Amerikalı psikolog Abraham Maslow tarafından 1943 yılında yayınlanmış bir çalışmada ortaya atılmış ve sonrasında geliştirilmiş bir insan psikolojisi teorisidir.
abraham harold maslow tarafından 1943 yılında ortaya çıkarılan insan psikolojisi teorisi.
1. Basamaktan ikinci basmağa adım atıyorum sanki ben. Aç karnımı doyurdum.
Bizim maslow denen kâfirin ihtiyaç piramidine ihtiyacımız yok. Kendi ihtiyaç piramidimizi yapacağız. Arkadaşlarımıza talimat verdim, inşallah bu güzide eseri de ülkemize kazandıracağız.
son basamak kendini tanımlama ve tamamlamadır. alt parametrelerden biri eksik olduğu takdirde kişinin gerçek karakter gelişimi tamamlanamaz. başarısız iş hayatı, boşanmalar gibi hayatı olumsuz etkileyen olaylar zinciri kendi kendine gelişir.
Kendini gerceklestirmek icin basamaklarin tamamini yuzde yuz tamamlamaya gerek yoktur. Yari bilgiyle yarim yamalak entry girmeyiniz. Alt sinir ihtiyaclar ve ust sinir ihtiyaclar olarak ikiye ayrilir. Ayrica guvenlik ihtiyacindan kasit belli bir miktar gelire sahip olmaktir. Basini sokacak ev olarak algilamayin. Saygi statu ihtiyaci ise alt ihtiyaclarin karsilanmasiyla ortaya cikar. Ayrica sevilme ve sevgi ihtiyaci sadece bebeklerde olumculdur. Cocuk esirgeme yurduna yeni dogan olarak verilen bebeklerin cogu ona bakan kisinin sevgisizligi sebebiyle ölür. Kisacasi sevilmezsek ilk 8 ay olebiliriz. Yani sanatcilar acken kendini gerceklestirdi dersek eger , aslinda o essek kadar sanatcilar ilk sekiz ayda sevgi gormeden hayatta kaldi dememizle bu ayni seydir ki sevgi gormeyen insan buyuyup ac kalip resim cizemezdi bile. Saygilar.
bu basamakların tamamı görecelidir. bazı insanların ise sevgiye, saygıya yahut çok para kazanmaya, kariyer yapmaya ihtiyacı yoktur. bir insanın en fazla temel fizyolojik ihtiyaç (yeme içme), barınma ve güvenlik, üreme (yahut sex), topluluktan diğer ihtiyaçlarını giderme isteği (spor, araç yahut başka şeyler satın alma) vardır. bunlar benim ihtiyaç hiyerarşim. bunları tamamlayan biri zaten kendini gerçekleştirebilir. bunun sonucunda ister intihar eder, isterse kendi kendine ölmeyi bekler.
bu listeye göre değil de, kendiniz bir liste belirleseniz daha mantıklı olur.
Temel ihtiyaçlar
1. fizyolojik ihtiyaçlar
2. güvenlik ihtiyacı
3. ait olma
4. saygı, saygınlık
üst düzey ihtiyaçlar
5. bilme anlama ihtiyacı
6. Estetik değer ihtiyacı
7. kendini gerçekleştirme.
15 temmuz sonrası allak bullak olan hiyerarşidir. Şöyle ki
1. Sırada fizyolojik ihtiyaçlar gelmektedir. 15 temmuz ve sonrasında ortaya çıkan ekonomideki sıkıntılar nedeniyle birçok kişi temel gereksinimlerini karşılama noktasında sıkıntı içine girmiştir. Ki bu hiyerarşide bir basamak atlanmadan diğerine geçilmez.
2.sırada güvenlik ihtiyacı gelmektedir. Artan terör olayları, bölgedeki savaşlar, tehlikenin nereden geleceğini kestirememe insanların kendilerini güvensiz hissetmelerine neden olmaktadır.
3. Sırada ait olma, sevme seçilme gelmektedir. Birçok kişi inandığı değerleri sorgulama, sevdikleriyle arasındaki görüş farklılıklarının ortaya çıkması gibi etkenlerle bu sırada da sıkıntı yaşamaktadır.
4. Sırada saygı saygınlık gelmektedir. Hem kamu hem de özel sektörde birçok kişi işini kaybetmiştir. Örneğin çok üst derecede görevli biri işinden olduğunda bu sıradaki tüm yeterliliğini kaybetmiştir.
5. Sırada ise bilme anlama gelmektedir. Özellikle geçim kaygısı etkili olduğundan bu noktadaki birçok gayretini daha çok hayatta kalma mücadelesine dönüştürmüştür.
6.sırada ise estetik vardır. Bu noktaya hiç değinmeyelim. Çünkü karnını doyuramayan bir kişi buraya hiç ulaşamayacaktır.
En son ise kendini gerçekleştirme vardır. Eğer kişi bu noktaya geldiyse zaten ya bu ülkede yaşamıyordur ya da tuzu kuru az sayıdaki kişiden biridir.