bugün

ŞU AN okuduğum stefan zweig kitabı. şimdiye kadar sığ bir karakter okudum. ama harcanmış bir potansiyel de vaR GiBi. bütün louislerin zevkleri sefaları ,bununla garibim kocasına patlamış sanki.
Stefan zweig'ın hakkında kitap yazmış olduğu, kendisine mal edilen "Ekmek bulamıyorlarsa pasta yesinler" sözüyle tanınan, eşiyle birlikte devrimciler tarafından giyotine gönderilen kraliçe. Devrimciler eski rejimi (ancien regime) hatırlatan herkese ve her şeye yaptıkları gibi ona da türlü iftiralar atmışlar, şeytanlaştırmışlardır. Onun adına uydurma mektuplar bile üretmişlerdir. Fransız devrimi üzerine incelemelerde bulunmuş olan gustave le bon ve Tocqueville'in de dediği gibi devrimciler devri sabık yaratmışlar, bunu yaparken de aşırıya kaçmışlardır. Devrim öncesini tamamen karanlık, yozlaşmış, şeytani bir şekilde resmetmişlerdir. Aynısını emevileri deviren Abbasiler de yapmıştı. Barthold adını hatırlayamadığım bir eserinde -muhtemelen halife ve sultan adlı eserinde- bunu çok güzel bir şekilde gözler önüne seriyor efendim. Her devrimin geçmişi abartıp karaladığı bilinen bir gerçektir zaten.
Hakkında türlü iftiralar atılan biraz saftirik olduğunu düşündüğüm alman kadın. Güzel olduğu için ahlaksız fransız devrimcilerin hayal dünyasını süslediği belli oluyor. Bu yüzden idam edilirken bile saçma bi sebepten dolayı çırıl çıplak soyulmuş. Maksat sapıklık olsun.
Halkınında kendisi gibi lezzetli pastalardan yemesini öneren fransa kraliçesi.
Bir zamanların Fransız kraliçesidir. Fransız devriminden önceki son kraliçe. Zaten 14 yaşında evlenmiş 18 yaşında kraliçe olmuş, Louis 16 nın eşidir. 37 yaşında da idam edilmiştir. Lisede sunum karakterimdi kendileri.
ekmek yoksa yarramı yesinler demiştir.

edit: amk cahilleri ne bilsin tarihi. anca eksilerler.
aski memnu melih bey takimindan.
(img:#2037790)
görsel
Ekmek yoksa pasta yesinler.
görsel
görsel

Fransız Ulusal Arşivi, son Fransa Kraliçesi Marie Antoinette ile sevgilisi arasındaki mektuplaşmaların sansürlenerek okunmaz hale getirilen anahtar paragraflarının yeni teknikler kullanılarak deşifre edildiğini açıkladı.

95 gün süren projede mektuplarda kullanılan mürekkebin bileşenlerini analiz etmek için röntgen floresan sistemi (XRS) denilen bir tarama tekniği kullanıldı.

Açıklamaya göre, mektupların içeriği genelde siyasi olmasına rağmen, kraliçe ile sevgilisi birbirlerine sevgi sözcükleri sarf etmekteydi. Mektuplar sayesinde ilişkinin sansasyonel yanları değil, zorla ayrı kalma ve hapsedilme durumundayken umut, endişe, güven ve korku hislerini dışavuruş şekli gün ışığına kavuşturuldu.

ikilinin yazdığı toplam 15 mektuptan 8'inin içeriği aydınlatıldı. Yazı yazmak ile sansür yapmak için kullanılan mürekkebin aynı olduğu mektuplarda saklanan içerik açıklığa kavuşmadı.

Mektuplardaki aşk sözleri, Fersen veya onun soyundan gelen kişiler tarafından üzeri siyah mürekkeple, dairesel hareketlerle, neredeyse profesyonel bir şekilde okunamaz hale getirilmişti.

Mektuplaşma tarihlerinde Kral XVI. Louis ve Kraliçe Marie Antoinette Paris'teki Tuileries Sarayı'nda ev hapsindeydi ve kaçma girişimleri başarısızlığa uğramıştı.

