Newton Ay neden düşmüyor bunu anlamak icin matematige ihtiyac duymus. Her sey ihtiyactan dogar. Eger onca sey varsa bu matematikte, bir sebebi vardir. Anlamak ve sonrasini gormek gerek.
mühendislik olmasa hiçbiri işe yaramayacak zaten.mesela evdeki musluk kapı pencere bunları yapan makinalar. araba, ev , beyaz eşya, elektronik herşey matematik üzerine . bunu bilmeden ünv okumanın manası yok, ha ünv okumucan zihnini demi geliştirmesin. hiç bilenle bilmeyen bir olurmu.
Bir liseli sorunsalıdır. Yani size hiç şu yatağin türevini alıver diyorlar mı? Ya da şu yastığın pozitif bölenlerinin paremetrik denklemini soran var mı? Tek bilmeniz gereken Al bu yatak buda yastık , zibar.
Temel matematik bilgisi hepimize lazım evet ama onun ötesinde bir matematik teknik okul okumayacaklar için gerekli değil.
Bizim eğitim sistemimiz her öğrenciyi aynı zekaya sahip olarak değerlendiriyor. Eskiden anadolu lisesi 5.sınıftan sonra girilen bir okuldu ama sonra lise oldu süper lise dendi derken bütün liseler anadolu lisesi oldu. Bu okullar yabancı okulları ile mücadele etmek için yetenekli ve zeki öğrencileri eleyerek almak üzerine kuruluyordu. Şimdi bırakalım liseyi üniversiteler lise düzeyinde. Ne öğretmen yetistirebiliyoruz ne de akademik branşların araştırmacı ara elamanlarını.
Matematik konuları hayatın her yerinde hatta doğanın kendisinde her yerde vardır.Oynadığımız oyunlar buna dahil...Eğer bir insan herhangi bir bilim dalında yeterince ilerlerse gerçek anlamda matematikle karşılaşır ister istemez
-Tabiki bu ilerleme gerçek anlamda olacak.-Ama işin şu kısmı doğru mühendislik okumuyorsanız (-o da çok iyi bir üniversitede teknik ünilerde-Hatta mühendislik diyincede yine hepsini almayın) matematiğin çoğu konusu işe yaramaz.
*Sonuçta matematik her yerde var ama insanların ihtiyacı farklı yaptığı işe göre
çoğu insan için ilköğretim matematiği yeterlidir.Ve insanlar gerektikçe kendilerini yetecek kadarını ister istemez zaten öğrenir.Öğrenmeyede devam ederler ünvtede bile 3.sınıfa kadar matematik dersi olur bahsettiğim bölümlerde
"Hiç" olmaması ifadesi kesinlikle yanlıştır. Ayrıca "normal" olarak tanımlanan hayatın ne olduğunu da merak ediyorum. Sizin için hayat sadece yemek yemek, uyumak ve gezmekten ibaretse bu hayat "normal" olarak nitelendirilemez. Buna olsa olsa boş hayat denir. Nitekim insan normal hayatta temel ihtiyaçlarının yanında bir işle uğraşır, insanlığa katkı sağlamak için bir şeyler yapar. Bunun sonucunda da bilim ve bilimsel çalışmalar ortaya çıkar. Bilimsel çalışmaların da rasyonel bir temel üzerine oturtulması için matematik olmazsa olmazdır. Basit matematik konularından tutun, toplama çıkarma bölme vs, karmaşık ve gereksiz görünen konulara kadar, limit integral trigonometri vs, hepsi bu "normal" hayatın içindedir.
Çok açık bir örnek vereceğim. 1986 yılında challenger isimli bir uzay mekiği uzaya fırlatılırken ateşleme başladıktan kısa bir süre sonra infilak etti ve içindeki 7 kişilik ekiple beraber daha dünyadan ayrılmadan küle döndü. Patlamaya sebep olan şey ise kısa süreli bir araştırmadan sonra ortaya çıktı. Kalkışı planlayan ve projeden sorumlu olan bilim adamlarından biri hesaplamalar esnasında çok basit bir trigonometrik hesap hatası yaptı. Evet, lisede matematik dersinde eziyet gibi gelen, "normal" hayatta ne işimize yarayacak denen trigonometri, böylesine bir hata ile 7 cana mal oldu.
