlanmis programlama dili ve yazilim. farkli muhendislik dallari icin ayri paketleri vardir. cok yararli bir programdir fakat fiyati sebebiyle edinmek zor olabilir. ucretsiz scilab matlab a cok iyi bir alternatiftir.
eski dilde, talep olunan, istenen şey.
(bkz: mat fkb)
ankara üniversitesi kimya mühendisliği bölümünde bilgisayar programlama dersi adı altında öğretilen programlama dilidir. bazıları bunu programlama dili olmadığını c tabanlı program olduğunu söylerler.
matrix laboratory kelimelerinden turemis; 1970 yilinda new mexico universitesinden Cleve Moler tarafindan gelistirilmis; daha sonra C programlama dilinde tekrar yazilmis; 1984'de kurulan the mathworks sirketi tarafindan pazarlanan, yeni surumleri hazirlanan, yüksek seviyeli bir teknik programlama dilidir.

algoritma gelistirme, verilerin gorsellestirilmesi, veri analizi ve sayisal hesaplamalar icin etkilesimli bir yazilim paketidir. sayisal veri isleme, kontrol tasarimi, test ve olcum, finansal modelleme ve analiz, haberlesme gibi bircok alanda kullanilabilir.
egitim hayatim boyunca bilgisayarimdan hic bi zaman eksik etmedigim, taa basindan simdiye kadar bana bi sürü zaman kazandirmis, yeri geldiginde sinyal isledigim, yeri geldiginde resim isledigim, yeri geldiginde kontrolör tasarimi yaptigim, yeri geldiginde dspace kartiyla dünyadan veri aktarimi yaptigim gibi örneklerinin sonunu getiremiyecegim, simulink gibi bi devle bi sürü toolbox i bünyesinde bulunduran, faydalarinin anlata anlata bitirilemiyecegi basucu programim.
elektronik mühendisliğinde öğretilmeyen ancak ikinci sınıftan itibaren tüm derslerde kullanılan, öğrencilerin başlarda boş boş ekrana baktığı kimilerinin derslerde verilen ödevleri yapabilmek için çalışıp kendi çabalarıyla birşeyler öğrendiği, kimilerinin de kendilerini hiç kasmadan yapılan ödevleri kopyalıyarak teslim ettikleri, öğrenilse de öğrenilmese de mezun olunabilecek faydalı program.
zilyon tane toolboxı icinde barındıran pek cok muhendislik dalında cok ise yarayabilecek, hayat kurtarabilecek matriks tabanlı software paketi. Kullanımı cidden cok kolaydır *, toolboxlari sagolsun. Ama yapımcıları (bkz: mathworks)u kesmemis olsa gerekki bi de içine hayvani bir help fasilitesi koymuslardır.Azıcık compiler basında ter dokmus bir insan evladı bile helpini okuyarak istedigi kodları yazabilir. Matlabın tek kotulugu kagnı kadar yavas olmasıdır ki bundan dolayı gercek zamanlı uygulamalarda hic kullanılmaz. Matlab sadece dusundugunuz algoritmayı cok kolay bir sekilde implement edip sonucları görmenize yarar. Bilgisayarda kapladıgı 3 gigabyte yere acımayın, yukleyin, kurcuklayın toolboxlarını.
biyomedikal muhendisliginde de cok kullanilan bilgisayar programidir.
istatistikçilere çok kek gelen ama mühendisliklerde tabansız öğretildiği için zor gibi görünen program.
osman hoca'dan ders alırken her uludağ üniversitesi öğrencisi matlab bilgisinin farz olduğunu bilmeli.

gerçi pek yufka yürekli kendisi. arada kaçırıveriyor fft formülünü, abs'ı, ebced'i falan...
grafiklerine tilt olduğum ama algoritma işleyişine dantel misali sempati duyduğum program. mühendis kişinin el kitabı yazarcasına bilmesi gereken hede.