Fransa'da Axel de Fersen olarak bilinen isveçli Kont Hans Axel von Fersen, isveç'in üst düzey askeri ve diplomasi yetkililerinden biriydi ve 1810'da isveç'te öldürülmüştü.

Avusturya doğumlu kraliçe ise Ekim 1793'de 37  yaşını sürerken idam edildi. Bir yandan kendisine mal edilen "Ekmek bulamıyorlarsa pasta yesinler" sözü eşliğinde nefret objesi haline getirildi, diğer yandan kişiliği etrafında bir efsane örüldü, pek çok sanat eserine konu oldu, kendisinden kalan eşyalar açık artırmalarda rekor fiyatlara satıldı.

Daha önce Antoinette'in Fersen'e "Seni seviyorum ve bütün hayatım boyunca delice sevmeye devam edeceğim... En çok sevilen adam, erkeklerin en çok sevileni... Tüm kalbim senin" gibi sözler sarf ettiği bölümler basına yansımıştı.

https://tr.sputniknews.co...k-sozleri-desifre-edildi/

https://news.cgtn.com/new...red-R2DdtPai76/index.html
2006 yapımı, başrolünde Kirsten Dunst'ın olduğu Marie Antoinette hakkında oldukça güzel bir yapım. Kendisi önemli bir tarihi kişilik belki biraz daha detayı hak ediyor ama genel hatlarıyla tatmin edici bir film. Dönemin tarihi olaylarına da ışık tutması açısından zevkle ve sıkmadan kendini izleten bir yapım.
https://www.planetdp.org/...arie-antoinette-dp29042#1
iZindeyiz.
200 yıldır halka gösterilmeyen mücevherleri açık artırma ile satılacak olan Son Fransa Kraliçesi.

https://tr.sputniknews.co...m_campaign=URL_shortening

bir kolye Cenevre'deki müzayedede 32 milyon isviçre frangına satıldı.
https://www.ntv.com.tr/ga...%2c5pAq7T2ytkyAR5L0HAyg6Q
fransa kralı xvı. louis’nin karısıdır. biyografisini en güzel (bkz: stefan zweig) yazmıştır.i okumanızı tavsiye ederim o dönemin sosyal hayatını güzel anlatıyor.
versailles sarayındaki yatağının arkasında gizli geçit vardır, oradan akşamları aşıklarıyla buluşmaya gidermiş. bizzat geçidi kontrol ettim vardır, evet.

bu bayan bir de sarayda dolaşırken, kakası geldiğinde bir yere çömelir, hacetini giderir, sonra da kakanın üstüne kraliçe kakası olduğu belli olsun diye tüy dikermiş. bugüne gelebilen tüylü kakasına denk gelmedim, evet.
çikolataları çok güzel.
Idama giderken celladın ayağına basıp özür dilediği için bile yanlış anlaşılmış kadın, dalga geçtiğini sanan infazcılar marie'ni çırılçıplak soyup idam etmiştir.