infilak eden uzay mekiği haberi için https://tr.m.wikipedia.or...ki/Challenger_Uzay_Mekiği
Ben şu acıdan katılıyorum; bir ortaokul veya liseli gence ögretilmesi gerekenden fazlasının ögretildiğini düşünenlerdenim. Mesela muhendisliği düşünmeyen birine integral türev anlatmak ne kadar doğru bilemem. Bu cocuk sonra gidip kamu yönetimi sosyoloji falan okuyacaksa tabi. Ama örneğin iktisat için turev kismi türev integral lazim olan seyler. Sonra istatistik için olasılık denklemler falan.
Mesela bu kadar delicesine matematik dayatmaktansa gençlerimize ilerde sececekleri mesleği belirlemeleri için bambaşka dersler konulabilir liseye.
mesela ekonomi derdi konulabilir. bòylece hem iktisati biraz görurler hemde ekonomi okur yazarlığı artar. Hemde gercei hayatta ne işimize yarayacak diyemez.Makro ekonomiden para politikasından merkez bankasindan dış ticaretten biseyler analtsan.
Yine okulda mühendislik tanıtımi için ders konulabilir. Burada hangi bölümün aşaği yukari nasil bir nitelik istedigi analtilabilir. Sonra ömür boyu hic kendine uygun olmayan bölumleri secmez gençler.
Yine temel hukuk dersi adı altında basitçe genel hukuk bilgisi verilebilir. ve cok zorlamadan genel hatlarıyla anlatilıp hukuk nasıl birsey görmeleri sağlanabilir.
yine grafik tasarım, bilgisayar, gastronomi, sinema radyo televizyon, siyaset bilimi gibi derslerle universiteleein bu ve baska bolumleri 2 3 senede 3-4 derste anlatılsa çok daha mutlu ve çok daha bilgili gençler yetiştirilebilir.
Bu cocuk varsın integrali universitede ogrensin, ya da kamu seçecekse zaten ögrenmesin. Bu kadar yüklenmemek lazim gencecik insanlara.
ilk entryi okurken 'polinom diye konu vardı yahu, doğru da o neydi ki' dediğime göre hakikaten yokmuş.
Bizim gibi sağlık grubunda çalışan insanlar için sayılar ya tansiyon-nabız ifade eder. Ya da kan sonucudur, 'hastanın böbrek fonksiyonları iyiye/kötüye gidiyor' dedirtir. Başka da hiçbir şekilde karşımıza çıkmadı, hiçbir hastaya türev integral almadım.
Matematiği çok severdim ama, össde yanlışım yoktu bile o derece. Bir yerlerden faydası olmuştur diye düşünüyorum yine de.
Heyecanı mı boşa çıkaran bi toplum. Ne var yani birisi de yavrum şu halının iç açılarının toplamı dış acılarına oranla kactır dese?
Toplumun bildiği tek matematik
-abiii gördün mü metrekareye 10 kilogram yağmur düştü.!
+yok la ben hesap ettim 10.535 kg
denildiği gibi hayatın her noktasında vardır, hiç ummadigimiz zaman karşımıza çıkabilir. geçenlerde evde duvarda asılı olan resmi dusurdum, cercevesi kırıldı. cerceveciye gitmeden uzunluğunu, genişliğini, derinliğini, olabileceği miktarları, iç acilarini, logaritmasıni, sinusunu falan hesaplayip hazır bir şekilde gittim cerceveci ustaya. o çerçeveyi yaparım ama sonra gtune sokarim dedi, hah işte matematik orada devreye girdi, saattaki kaçış hizim.
Yanlış olan tespit. Eğer mühendislik okumayacaksan haklısın hiç karşına çıkmayabilir ancak mühendislik demek matematik demek kardeşim.
Hayatın her anında var matematik.
Mesela olasılık teorisi. Senin telefonun kablosuz iletişim kurarken olasılık hesaplarına dayanarak gönderip alıyor mesajları.
Türev ve integral zaten mühendisliğin toplama çıkarma gibi normal olarak kullandığı bir işlem haline gelmiştir. En basitinden bir elektrikli cihazın ihtiyacı olan gücü hesaplarken integral hesabı yapılır.
Denklemler ve fonksiyonlar programlamada hayvan gibi kullanılır.
