mühendisliğe ve bilime hizmet eden baba program ve dil. bir çok alana yönelik özelleşmiş paketleriyle endüstride ve üniversitelerde -hocalar tarafından- sevilir.
Basit işlemler için 30-40 mb lık alternatif ücretsiz versiyonu octave vardır. Android de cep telefonuna tablete bile octave kurup grafik çizdirebilirsiniz. Matlab da yazılmış m dosyalarını da açabilirsiniz.
Zira Matlab ın kendisi toolboxlarla 8 gb iso kurulum dosyasına erişmiştir.
Bir başka ücretsiz küçük boyutlu alternatifi scilab tır. Bazı Komutlar farklıdır ancak menüler de Matlab scilab dönüştürücü de vardır.
Hiçbir şey kurmadan bakayım derseniz octave online sitesinden online kullanabilirsiniz.
Mart ayında alfa ekimde beta sürümleri çıkar. Matlab 2017a sürümü 15 gün önce çıktı.
Yerli yabancı 10binlerce kitap ve ders notuna internetten ulaşılabilir. Kendisi hesap makinesi, cetvel gibi bir akademiden mühendisliğe finanstan biyolojiye çok geniş bir alanda hazır fonksiyon ve toolboxlarla kullanılan araçtır amaç değil.
otomasyon mühendisliğinin temelini oluşturur. toolbarları kendinden daha pahalı olan bir programdır ve mühendisliğin temel taşlarından biridir. korsan kurulumu zor bir program olmakla birlikte internetten elde edilebilir.
neredeyse tüm işlemleri matrisleri kullanarak yapan program. ismi çoğu kişinin sandığının aksine "matris laboratuvarı" kelimelerinden gelir. (gbkz: matematik) değil.
linux dağıtımlarında daha iyi çalışır. iyi bir alternatifi şudur: (bkz: scilab)
cs dersinde ekonomi için olan versiyonunu görüyorum ve kabusum oldu hiçbir şey yapamıyorum. anlayan yardımcı olabilecek en azından nasıl çalışabileceğimi söyleyebilecek biri varsa acil yardımlarını talep etmekteyim..
aklınıza gelebilecek tüm mühendislik uygulamalarında kullanabileceğiniz uber gelişmiş hesap makinesidir. algoritma geliştirmenin yanında simülasyon, cad entegrasyonu ve real worls i/O data işleyebilmesi ile gerek sanal gerekse gerçek dünyada çözüm kastırabilirsiniz.
programlama dillerine başlamak için temel olarak kabul edilebilir. çok bi gelişmişliğini göremedim açıkçası.
edit: oha nasıl bir kafayla yazmışsam. ibret olsun diye kalıyor bu entry burada.
çok psikopat bi program, ama aynı zamanda algoritma öğrenmek için basit kullanımı da mevcut. ama biraz işin içine girince neler yapabildiğine hayret ediyorsunuz.
gereksizliğin danıskası programdır, yüksek seviyeli dillerin her türlü eline verdiği dil(demeye bin şahit ister, try catch bloğu patlar mı bir dilin!? ). Neymiş grafikleri harikaymış, matris çarpıyormuş, math.h kütüphanesi kendisinin içinden geçer, graph ve OpenGL kütüphanesindeki 2 fonksiyonu kullanmaya erinen vatandaş, derleyicisinin bile ota boka hata vermesine rağmen inatla kullanmaya devam ettiği programımsı ve dilimsidir.