Ayrıca, aynı isimli bir kaç filmi bulunuyor.
(D. 2 Kasım 1755– ö. 16 Ekim 1793), Fransa Kraliçesi ve Avusturya düşesi. Kısaca Marie Antoinette veya Maria Antonia olarak bilinir. Kutsal Roma imparatoru I. Franz ve eşi Avusturya imparatoriçesi Maria Theresa'nın kızlarıdır. Henüz 14 yaşındayken Fransa veliahtı XVI. Louis ile evlendi. 1774 Mayıs'ında XVI. Louis Fransa kralı ve Marie Antoienette de Fransa kraliçesi oldu. XVII. Louis'nin annesidir. Fransız Devrimi esnasında "Vatan hainliği" ile suçlanarak giyotinle idam edildi (1793).
Paris' te Concorde meydanı yani meshur donmedolabin bulundugu yer, onun Giyotinle idam edildiği yerdir.
Josephe Jeanne Marie Antoinette von Habsburg-Lorraine veya Maria Antonia Josepha Johanna (Jozef Jan Mari Antuanet von Habsburg Loren) (d. 2 Kasım 1755 – ö. 16 Ekim 1793), Fransa Kraliçesi ve Avusturya arşidüşesi. Kısaca Marie Antoinette veya Maria Antonia olarak bilinir. Kutsal Roma imparatoru I. Franz ve eşi Avusturya imparatoriçesi Maria Theresa'nın kızlarıdır. Henüz 14 yaşındayken Fransa veliahtı XVI. Louis ile evlendi. 1774 Mayıs'ında XVI. Louis Fransa kralı ve Marie Antoienette de Fransa kraliçesi oldu. XVII. Louis'nin (Kayıp Döfen) annesidir. Fransız Devrimi esnasında "Vatan hainliği" ile suçlanarak giyotinle idam edildi
Ayni zamanda tarihte bu kadinin cektigi eziyetler sonucu onda da gorulen bir sendroma rastlanmistir.
Burada bahsettigimiz kisinin travma veya ultra stres sonucu saclarinin beyazlamasidir.
Gunumuzde de bazen karsimiza cikar.
Ornegin tokyo ghoul animesi karakteri olan Kaneki Ken....
(bkz: Marie antoinette syndrome)
Josephe Jeanne Marie Antoinette von Habsburg-Lorraine veya Maria Antonia Josepha Johanna, Fransa Kraliçesi ve Avusturya arşidüşesi.
21 ocak 1793 giyotinle öldürülen louis xvi 'nin hanımı, kraliçe.

Kendisi österreich (türkçesini unuttum vurmayın) asıllıdır, ve yerini louis xvi in ölümünden az önce kaptıran österreich kralının kardeşidir.

Zaten avusturya'nın (geldi) fransa ile barış halindeolmasının sebebi de buydu.
Marie antoinette'in kardeşi tahtı kaybettikten sonra avusturya ve fransa uzun bir savaş dönemine girecekler.

Marie antoinette vatan hainliğinden idam edildi. ve çocukları ise devrimden sonra hapishanede çürümüşler, ve henüz küçük olan oğlu da zaten hapishanede vefat etmiş. Kızı çıkıyor galiba hapisten yanılmıyorsam, ve oğlunun ölmesi o devrin devrimcilerinin işine bile geliyor.

Kimsenin umrunda değiller açıkçası.

Ayrıca marie antoinette 20. Yüzyılın en soğuk esprisini yapmış olmakla da meşhur bir kraliçedir.

Edit: 21 ocak 1978 yazmadım en başta hayır.*
sofia coppola'nın başarılı bir filmi. film biyografik şekilde ilerliyor, ama tabii ki -aşırı bir ders veya mesaj verme kaygısı hissedilmese de- istediği noktaları (marie'nin coşup aşırı israfa girmesi ve bu konuda uyarılması, evliliğinde aşk hayatında tatmini bulamaması, fransa sarayındaki suyu çıkacak noktaya gelen lüks merakı vs) göze soka soka vurguluyor. antoinette'in yaşadığı ortamın şatafatı üzerinde epeyce çalışılmış; giysiler, yemekler, saray dekorasyonları, saç modelleri vs vs... öte yandan fon müziği olarak günümüzün şarkılarının kullanılması farklı bir dokunuş olmuş. kirsten dunst marie rolüne pek hoş gitmiş. marie'nin abisinin sohbetle karışık modda krala marie ile nasıl çocuk yapacakları konusunda taktik vermesi, marie'nin kendisi hakkındaki "ekmek yoksa pasta yesinler" dediği konulu bir gazete haberini (veya broüşürü) okuyunca "yok artık, tabii ki öyle bir şey demedim!" muhabbeti yaptığı sahne filmin gayet ilginç anları arasında.
dışarıda halk sefalet çekerken sarayında eğlenceler, bale gösterileri düzenlemiş, şatafatlı bir dönem geçirmeye çalıştığı rivayet edilen kraliçe.