O polinomlar grafikler falan zaten endüstriyel olarak karşımıza çıkıyor. Fabrikada üretilmiş herşeyin şekli şemali bir fonksiyona göre tasarlanmıştır. fonksiyonun grafiğinin şekli o nesneye şekil vermiştir.
Hele kümeler olayı zaten bilgisayarların temeli oluşturur. Bit byte hesapları vs hep kümelerde öğretilenlere dayanmaktadır. Tabi bunun yanında taban aritmetiği de yardımcı olmaktadır.
Daha sonra matris determinant. En basit matris örneği Excel programı veya veri tabanı programlarıdır. Verinin koordinatlara göre kaydedilmesi en güzel matris örneğidir.
Zaten resim ve videonun olayı tamamen matristir.
Aynı zamanda ekranda görüntü oynatma tamamen matris determinant işlemlerine dayanmaktadır. Aldığın monitörün fps değerleri, hareketli görüntülerde görüntünün karışıp karışmaması, ekran çözünürlüğü, yüksek çözünürlüğe rağmen görüntünün bozulmaması gibi birçok özellik o ekranı-tvyi-monitörü tasarlayan mühendisin matris determinanta ne kadar hakim olmasına da bağlı mesela. Görüntü işleme diye bi olay var ki evlere şenlik.
Örnekleri çoğaltmak mümkün. Sen birşeyler yapmasan da birileri bazı hesaplar yaparak senin hizmetine sunuyor birşeyleri. Sen gelecekte ne olacaksın ona karar ver öncelikle. Tarih öğretmeni veya edebiyatçı olacaksan türevle integralle pek bir işin olmayacak belki ama fizik,kimya, coğrafya, tıp gibi dallar başta olmak üzere birçok alanın kalbinde matematik yatar.
bu şekilde düşünürdüm bende. daha sonra hobi olarak programlama öğrenmek istedim. c# ile başladım ve öğrenmeye başladığım ilk haftanın sonunda her şeyin matematik üzerine dayandırıldığı farkettim. iyi ki lise döneminde 80-90 almak için uğraşmışım dedim. limit, türev, integral ve polinomlar konuları lisede öğretilen ve programlamada kullanılan bir kaç konu örneğidir bu arada merak eden arkadaşlar için.
hayattaki amacınız çaycı olmaksa matematik gereksizdir. ama her daim kendinizi geliştirmeniz gereken bu dünyada idealleri olan bir bireyseniz; elbette bir gün işinize yarayacaktır.
not: çaycıları küçümsemiyorum yanlış anlaşılma olmasın. zamanında durumu yoktur okuyamamıştır, edememiştir. fiziksel gücüyle bu toplumun bir parçası olmak ve ekmek yemek derdindedir, sonuna kadar saygı duyarım.
matematik günlük hayatını oluşturan o koca önemsiz şeyler var ya hani işte onların detaylarında saklı. görünmeyen yönü o kadar derin ki işte onu gizemli yapanda bu aq.
Matematik hayatın her kısmında vardır. Yalnız bakmasını bilmek lazım, bakmasını bilen doğanın her noktasında görür o matematiği.
Burada bana eksi verenler varya, birşeyi görmemi sağladı sonunda. Kimse görmek istemeyen biri kadar kör olamaz. Bu kadar seviyesizlerle muhatap olmak benim hatam.
Beyinsiz takımı eksi oy vererek bir bok kanıtladıklarını zannediyorlar.
not: yazar burda anan.... demiştir.
Ne de güzel çözmüşsünüz olayı beynini silktiklerim, sizde değil sizin insan olarak karşına alıp konuşmaya çalışanlarda hata aramak lazım dediren başlık.
Çözülen polinomlar. 3.denklemlerden kararan hayatlar alınan 0 lar veya çalışılıp alınan 100'ler. Ve matematikteki o saçma konular. Asla ama asla sana bir şey katmadı katmayacak. Gündelik hayatta lazım olmadı ve olmayacak gerçeğidir.
Edit: normal hayat derken bir insanın geçirdiği 24 saati baz almıştım. Yoksa bizde biliyoruz çoğu şeyin matematik olduğunu. Ama lisede gördüğüm matematiği ben hayatımda hiç kullanmadım açıkcası.